Strategie consultancy eisen en criteria voor young professionals met werkervaring

Strategie consultants werven hevig onder studenten, maar zijn ook meer en meer op zoek naar young professionals met werkervaring op hoog niveau. Bij studenten zijn de criteria over het algemeen bekend. Zo zijn hoge cijfers voor een analytische studie en een brede ontwikkeling bij een vereniging of in het buitenland bijvoorbeeld belangrijk. Echter, wat zijn precies de eisen en criteria voor strategie consultancy kandidaten met werkervaring? Zijn cijfers nog belangrijk? Hoe wordt naar je werkervaring gekeken? Hieronder een kort overzicht van de eisen en criteria.

 

Auteur: Peter (voormalig strategie consultant)

 

3 tot 7 jaar werkervaring en interesse in strategy consultancy?

Voormalig strategie consultant Peter Zeeuw van der Laan helpt kandidaten persoonlijk

 

Ik heb interesse in consultancy

Klik hierboven voor meer informatie over kosteloze begeleiding van een top headhunter

 

private equity stage

 

Welke en hoeveel werkervaring 

Strategie consultancy kantoren zoeken over het algemeen naar kandidaten 2 tot 7 jaar werkervaring. Vaak is de specifieke werkervaring niet het allerbelangrijkste maar is het belangrijker dat de kandidaat heeft leren werken op hoog niveau. Het is belangrijk dat de kandidaat kan instappen op een senior consultant positie, waarin binnen korte tijd voldoende consultancy vaardigheden kan oppikken om redelijk zelfstandig een deel van een project te dragen.

 

Kennis en ervaring in een specifieke kennis wordt vaak wel gewaardeerd maar is niet noodzakelijk. Zo zullen consultancy kantoren positief staan tegen bijvoorbeeld kandidaten met een olie & gas, retail, consumer goods, private equity of banking achtergrond aankijken wanneer het kantoor veel projecten doet of wil gaan doen in die sector. Echter, een kandidaat die als generalist kan uitgroeien tot een sterke consultant in een tot dusverre onbekende sector heeft ook veel waarde.

 

Uit onze analyse blijkt dat consultants met werkervaring bij McKinsey, Bain en BCG vooral veel komen uit industrieën als:

 • private equity
 • energie (incl. olie en gas)
 • consultancy
 • research 
 • constructie
 • consumer goods
 • investment banking
 • technologie
 • telecommunicatie.

Hieronder een overzicht de bedrijven waar consultants van McKinsey, BCG en Bain hebben gewerkt 

 

voormalige werkgevers van strategie consultants met werkervaring - the Inside Coach

 

Uitzonderingen zijn kandidaten met interesse in specifieke vacatures zoals

 • Implementatie consultant in olie en gas
 • Digital consultant
 • Business information management consultant

Lees meer hierover en de verschillende rollen en posities in consultancy (coming soon)

 

Analytisch vermogen

Afhankelijk van het kantoor zijn academische resultaten nog steeds belangrijk. Soms kijken ze zelfs nog naar middelbare schoolcijfers. Er wordt dan gezocht naar een gemiddelde van boven de 7 en met name goede cijfers voor de technische vakken (met name minstens een 7 of 8 voor wiskunde B). Echter aantoonbare sterke analytische resultaten na de middelbare school en/of de studie kunnen twijfels over het analytisch vermogen natuurlijk wegnemen. Soms wordt kandidaten met werkervaring nog gevraagd om een “problem solving test” af te nemen als het cv niet voldoende duidelijkheid verschaft over het analytische vermogen.

 

Andere kantoren hechten significant minder waarde aan academische resultaten.

 

Mochten cijfers een probleem blijken, kun je altijd nog je analytisch vermogen laten zien door een hoge score te halen op een GMAT test.

 

Brede ontwikkeling naast werk en studie

Belangrijk is dat men kan zien dat je breder ontwikkeld bent dan alleen je werk en studie. Als je bijvoorbeeld Offshore hebt gestudeerd en daarna bij SBM Offshore bent gaan werken, is het belangrijk om aan te tonen dat je nog meer interesses hebt naast Offshore. Een strategie consultant is in de eerste plaatst generalist en moet een brede set vaardigheden leren, kennis opbouwen en ook breed inzetbaar zijn.

 

MBA

Een MBA komt wel frequent voor onder later instromende consultants (ongeveer 1 op de 3, van bijvoorbeeld INSEAD en IESE) maar is absoluut niet noodzakelijk. Lees hier meer over MBAs in consultancy.

 

Werkervaring en meer weten over de overstap naar strategy consultancy?

Lees onze gratis entry guide voor strategy consultancy

 

Download onze entry guide (pdf)

Gratis pdf geschreven door oud McKinsey consultant

 

 

Relevante artikelen