Strategy consultancy vaardigheden

De consultancy branche wordt gezien als een aantrekkelijke werkgever voor veel studenten en professionals. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de vaardigheden die je leert als consultant: de methodes, tools, skills etc. die je je eigen maakt als consultant. Waarom? Omdat je deze vaardigheden de rest van je leven kunt blijven gebruiken en je helpen in je verdere professionele carrière.

Hieronder een overzicht van

Echter, gezien de populariteit van consultancy is het consultancy interview erg competitief. Zorg daarom dat je in het interview laat zien dat je de vaardigheden en talenten bezit om later effectief aan de slag te kunnen als consultant. Wil je meer weten over consultancy vaardigheden in deze context? Lees dan meer over het consultancy interview.

Welke consultancy vaardigheden leer ik als consultant?

Consultants op welk niveau dan ook leren problemen oplossen, oftewel problem solving. Daarnaast leer je ook nog verschillende andere consultancy vaardigheden, meer afhankelijk van je niveau, die meer te maken hebben met general mangement en specifieke consultancy vaardigheden.

Problem solving vaardigheden

Misschien wel de belangrijkste consultancy vaardigheden die je leert hebben te maken met je probleem oplossend vermogen. Consultants hebben een vrij gedisciplineerd doch intuïtief proces om problemen op te lossen, dat er bij de meeste kantoren grofweg als volgt uit ziet:

  • Het goed begrijpen en definiëren van het probleem van de cliënt: meestal door verschillende cliënten op belangrijke posities te interviewen
  • Het structureren van het probleem: zorgen dat je het probleem opdeelt in kleinere problemen die individueel makkelijker op te lossen zijn
  • Het oplossen van de individuele problemen door een combinatie van diepe (al dan niet kwantitatieve) analyses en relevante experts (al dan niet uit het netwerk van het kantoor)
  • Het synthetiseren van de resulterende inzichten (gegeven deze informatie, wat moet de cliënt nu precies gaan doen?)
  • Het presenteren en overbrengen van de informatie aan de cliënt en deze overtuigen zodat  er wordt overgegaan tot actie. Onderdelen hiervan zijn bijvoorbeeld het maken van een effectieve presentatie (bijvoorbeeld met het pyramid principle van Minto) en het zorgen voor voldoende buy-in vanaf het begin van het project bij het senior management.

 

consultancy vaardigheden

 

De overige consultancy vaardigheden die je ontwikkelt hangen samen met het stadium waarin je als consultant zit: als starter leer je andere dingen dan als ervaren consultant. Hieronder een aantal voorbeelden van consultancy vaardigheden die je leert als starter (niveau 1: direct na de universiteit of na ~1 jaar werkervaring) en als meer ervaren consultant (niveau 2: consultants met 4-8 jaar werkervaring voor consultancy of na 2-3 jaar op startersniveau).

Overige consultancy vaardigheden als starter:

  • Het structureren van nieuwe informatie. Hierdoor leer je om snel ‘up to speed’  te komen in een nieuwe industrie of probleem
  • Persoonlijke effectiviteit: hoe zorg ik dat ik alle 1000 to-do’s op een dag opvang, niet uit het oog verlies en op een gegeven moment ook nog gedaan krijg?
  • Het opbouwen en inzetten van relaties: Hoe bouw ik een relatie met cliënten met verschillende achtergronden (e.g., industrie, leeftijd, ervaring) en hoe overtuig ik ze of zet ik ze aan tot actie?
  • Kennis van veel verschillende sectoren (e.g., olie en gas, banking, consumer electronics, transport, consumer goods) en functies (e.g., finance, operations, strategie, organization)
  • In een later stadium krijg je steeds meer ervaring met het aansturen of managen van bijvoorbeeld research specialisten of enkele junior cliënten
  • Zeer veel vaardigheid met Powerpoint en Excel

 

Overige consultancy vaardigheden als senior consultant:

  • Als senior consultant zal je je steeds meer gaan specialiseren, bijvoorbeeld in een bepaalde industrie (e.g., banking, olie en gas of retail) of functie (e.g., overnames, marketing, leiderschapsontwikkeling, organisatiestructuur of continuous improvement / lean).
  • Relaties opbouwen met (meer senior) cliënten zal steeds belangrijker worden en je vermogen om ze te overtuigen en aan te zetten tot actie wordt steeds belangrijker. Een voorbeeld van een senior client waar je als senior consultant direct mee zou kunnen werken is bijvoorbeeld een bestuurslid  van een kleiner bedrijf (~500 Mln EUR omzet) of een VP of CFO van een business unit bij grotere bedrijven.
  • Project management, bijvoorbeeld het opstellen van de deliverables van een project en deze laten goedkeuren door alle stakeholders.
  • Leren hoe je moeilijke en complexe beslissingen tot stand kan laten komen in grote organisaties
  • Soms het aansturen van een cliënt team of later wellicht kleine teams van consultant

 

consultancy vaardigheden

 

Welke consultancy vaardigheden moet ik ontwikkelen om een effectieve consultant te worden?

In grote delen zijn de benodigde consultancy vaardigheden hetzelfde als de vaardigheden hierboven beschreven. Echter, als je bijvoorbeeld freelance consultant wilt worden is het vooral belangrijk dat je een geloofwaardige consultancy achtergrond hebt, bijvoorbeeld wat jaren ervaring bij McKinsey of BCG. Om bij de grote strategie kantoren binnen te komen zijn over het algemeen intrinsieke talenten belangrijker dan bepaalde consultancy vaardigheden.

Zie hier meer over de talenten die je nodig hebt voor het case interview.

Dit artikel ging over strategy consultancy vaardigheden.

Lees verder: