Hierbij deel 3 van de 10 beste case interview tips:

 

De 10 beste case interview tips – deel 3

Deze case interview tips zijn afkomstig van top consultants van verschillende strategie consultancy kantoren in Nederland (o.a. BCG, McKinsey OC&C en Accenture).

Auteur: Peter (voormalig strategie consultant)

case interview tips the inside coach - deel 3

 

Case interview tip 7 – Doe sanity checks bij schattingen

Ga na het rekenwerk nog even na of je antwoord in grote lijnen kan kloppen (een sanity check). Een mogelijke manier om dit te doen is de metric die je hebt uitgerekend om te zetten naar een andere metric en dan te kijken of dit kan kloppen, gebruikmakend van je gut feeling.
Voorbeelden van het omzetten van metrics:
  • Van transportkosten per persoon (EUR p.p.) naar kosten per km (EUR/km)
  • Bij een market sizing, van de totale markt (EUR) naar omzet naar inwoner (EUR p.p.)
Dit hoef je ook weer niet te overdrijven: doe het als het in 10 seconden kan, anders is het wellicht niet de beste manier.

Case interview tip 8 – Ga er van uit dat je op een gegeven moment nerveus wordt maar blijf in oplossingen denken

 Tijdens het interview staat er veel op het spel (een baan) en tijdens het case interview in het bijzonder worden je analytische kwaliteiten onder een vergrootglas gelegd. Het is logisch dat je hier nerveus van kan worden. Iedereen is tot op zekere hoogte tenminste een beetje zenuwachtig, dus dat maakt niet uit. Zorg echter wel dat je goed om kan gaan met je nervositeit.
Een paar case interview tips voor het omgaan met zenuwen:
Challenge door de interviewer
Bijna altijd zal de interviewer je ‘challengen’ tijdens het case interview: expliciet in twijfel trekken of een bepaald antwoord of een bepaalde statement van je wel klopt, door middel van een vraag of tegenovergestelde bewering. Dit is om te testen of je wel hebt nagedacht over wat je zegt, maar ook om te kijken hoe je omgaat met wat druk.
Blijf kalm en redelijk en probeer antwoord te geven op de vraag of challenge. Indien de interviewer met goede argumenten komt, is het prima om het standpunt over te nemen. Indien je het niet eens bent met de challenge, aan jou de taak om de interviewer te overtuigen van je standpunt.
Vastlopen
Als je vast komt te zitten tijdens de case, geef dan aan waar je vast loopt en waarom. Dit is beter dan stilvallen of in paniek raken. Als je uitlegt waarom kan de interviewer je vaak ook een stukje op weg helpen. Dit hoeft helemaal niet het einde van je kansen betekenen. Sterker nog, het kan aangeven dat jij goed met anderen kan samenwerken en hulp kan inschakelen op het moment dat je vast loopt.

Case interview tip 9 – In de elevator pitch, focus op wat de cliënt moet doen en waarom

 Vaak word je aan het einde van het interview om een elevator pitch of synthese gevraagd: dit is het equivalent van een zeer korte eindpresentatie aan een cliënt na een studie.
Het gaat hier om de “So what”: Wat moet de cliënt gaan doen en waarom?
Het is hierom belangrijk om op dit punt je conclusies iets verder te brengen: wat zijn de implicaties van mijn conclusies voor de cliënt? Wat moeten ze concreet gaan doen?
Daarnaast is het belangrijk om tijdens je elevator pitch een top down structuur te gebruiken, waarbij je je eerst focused op de synthese (actie) en daarna de redenen (of argumenten).
Een voorbeeld: Onze cliënt moet wel/niet uitbreiden naar het buitenland. Dit is vanwege deze 3 redenen: A. Te veel concurrentie. B. Transportkosten te hoog C. Er zijn betere omzetmogelijkheden in het binnenland, bijvoorbeeld 1…., 2… en 3…..

Case interview tip 10 – Maak er geen toneelstuk van

Sommige kandidaten hebben de neiging om een soort toneelstukje op te voeren. Dit kan zijn
  • Bovenmatig formeel praten en een ietwat pedante houding aannemen
  • Het idee hebben dat de interviewer geentertaint moet worden, terwijl het echte denkwerk in de hersenpan wordt uitgevoerd

Teveel showmanship leidt jezelf en de interviewer af van het probleem. Probeer op een normale manier te communiceren, bijvoorbeeld zoals je naar een collega, medestudent of studiebegeleider zou praten. Probeer ook echt je denkwerk expliciet te maken.

 

Dit was deel 3 van case interview tips. Lees ook

 

Dit artikel ging over de 10 beste case interview tips. Lees meer