CV opstellen als student

Als student is het iets waar je op een gegeven moment toch aan zal moeten geloven; je cv opstellen. Het is iets waar veel studenten toch een probleem mee hebben, terwijl dit totaal niet nodig. Vaak wordt het als een obstakel gezien dat je als student weinig ervaring hebt en weet men niet precies wat je als student op de cv moet zetten. Daarom hebben we een artikel geschreven om er voor te zorgen dat ook jij makkelijk een goed cv kan opstellen. 

Het doel van je cv

We beginnen bij het begin: het doel van een cv. Als student zal je op een gegeven moment toch naar een werkgever toe stappen en je cv moeten geven, het doel is dan om op een gesprek uitgenodigd te worden. Het is daarom het belangrijkst dat je cv goed en helder laat zien wie jij bent. Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken hebben we een checklist voor je cv en zelfs een template, onderaan de pagina, dat je kan gebruiken om je cv overzichtelijk te presenteren.

Als je al een cv klaar hebt liggen en graag wil weten hoe je deze moet verbeteren kijk dan op onze cv checklist pagina.

 

Cv_opstellen_ als_student_foto

Je cv opstellen als student

We hebben een simpel en helder stappen plan voor je klaar gemaakt zodat je in no time een strak, helder en goed cv hebt.

  1. De eerste stap is de layout, je cv zal door iemand gelezen moeten worden. Het is belangrijk dat je een overzichtelijke layout hebt zodat deze persoon direct kan zien wat je ervaringen zijn en wat voor een persoon achter het cv zit.
  2. Begin daarna met je persoonlijke gegevens: Voornaam, achternaam, telefoonnummer, email adres, geboorte datum en woonadres met postcode zijn de minimale gegevens. Veel mensen vermelden nog een geboorte plaats en doen er een pasfoto bij dit is naar eigen keuze. Tegenwoordig kan je er wel vanuit gaan dat een recruiter je googled. Om te voorkomen dat de eerste foto die de recruiter ziet je Facebook profielfoto is zetten veel mensen een professioneel overkomende pasfoto op hun cv.
  3. Na de layout en persoonlijke gegevens kunnen we beginnen met na denken over de inhoud van je cv. Als student is het gebruikelijk om te beginnen met je opleiding, hierin vermeld je het opleidingsinstituut, de daaraan gevolde opleiding, de start- en (geschatte) einddatum van je studie, je gemiddelde cijfer en eventuele academische extra verdiensten. Het is gangbaar om al je opleidingen vanaf je middelbare school opleiding op je cv te vermelden.
  4. Daarna gaan we door naar je werkervaring en nevenactiviteiten, hier is het belangrijk dat je goed na denkt over hoe je wilt overkomen op iemand die je cv leest. Het is gangbaar om deze twee categorieën als aparte secties op je cv te vermelden, veel studenten voegen ze samen omdat de ervaring die wordt opgedaan bij nevenactiviteiten vaak even waardevol is in je studententijd. Het belangrijkste is dat direct duidelijk wordt wat je hebt geleerd en wat je hebt bij gedragen bij je werk en/of nevenactiviteit. Dit doe je door duidelijk te vermelden waar je verantwoordelijk voor was/bent en wat het resultaat is van jouw werk. Daarnaast is belangrijk te vermelden wanneer je welke (werk)ervaring hebt opgedaan.
  5. Tot nu toe ben je vooral bezig geweest met een beeld schetsen van je ervaringen en ontwikkelingen tot nu toe. Onderaan je cv heb je de mogelijkheid een wat persoonlijkere kant te laten zien, hier volgt de categorie met daarin vaardigheden, gesproken talen, certificaten en interesses. Hierin geef je aan welke vaardigheden en certificaten je hebt, bijvoorbeeld in programmeren zou je java of html noemen, bij certificaten worden vaak taalcursussen en rijbewijzen genoemd. Daarnaast benoem je de talen die je spreekt en hoe goed je deze spreekt, van de talen die je noemt wordt verwacht dat je minimaal de basis kan begrijpen. Bij interesses kan je aangeven waar je in privé interesses liggen, zo laat je ook een deel van je privé persoon zien.
  6. Als het goed is heb je nu de inhoud van je cv af, dat was het grootste deel van het werk. Nu is het belangrijk dat je je cv nog een keer naloopt op eventuele foutjes. Kijk goed uit voor taalfouten en opbouw die je cv onoverzichtelijk maakt. Loop de onderstaande checklist langs, die zorgt ervoor dat je cv klaar is om verstuurd te worden. Het is belangrijk om je cv als PDF op te sturen, dit is de beste manier om te garanderen dat je bestand te openen is en wordt weergegeven zoals jij dat wil.
  7. De laatste stap is het periodiek herhalen van je cv opstellen. Het is belangrijk dat je altijd een geüpdatet cv opstuurt, dat is een stuk makkelijker als je je cv periodiek update.

 

Word gratis lid van the Inside Coach

Word nu lid

 

De checklist voor het cv opstellen als student

cv_opstellen_als_student_checkcv_opstellen_als_student_check1cv_opstellen_als_student_check2

 

Download hier je de templates voor je cv:

 

Lees verder: