Hoe maak ik de beste keuzes aan de start van mijn carrière?

Beslissingen nemen, knopen doorhakken, richting bepalen. Het maken van keuzes in je carrière kan lastig zijn, vooral als je aan het begin van je carrière staat. Met het oog op (strategy) consultancy, data science en private equity zijn er een aantal richtingen die je op kunt gaan. Waar moet je op letten en wat zijn de grootste verschillen tussen de sectoren? Dit artikel geeft je een overzicht van de inhoud, de verschillen en de uitstroommogelijkheden.

Welke vaardigheden leer je?

Het eerste grote verschil is de inhoud van het werk en de dagelijkse bezigheden. Bij strategie consultants ontwikkel je ‘business sense’, een scherpe analytische blik, helder communiceren naar een cliënt, cliënten overtuigen, projectmanagement en op den duur het aansturen van een project en een team. Lees ook hier meer over consultancy vaardigheden. Binnen private equity ligt de focus op het ontwikkelen van financiële inzichten. Hierbij hoort het ontwikkelen van deal judgement: het beoordelen of een investering wel of niet gemaakt moet worden. Binnen private equity zijn echter grote verschillen – met name hoe betrokken het private equity kantoor is bij deelnemingen. Sommige kantoren creëren meer waarde door slimme investeringen en financial engineering, andere kantoren zijn meer hands-on en voeren operationele verbeteringen door. Binnen data science ontwikkel je sterke programeer en technische vaardigheden en leer je hoe je daarmee commerciële waarde kan creëren (e.g., door betere online marketing of pricing). Daarnaast leer je de inzichten uit de data goed te communiceren naar de klant.

Cultuur van het bedrijf

Bij een carrière keuze is de cultuur van een sector of bedrijf alsmede de mensen die daar werken ook een belangrijke factor. Daarbij kan de grootte van een bedrijf  de organisatiestructuur of het soort werkzaamheden van invloed zijn. Elk bedrijf heeft een andere cultuur, maar over het algemeen zijn er een paar kenmerkende aspecten. Binnen de consultancy werken er vaak jonge mensen, wordt er veel aandacht geschonken aan jouw ontwikkeling en ontwikkel je een sterk netwerk. Daarentegen is de work-life balance soms moeilijk zelf in te delen, mede door de lange uren en het reizen. Verder wordt de impact van je werk mede bepaald door de klant waarvoor je werkt. Ook bij private equity kantoren krijg je vaak de kans om jezelf sterk te ontwikkelen, al krijg je vaak minder coaching en moet je veel zelfstandiger werken. De cultuur is hier vaak wat formeler en de werkzaamheden zijn meer deadline gedreven. En ook in deze sector komen lange uren en een lastige work-life balance geregeld voor. Data science is weer en ander verhaal. Een groot deel van de data science bedrijven hebben een erg jong en innoverend karakter en leggen zeer de nadruk op de (technische) ontwikkeling van hun werknemers. Bij data science consultancy zijn ook soft skills, zoals projectmanagement en communicatie, een belangrijk onderdeel.

Mogelijkheden na de baan

De meeste consultants werken 2 tot 5 jaar bij een strategie kantoor om vervolgens door te groeien naar een ander bedrijf. Lees hier een artikel over consultants met erg indrukwekkende carrières. Hierbij zijn de sectoren na strategie consulting erg divers en stromen de consultants vaak door naar een positie als business developer of strateeg bij een grote corporate, een ondernemende functie bij een scale-up, of soms richting private equity, de non profit sector of boutique consultancy. Werknemers binnen de private equity blijven vaak langer dan 5 jaar bij hun werknemer, maar ook zij stromen vervolgens vaak door naar een ander kantoor, een portfolio bedrijf of een financiële functie (e.g., controller). Hierbij zijn de uitstroommogelijkheden enigszins vergelijkbaar met die van strategie consultancy, al is de naamsbekendheid van sommige kantoren minder groot dan in de consultancy. De mogelijkheden voor dataspecialisten zijn erg breed, aangezien het een groeiende markt is en bedrijven van vrijwel alle sectoren hier interesse in hebben.

Elke sector heeft zijn eigen focus en inhoud, maar bij alle drie de sectoren wordt veel waarde gehecht aan het verder ontwikkelen van jou als persoon en het creëren van een fijne werkcultuur. Al deze sectoren bieden je daarom een goede basis voor een verdere carrière. Wil je meer hierover lezen, klik dan op een van deze links: