Interview met Vincent, succesvolle kandidaat bij McKinsey

Vincent heeft in Delft, Eindhoven en Amsterdam gestudeerd en behaalde zijn masters in finance en industrial engineering. Hij is een half jaar op uitwisseling geweest in Zuid-Afrika en liep stages bij onder andere Shell en EY. Uiteindelijk is gaan solliciteren en gaat hij binnenkort aan de slag bij McKinsey!

Voorbereidingen voor het case interview

“Na ongeveer 5 cases kreeg ik een idee waar ik naar moest zoeken, na 10-15 kon ik bepaalde patronen herkennen”

  1. Hoe heb je je voorbereid op het case interview?

Toen ik klaar was met mijn studie, heb ik mij drie weken gefocust op op het oefenen van cases. Ik wist er nog weinig vanaf, dus ben ik begonnen met het inlezen van “Case interview secrets” van Victor Cheng en het bekijken van de verschillende soorten frameworks. Bij de eerste 2-3 cases had ik geen flauw idee waar ik naar moest zoeken en heb ik erg de frameworks gevolgd. Na ongeveer 5 cases had ik meer een idee waar ik naar moest zoeken en na ongeveer 10-15 cases kon ik bepaalde patronen herkennen, het probleem beter structureren en kreeg ik ook meer een business gevoel en kon ik zo mijn eigen frameworks toepassen. Ik denk dat ik in totaal ongeveer 50 cases heb geoefend.

Ik heb de eerste paar cases alleen geoefend, maar ik kan het erg aanraden om samen met mensen te oefenen. Hierbij leer je juist van de wat ervaren personen en kun je goed bespreken wat er goed ging en waar je nog op kunt letten. Vooral tegen het einde van je voorbereiding is dit erg nuttig.

  1. Hoe heb je je voorbereid op het persoonlijke onderdeel van het interview?

Ik heb vooral gelet op voorbeelden van conflictsituaties die ik ben tegen gekomen. Hierbij is het belangrijk om te kunnen uitleggen hoe jij hebt gehandeld, hoe de andere partij handelde en of je je kunt verplaatsen in de andere partij om uit leggen waar het conflict lag. Daarnaast kunnen toelichten wat je hebt gedaan om het conflict op te lossen en wellicht hoe je het de volgende keer zou kunnen vermijden zijn zaken die erg nuttig zijn om van tevoren te bedenken.

Verder heb ik ook mijn motivatie voor strategie consulting voorbereid, waarom ik zo graag dit werk wil doen en wat ik ervan verwacht. Ik heb hiervoor ook met iemand gesproken die al bij McKinsey werkt, om dit zo goed mogelijk voor te bereiden.

Voor informatie over deze kantoren en hun case interviews

Word nu lid

Inloggen met Linkedin geeft toegang tot al onze informatie

De sollicitatie

“Het ging vooral om je begrip van de business en het probleem, waarbij structuur erg belangrijk is”

  1. Hoe verliep je sollicitatie?

Bij McKinsey heb ik in de 1e ronde met twee consultants gesprekken gehad. Daarbij was het begin erg gericht op het persoonlijke onderdeel en vervolgens op de case. Daarna heb ik een gesprek gehad met een recruiter, waarbij er nog dieper werd ingegaan op mijn motivatie en ervaringen. Bij de 2e ronde had ik drie gesprekken met drie partners. Dit was een iets minder gestructureerd gesprek, maar bestond ook uit een persoonlijk gedeelte en een case. De case was meer een gespreksvorm, waarbij je het meer samen doet en verschillende stappen overlegt in plaats van alles in je eentje op te lossen. De cases waren wat meer conceptueel van aard, er werden dan ook geen schattingsvragen gesteld. Het ging vooral om je begrip van de business en het probleem, waarbij structuur erg belangrijk was. Het is dan wel fijn als je de ervaringen van eerder geoefende cases kunt gebruiken.

  1. Welke feedback kreeg je op je sollicitatie?

Tijdens het oefenen kreeg ik in het begin de feedback om vooral op de structuur en op de ‘bigger picture’ te letten, dus waar ben je mee bezig, waarom je iets uitrekent en wat het probleem is dat je probeert op te lossen. Later kreeg ik de tips om makkelijker dingen op te schrijven door middel van afkortingen en bepaalde formules snel bij de hand te hebben.

Het is erg fijn dat, voordat je het 1e ronde gesprek hebt met consultants bij McKinsey, je een keer mag langskomen op het kantoor om vrijblijvend een case te oefenen. Daar kreeg ik de feedback dat ik iets sneller door de cases moest gaan, maar het was erg nuttig om al een keer een case te hebben geoefend op het kantoor zelf.

Tips & Tricks

  1. Welke tips zou je hebben voor aanstaande kandidaten?

Ik zal vooral de tip meegeven om niet te lang in de boeken te blijven hangen en juist met verschillende mensen te gaan oefenen. Verder is het handig om je rekenvaardigheden wat te verscherpen, bijvoorbeeld door de rekenlink op de site van de Inside Coach. En de consultancy kantoren bieden zelf ook oefencases aan en geven bruikbare tips, zodat je nog meer weet wat je kunt verwachten.

Dankjewel Vincent voor dit interview en veel succes bij McKinsey!

Meer weten over strategy consulting, case interviews of de strategy kantoren? Klik dan op deze links: