Interview met Maartje van AIESEC

Maartje heeft vorig jaar haar bachelor in Environmental Economics en Sustainable Business behaald aan University College Maastricht. Sinds dit jaar is ze nationaal bestuurslid van AIESEC The Netherlands  en overziet ze 11 lokale besturen. Ze heeft binnen de studentenorganisatie al veel functies bekleed en vertelt hier hoe AIESEC haar interesse in de consultancy heeft aangewakkerd.

Wat studeer je en wat doe je verder naast je studie?

Ik heb vorig jaar mijn bachelordiploma behaald aan University College Maastricht met een focus op Environmental Economics and Sustainable Business. Direct daarna ben ik begonnen aan mijn eerste bestuursjaar bij AIESEC in Maastricht. Dit beviel zo goed dat ik nu bezig ben met mijn tweede bestuursjaar als nationaal bestuurslid van AIESEC the Netherlands. Hier houd ik mij voornamelijk mee bezig in het dagelijkse leven. Als nationaal bestuurslid ben ik veel op kantoor, bezoek ik lokale besturen en organiseer ik nationale congressen. Het is zeer veelzijdig en dat is precies wat ik er zo leuk aan vind!

‘Deze functie behelst onder andere het schrijven van nationale strategieën,
het aansturen en coachen van de lokale teams en het overzien van de online B2B-marketing.’

 

Hoelang ben je actief bij AIESEC en welke rollen heb je gehad? 

Ik heb in totaal 3 verschillende functies bekleed. Ik ben begonnen in januari 2015 als Event Manager bij Make a Move. Daarna heb ik een ‘AIESEC-pauze’ genomen om voor een half jaar in Tokyo te gaan studeren. Na mijn terugkomst ben ik begonnen aan mijn tweede functie: Local Committee Vice President Incoming Global Talent. Dit is een lange titel die aangeeft dat ik aan het hoofd stond van een 5-koppig team dat buitenlandse getalenteerde studenten bij veelbelovende bedrijven in de regio Maastricht plaatste als trainees. Hier heb ik veel business gerelateerde vaardigheden opgedaan in sales en CRM. Direct daarna ben ik in augustus dit jaar begonnen met mijn derde functie als National Vice President (MCVP) Incoming Global Talent, waar ik de teams van alle 11 steden overzie. Deze functie behelst onder andere het schrijven van nationale strategieën, het aansturen en coachen van de lokale teams en het overzien van de online B2B-marketing.

Wat is AIESEC precies, hoe werkt het en waar staan jullie voor?

AIESEC is een internationale non-profit organisatie die staat voor het ontwikkelen van leiders voor de wereld. Op het moment is de organisatie actief op meer dan 1700 universiteiten in meer dan 120 verschillende landen. De organisatie is in 1948 opgericht na de Tweede Wereldoorlog door studenten uit verschillende Europese landen met als doel banden tussen studenten over de hele wereld te versterken. Op deze manier willen wij meer wederzijds begrip creëren en zo de vrede bevorderen. Dit doen wij door studenten in praktische en uitdagende omgevingen te plaatsen waarin ze zichzelf persoonlijk en professioneel kunnen ontwikkelen. Dit bieden wij aan in de vorm van de volgende twee producten: Global Volunteer (vrijwilligerswerk) en Global Talent (buitenlandse traineeships). . Tijdens deze ervaringen zullen de studenten zich ontwikkelen tot leiders met culturele ervaringen die zich inzetten voor een vreedzame samenwerking wereldwijd.

Wat zijn de vaardigheden die je tot nu toe hebt geleerd?

Ik heb ontzettend veel vaardigheden opgedaan in mijn drie verschillende functies, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Dit gaat over praktische vaardigheden zoals cold calling, het organiseren van evenementen en het geven van trainingen. Maar daarnaast heb ik ook veel geleerd over het schrijven van strategieën, het uitwerken van grootschalige projecten en stakeholder management. Ik heb dit brede scala aan vaardigheden opgedaan mede doordat ik functies in verschillende lagen van de organisatie heb bekleed.

Verder is er een grote focus op zelfontwikkeling binnen AIESEC. Hierdoor heb ik ook veel zelfkennis opgedaan inclusief alle levenslessen die daarbij horen. Binnen al mijn functies ben ik actief bezig geweest met het identificeren en realiseren van mijn persoonlijke doelen. Hiervoor wordt binnen de organisatie veel tijd en ruimte gemaakt zodat AIESEC-ers niet alleen functioneel presteren maar ook aan zichzelf kunnen werken.

Interesse in strategie consultancy en nog geen lid van the Inside Coach?

Word nu lid

Lid worden is vrijblijvend en duurt 1 minuut 

Hoe helpen je ervaringen bij AIESEC bij de voorbereiding op strategy consultancy?

Allereerst is mijn interesse in strategy consultancy gewekt door AIESEC. Ik heb via AIESEC kennis gemaakt met verschillende consultancy kantoren waar ik geweldige trainingen heb ontvangen. Hierdoor ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in het werken in deze sector. Wat ik geweldig vind om te zien is dat je in strategy consulting meedenkt over strategische vraagstukken om vervolgens op basis van (data) analyses een operationele oplossing voor te stellen. De vaardigheden zoals hierboven genoemd sluiten hier goed op aan.

AIESEC draagt op verschillende manieren bij aan de voorbereiding op strategy consultancy. Allereerst doe je ervaring op betreffende het samenwerken met een grote groep verschillende stakeholders. Persoonlijk denk ik dat dit jaar, als bestuurslid van het nationale bestuur, een goede voorbereiding zal zijn op een mogelijke carrière in strategy consultancy. Tijdens dit jaar zal ik voornamelijk b­­­ezig zijn met het schrijven van een strategie, het maken van beslissingen en het uitwerken van projecten voor het gehele nationale AIESEC netwerk. Een belangrijk gedeelte hiervan is netwerk management en het creëren van buy-ins voor al deze ideeën. Ik denk dat het essentieel is dat je als consultant anderen (o.a. klanten) weet te overtuigen van en mee te krijgen met jouw ideeën en plannen.

‘Het is essentieel dat je anderen weet te overtuigen van
en mee te krijgen met jouw ideeën en plannen.’

 

Hoe kunnen anderen betrokken raken bij AIESEC ?

Er zijn verschillende manieren om bij AIESEC betrokken te raken. De meest voor de hand liggende manier is om deel te nemen aan een AIESEC-project. Daarnaast kan je betrokken raken bij AIESEC door je bij een lokaal bestuur aan te sluiten. Hier kan je aan de slag in een parttime of  fulltime functie in een van onze 4 verschillende teams. Ik kan het iedereen aanraden!

Wat is volgens jou het interessantste aan een functie binnen AIESEC?

Het meest interessante aan een functie bij AIESEC is de focus op je eigen ontwikkeling, zowel persoonlijk als professioneel. Zelfontwikkeling is hierdoor niet iets dat passief gebeurt, maar waar actief over wordt nagedacht en aan wordt gewerkt. Je draagt in je functie dus niet alleen bij aan het doel van AIESEC, maar je bent ook dagelijks bezig met de doelen en uitdagingen die je voor jezelf stelt.

‘Zelfontwikkeling is bij AIESEC niet iets dat passief gebeurt,
maar waar actief over wordt nagedacht en aan wordt gewerkt.’

 

 Heb je nog een specifieke tip voor de lezers?

Een tip die ik vanuit AIESEC heb meegekregen en al jaren zelf toepas is de volgende: alle taakjes die je in 2 minuten kan afronden moet je meteen doen. Hierdoor raak je kleine klusjes snel kwijt en stapelen ze zich niet op. Dit zorgt voor veel rust in je hoofd en heeft mij zeker geholpen!

 

 

Lees verder: