Het private equity case interview

Het private equity case interview is relatief onbekend in Nederland. Private equity is een kleine, exclusieve bedrijfstak en daarom is er weinig bekend over het case interview. Aan de hand van insider informatie van private equity professionals geven we antwoord op de belangrijkste vragen, zoals “Wat wordt er nou echt van me verwacht in het private equity case interview?” en “Hoe bereid ik me het beste voor?”

 

Auteur: Peter (voormalig strategie consultant)

 

Het private equity case interview is stukken minder gestandaardiseerd dan het consultancy case interview. Elk kantoor en elke private equity associate of partner hanteert zijn of haar eigen methode. Toch zijn er over het algemeen een aantal vragen die een interviewer probeert te beantwoorden in het private equity case interview:

  • Heeft deze persoon oprechte interesse om in private equity werken?
  • Heeft deze persoon oprechte interesse om bij ons specifieke kantoor te werken?
  • Heeft deze persoon oprechte interesse om in onze sector te werken?
  • Kan deze persoon denken als een investeerder?
  • Kan deze persoon op een professionele en analytische manier als associate werken en werkzaamheden overnemen?

Dit laatste zijn voor starters vaak activiteiten op het gebied van deal sourcing (investeringen zoeken) en financiële analyses uitvoeren (e.g., Discounted Cash Flow modellen bouwen).

Daarnaast hangt het nogal af of je solliciteert voor een full time positie of bijvoorbeeld een stage. Bij een stage zal men beoordelen of je direct inzetbaar bent. Bij een full time positie wordt er meer gekeken naar je potentie en hoe goed je ontwikkeld bent in de breedte.

 

private equity case interview

 

Structuur van het private equity case interview

 

Vaak bestaat een case uit het bespreken van een mogelijke investering. De interviewer bepaalt hiermee of je zelf kan bedenken of een investering aantrekkelijk is of niet. De essentiële vraag is dan ook; zou je in dit bedrijf investeren en hoe?

Over het algemeen loop het proces als volgt:

  • Je krijgt een CIM (Confidential Investment Memorendum). Dit is een uitgebreid informatiepakket met details over het bedrijf, inclusief financiële resultaten, de balans, relevante marktdata en overige KPIs.
  • Gevraagd wordt of je zou investeren en tegen welke waardering
  • Vervolgens ga je nadenken over de structuur van de deal. Voor hoeveel ga je investeren en met welke structuur (ga je ook naar de bank om geld te lenen (leveraged buy out), wil je een bepaalde constructie met preferred stock)

Het zijn dan financiële vragen, maar je denkt ook na over zakelijke vraagstukken en praktische overwegingen. Dit kan bijvoorbeeld een krimpende of groeiende markt zijn, of een bepaalde eis die de verkopende partij stelt.

 

 

Evaluatiecriteria in het private equity case interview

Hieronder een aantal evaluatiecriteria die interviewers tijdens het private equity case interview hanteren:

  • Kunnen denken als een investeerder
  • Genoeg begrip van finance om over de structuur van een deal te kunnen praten
  • Zakelijk inzicht om te begrijpen of een bepaalde zaak interessant is of niet
  • Oprechte interesse in private equity en de specifieke sector of focus van dat kantoor
  • Kennis van het specifieke kantoor en een klik met de interviewer(s)

 

 

Wil je werken in private equity?

Stuur je CV naar talent@theinsidecoach.nl

Voor vrijblijvend contact over de mogelijkheden

 

Verder lezen: