Private equity case interview voorbereiden

Case interviews zijn een vast onderdeel van de sollicitatie procedure van bijna alle consultancy en private equity kantoren. Het doel is om een goede inschatting te maken van de benodigde kernkwaliteiten van een potentiële werknemer. Het interview zal dus toegespitst zijn op het bedrijf waar je solliciteert. Hoe specifiek moet je kennis van te voren zijn? Waar moet je op letten tijden het interview? Kortom, hoe bereid je je nou goed voor op een private equity case interviews?

Auteur: Peter Zeeuw van der Laan (ex strategie consultant)

 

Het private equity case interview voorbereiden

Verdiep je in de details van het private equity kantoor waar je solliciteert; in welk type private equity zijn ze actief, in welke industrie en welke geografie. Wat zijn recente deals, hoe zijn ze gestructureerd en wat is jouw mening daarover? Grote kans dat de private equity cases of echte deals van het desbetreffende kantoor zijn of deals die ze zouden kunnen hebben gedaan.

Daarnaast is het goed om te oefenen met CIMs. Verdiep je in hoe CIMs zijn gestructureerd en hoe private equity professionals hiernaar kijken. Probeer je zelf vragen te stellen, zoals:

  • Hoe ziet de macro situatie er uit? Zit het bedrijf in een interessante markt die gaat groeien? Wat zijn risico’s en kansen voor de markt?
  • Is het bedrijf zelf aantrekkelijk? Heeft het een aantrekkelijke positie in de markt? Hoe zijn de omzet en kosten opgebouwd? Wat zijn de belangrijke drijfveren van de winst?
  • Zou de waarde van het bedrijf kunnen worden vergroot door het private equity kantoor? Bijvoorbeeld operationeel door kostenbesparingen of professionalisering, of strategisch door van industrie of locatie te veranderen (i.e., multiple arbitrage).
  • Hoe zou ik dit bedrijf kunnen waarderen (i.e., zijn er relevante multiples beschikbaar of kan ik een Discounted Cash Flow (DCF) model bouwen)?

Vervolgens is het zaak om te bepalen

  • Wat vind ik het bedrijf ongeveer waard?
  • Hoe zou ik de deal structuren om zo veel mogelijk rendement te halen tegen zo min mogelijk risico?

Bij dit laatste kan het geen kwaad je te verdiepen in typische financiële structuren voor private equity deals, zoals LBOs, covenants, preferred stock, participating vs. non participating, Waterfalls, earn-outs.

 

consultancy

 

 

Algemene tips voor het private equity case interview voorbereiden

Lees je in over het private equity case interview, bijvoorbeeld met

  • Denk ook na om wat voor een type private equity kantoor het gaat – Is het meer large-buyout en minder groei (Gilde Healthcare doet voornamelijk groeiende ondernemingen/ buy&build, dan grotere steady growth), maar bedrijf characteristics en value levers zijn natuurlijk wel handig om door te nemen
  • Private equity in de US is vaak meer gericht op LBOs (Leveraged Buy-Outs). Veel kandidaten hebben ten onrechte het idee dat dit ook de specialisatie van het kantoor is waar ze solliciteren. Verdiep je dus nogmaals in de sector waarin het kantoor opereert.
  • Deze PE training (0-10 zijn aangeraden door Nederlandse PE professionals): http://www.streetofwalls.com/finance-training-courses/#private-equity-training
  • Onderstaande youtube videos van de Wharton MBA over Private equity

 

 

Lees verder: