Interview met Alise van AIESEC Maastricht

Afgelopen zomer heeft Alise haar bachelor International Business afgerond aan Maastricht University en dit jaar is ze fulltime bezig met het Research Project Maastricht waarmee ze vier maanden onderzoek zal uitvoeren in India voor Nederlandse bedrijven. Tijdens haar bachelor is ze zowel traineemanager als acquisitiemanager geweest binnen AIESEC Maastricht en hieronder vertelt ze meer over haar ervaringen.

 

Wat studeer je en wat doe je verder naast je studie?

Ik ben momenteel bezig met het Research Project Maastricht (RPM) waarvoor ik in een consultancy team met andere studenten in India bedrijfsspecifiek onderzoek zal gaan verrichten voor Nederlandse bedrijven. Wij moeten zelf deze onderzoeken opzetten maar krijgen hierbij ook hulp in de vorm van trainingen bij o.a. BCG en KPMG. Dit project duurt ongeveer anderhalf jaar, hiervan zitten we vier maanden in India, de rest van de tijd zijn we bezig met de opstart van het project en acquisitie. De bedrijven waarvoor we werken zijn zeer uiteenlopend, van multinationals tot MKB’ers, maar ook start-ups. We werken dan per bedrijf een specifiek onderzoeksplan uit betreffende hoe we de vraag aan gaan pakken. Het gaat hierbij vooral om marktonderzoeken, partnerscans en onderzoek naar regelgeving. Verder ben ik ook bezig met een cursus Spaans omdat ik graag nog wil gaan reizen in Zuid-Amerika.

Hoelang ben je actief geweest bij AIESEC en welke rollen heb je gehad? 

Ik ben een jaar actief geweest binnen de organisatie: eerst als trainee manager en vervolgens als acquisitie manager. Dit was in het Incoming Global Talent team dat buitenlandse studenten naar Nederland haalt voor een traineeship. Als trainee manager ondersteun je de trainee tijdens zijn gehele verblijf: van huisvesting en bankzaken tot het helpen met de integratie in Nederland. Als acquisitie manager ga je op zoek naar lokale bedrijven die een buitenlandse trainee willen plaatsen voor een bepaalde tijd. De acquisitie wordt meestal gedaan door middel van cold calling maar ook via netwerkevenementen of op de wat ‘brutalere’ manier door bedrijven binnen te stappen en te informeren over de mogelijkheden van een samenwerking.

Wat is AIESEC precies, hoe werkt het en waar staan jullie voor?

AIESEC is de grootste non-profit organisatie geleid door studenten. Elk land heeft een nationaal bestuur, wat vaak lokale besturen in steden aanstuurt. Het doel van AIESEC is het verbeteren van de wereldwijde integratie. Er zijn vier verschillende teams binnen elk lokaal bestuur:  (1) een team dat internationale studenten naar Nederland haalt voor professionele stages, (2) een team dat Nederlandse studenten naar het buitenland stuurt voor professionele stages, (3) een marketing team en ten slotte een (4) team dat studenten naar het buitenland stuurt voor vrijwilligerswerk. Door het wereldwijde netwerk dat AIESEC heeft opgebouwd is het relatief makkelijk om  nieuwe projecten te starten en partners te vinden. Bij AIESEC is persoonlijke ontwikkelen van de bestuursleden ook erg belangrijk. Zo worden er veel trainingen gegeven om jezelf en je ambities te ontdekken. Er worden veel nationale, Europese en internationale conferenties gehouden om alle AIESEC-ers met elkaar te verbinden en de integratie te verbeteren.

Wat zijn de vaardigheden die je hebt geleerd?

Tijdens mijn AIESEC jaar heb ik geleerd assertief te zijn en minder over mezelf  te twijfelen. Je staat als acquisitie manager vaak tegenover grote bedrijven, als student moet je dan professioneel en overtuigend overkomen. Ik heb daardoor geleerd hoe ik bedrijfsgesprekken moet leiden, wat er precies verwacht wordt bij een afspraak en hoe ik me het beste aanpas aan verschillende bedrijfsculturen. Ook heb ik geleerd hoe je de bedrijven het beste bereikt,  hoe je bij de juiste persoon terecht komt en wie de decision makers zijn.

Verder is het stukje persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk geweest om mezelf beter te kunnen voorbereiden op mijn toekomst. Door mezelf goed te leren kennen is het voor mij tijdens sollicitatiegesprekken bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker geworden om mijn sterke en zwakke punten te benoemen en hierbij specifieke voorbeelden te geven. Ook heb ik totaal geen moeite meer met public speaking, waardoor mijn verhaal sterk overkomt wanneer ik voor een groep spreek of een presentatie doe.

‘Je staat als acquisitie manager vaak tegenover grote bedrijven, als student moet je dan professioneel en overtuigend overkomen

 

Hoe helpen je ervaringen bij AIESEC bij de voorbereiding op strategie consultancy?

Ik merk dat hetgeen ik bij AIESEC heb gedaan en geleerd mij nu al direct helpt in mijn rol als consultant binnen RPM. Zoals ik net als zei leerde ik binnen AIESEC hoe je bedrijven benadert en hoe je professioneel in een gesprek staat. Verder stimuleert AIESEC persoonlijke ontwikkeling, zelfkennis en samenwerken in een diverse groep individuen. Dit alles is erg belangrijk bij de snelle dynamiek en de vaak veranderende teams waar de consultancy sector om bekend staat. Verder stimuleert AIESEC openheid en creativiteit, waardoor ik nu met een ander oog naar problemen kijk dan mijn collega’s en hierdoor vaak met onconventionele, alternatieve ideeën kan komen.

‘Ik merk dat hetgeen ik bij AIESEC heb gedaan en geleerd
mij nu al direct helpt in mijn rol als consultant binnen RPM.’

 

Hoe kunnen anderen betrokken raken bij AIESEC ?

Allereerst natuurlijk door via AIESEC vrijwilligerswerk te doen of een stage gaan lopen in het buitenland! Ook hebben we twee keer per jaar sollicitaties voor de lokale parttime functies en ieder jaar rondes voor lokaal en nationaal bestuur.

 

Interesse in strategy consultancy en nog geen lid van the Inside Coach?

Word nu lid

Lid worden is vrijblijvend en duurt 1 minuut 

Wat is volgens jou het interessantste aan een functie binnen AIESEC?

Het is een goede combinatie tussen persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling maar ook het opbouwen van je eigen netwerk. Je ontmoet een heleboel mensen die zich voor hetzelfde inzetten als jij en je merkt hoeveel energie en inspiratie je van elkaar krijgt. Het was de eerste functie naast mijn studie waarbij ik écht het idee had onderdeel te zijn van een ‘bedrijf’ waarin veel mogelijk is en waarin mijn input waardevol was en werd gewaardeerd. Ik zie het echt als een mogelijkheid voor studenten om verder te leren kijken en jezelf naar een hoger plan te tillen.

‘Het was de eerste functie naast mijn studie waarbij ik écht
het idee had dat mijn input waardevol was en werd gewaardeerd’

 

Heb je nog een specifieke tip voor de lezers?

Ik raad studenten echt aan iets naast hun studie te doen. Het is een perfecte manier om je theoretische en academische kennis toe te passen. Of wat je doet gerelateerd is aan je studie maakt naar mijn idee niet zoveel uit, het gaat er vooral om dat je soft skills ontwikkelt. Wanneer je niet de skills bezit om jouw theoretische kennis over te brengen en mensen daardoor niet weet  overtuigen zal je niet alles uit jezelf kunnen halen.

 

Lees hier verder: