Strategy consultancy als carrière versneller
We horen allemaal dat consultancy goed kan zijn voor je carrière, ongeacht of je in de consultancy als starter begint of als experienced hire (vanuit de industrie). Maar is dat wel zo? En hoe werkt dit dan precies? Wat zijn de verschillende functies, instroommomenten en wat zijn voorbeelden van exits? En hoe werkt het als je partner wilt worden bij een consultancy kantoor?
Lees hieronder onze ontrafeling van dit vraagstuk:
- De meest bekende oud consultants
- Starters in de consultancy
- Professionals die overstappen naar consultancy
- Line management
- Up or out
- Partner worden en zijn
Auteur: Peter (voormalig strategie consultant)
De meest bekende Nederlandse oud consultants
Om maar met de deur in huis te vallen: er zijn inderdaad voorbeelden te vinden van oud strategie consultants die na de consulting een extreem succesvolle carrière hebben gehad. Wij zien Wiebe Draaijer en Hans Wijers als de meest aansprekende voorbeelden:
- Wiebe Draaijer: voormalig Managing Director van McKinsey Benelux en nu de voorzitter van de Raad van Bestuur van Rabobank
- Hans Wijers: voormalig Minister die pas later in zijn carrière bij BCG is gaan werken (van 1999 tot 2003). Hierna is hij bestuursvoorzitter geworden van AkzoNobel
Echter, aangezien jij nog in een vroege fase van je carrière zit zijn dit misschien niet de beste voorbeelden. Daarom beantwoorden we voor zowel starters als professionals met enige jaren werkervaring die de overgang maken van de industrie of acedemia de vragen:
- Wat zijn de werkzaamheden / taken op dit niveau
- Welke vaardigheden leer ik
- Wat zijn de mogelijke exits
Starters in de consultancy
Werkzaamheden / taken als starter in consultancy
Vaak werk je, zeker in het begin, nauw samen met de projectleider van je team die je helpt je werk te structureren en je coaching geeft over hoe je bepaalde analyses of problemen kunt pakken.
In deze context ben je bezig met dingen als:
- Het structureren van informatie en dit communiceren in de vorm van een powerpoint presentatie, om vervolgens je presentatie te valideren en te testen met je teamleden, de partner of met cliënten
- Het opzetten van financiële modellen of analyses en deze vertalen naar inzichten die gebruikt kunnen worden voor een strategie
- Het trainen of coachen van junior cliënten, bijvoorbeeld op het gebied van continuous improvement
- Bijdragen aan ‘problem solves’, oftewel discussies met het team over lastige vraagstukken van de cliënt
Geleerde vaardigheden als starter in consultancy
Powerpoint en excel- Het structureren van lastige problemen en grote hoeveelheden informatie voor jezelf en voor anderen
- Persoonlijke effectiviteit (e.g., hoe ga ik om met 1000 to do’s, hoe bouw ik relaties op met cliënten en hoe overtuig ik ze)
- Kennis van veel verschillende sectoren (e.g., olie en gas, banking, consumer electronics, transport, consumer goods) en functies (e.g., finance, operations, strategie, organization)
Mogelijke exits voor starters in consultancy
Bij de meeste kantoren wordt na 2 jaar aangeraden een development leave te doen. Dit kan zijn een MBA of een ‘secondment’ (een korte tijd werken bij een ander bedrijf, maar met de intentie om terug te keren), of een combinatie daarvan. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat consultants hun secondment gebruiken om kennis te maken met een bepaald bedrijf of industrie, alvorens een paar jaar later vanuit de consultancy over te stappen naar hetzelfde bedrijf of industrie, op een hoger niveau.
Een aantal voorbeelden van exits van mensen die als starter zijn begonnen in de consultancy:
- 3 jaar BCG, overgestapt naar een start-up (marktplaats.nl) en daarna als senior Director naar Philips (zie hier ook een interview met deze persoon)
- 2 jaar Fellow bij McKinsey, een MBA en een secondment bij NS, nog een paar jaar McKinsey en dan overgestapt naar NS als business manager
- Private equity stage bij AlpInvest tijdens de studententijd, begonnen als Fellow bij McKinsey, na 2 jaar een MBA, nog een paar jaar McKinsey alvorens permanent over te stappen naar AlpInvest (Private Equity)
Toegang tot meer insider informatie over strategy consultancy?
Lid worden is gratis
Voor meer nuttige voorbeelden, met naam en toenaam, kijk eens in deze pdf van Top of Minds
Professionals die overstappen naar consultancy
Werkzaamheden / taken voor professionals die overstappen naar consultancy
Het de bedoeling dat je op dit niveau onafhankelijk kan werken. Je zult nog steeds veel input krijgen van bijvoorbeeld cliënten en partners, maar je zult zelf de drijvende kracht moeten worden van je project en minder afhankelijk zijn van je project manager.
Wat voorbeelden van mogelijke werkzaamheden als senior consultant:
- Alles wat een starter doet maar dan op een hoger niveau. Er wordt van je verwacht dat je beter inzicht hebt in de organisatie en financiën / business van een bedrijf, al krijg je wel de tijd om de nodige excel en powerpoint skills te ontwikkelen
- Met verschillende cliënten en stakeholders samenwerken om tot een zo goed mogelijk voorstel / compromis te komen (bijvoorbeeld bij het opstellen van een nieuwe organisatie structuur)
- Met een volwassen blik bijdragen aan ‘problem solves’, oftewel discussies met het team over lastige vraagstukken van de cliënt
2+ jaar werkervaring en interesse in de overstap naar strategy consultancy?
Bekijk de mogelijkheden voor Young professionals
Vaardigheden die professionals leren na de overstap naar consultancy
- Afhankelijk van je specialisatie leer je bijvoorbeeld op strategisch niveau een bepaalde industrie kennen. Of hoe bepaalde processen (bijvoorbeeld continuous improvement of het opzetten van een organisatie structuur) op hoog niveau verlopen
- Een relatie opbouwen met senior cliënten (afhankelijk van het bedrijf en de grootte van het bedrijf hoe senior dit zijn, maar het kan zijn een bestuurslid in een klein bedrijf tot een Director / VP of Business Unit CFO in een groter bedrijf waar je dan meerdere keren per week contact mee hebt)
- Project management (e.g., hoe manage ik meerdere stakeholders, hoe drijf ik een lastige beslissing binnen een grote organisatie)
Mogelijke exits van consultants met werkervaring voor consultancy
Omdat de achtergronden zo veel verschillen en de exits over het algemeen op een hoger niveau zijn, is het erg lastig om over deze groep te generaliseren.
Een van de profielen die we veel zien is als volgt:
Een getalenteerde professional van een prestigieus en groot bedrijf, bijvoorbeeld DSM of Shell, maakt na 4-8 jaar de overstap naar consultancy. Dit kan zijn vanwege het gebrek aan groeipotentieel in de huidige carrière of de vroege specialisatie (bijvoorbeeld research bij DSM of exploitatie bij Shell).
Hij werkt een jaar of vijf in de consultancy, alvorens weer terug te gaan naar dezelfde industrie of zelfs het zelfde bedrijf, maar dan een paar niveaus hoger.
Lees hier meer over consultancy exits.
Line management en consultancy
Hoewel consultancy erg goed kan zijn voor de ontwikkeling van je ‘business sense’, is het niet een industrie waarin je snel leert om leiding te geven aan je eigen team of ‘line’. Dit levert nog wel eens problemen op bij een exit, waarbij bedrijven bang zijn om consultants grote teams te geven vanwege het gebrek aan ervaring op dit gebied. Daarom gaan consultants vaak naar de strategie afdeling of naar een business development functie, om vanuit daaruit de stap te maken naar general management.
Professionele ervaring met lijnmanagement verantwoordelijkheden, voor je consultancy carrière of tijdens een secondment, kan helpen dit risico te mitigeren.
Up or out in consultancy
Een aantal redenen om de consultancy te verlaten zijn:
- een baan met meer beslissingsbevoegdheid zoeken
- meer tijd voor gezin willen of klaar zijn met de vele uren die ze moeten werken
- ergens anders een aantrekkelijkere opportunity zien
Andere consultants moeten vertrekken vanwege prestatieproblemen (in mijn ervaring is dit op later niveau de minderheid). Over het algemeen moet een consultant van een van de topkantoren vertrekken als hij of zij 2x achter een slechte beoordeling heeft gekregen in zijn evaluatiegesprek.
Het is echter niet zo dat je dan zonder pardon op straat wordt gezegd. Het is lastig om binnen te komen bij de top consultancy kantoren, maar als je eenmaal binnen bent hoor je wel echt ergens bij.
Een aantal manieren waarop je wordt ondersteund als je gedwongen of ongedwongen op zoek moet naar een nieuwe baan:
- Een groot netwerk van consultants van alle niveaus (incl. partners) is bereid je te helpen nadenken over je volgende stap en hun netwerk in te zetten
- Vaak krijg je een aantal maanden om af te bouwen (tenzij een een aflopend contract hebt) en bijvoorbeeld een dag per week aan je zoektocht te besteden
- Via de HR afdeling komen er vaak vragen naar oud consultants voor klussen, interim management of permanente functies, die wellicht interessant voor je zijn.
Oud consultants zijn in wat voor een economie dan ook erg in trek en het zal op dit punt niet lastig voor je zijn om een nieuwe baan te vinden.
Partner worden en zijn
Alle consultancy kantoren hebben één ding gemeen: je wordt niet zomaar partner. Over het algemeen moet je hiervoor een aantal dingen laten zien, zoals:
- Senior cliënten die in duidelijke termen aangeven jou nodig te hebben en herhaaldelijk om jou en je teams vragen voor projecten
- Senior partners binnen het kantoor die jou als een meerwaarde zien en je steunen om partner te worden
- Aantoonbaar succes, bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe kennis/ frameworks / databases / methodes waar cliënten baat bij hebben
Voordat het zo ver is moet je nog een aantal niveaus doorlopen. Bij elk kantoor is dit anders, maar over het algemeen zijn dit de niveaus:
- junior Associate of analist (Fellow bij McKinsey, Associate bij BCG)
- senior Associate of consultant (Associate bij McKinsey, Senior Associate bij BCG)
- Project manager of Team lead (Engagement Manager bij McKinsey)
- Junior Partner (Associate Principal bij McKinsey)
- Partner of Principal
- Senior Partner (Director bij McKinsey)
Lees verder:
- Strategy consultancy exit mogelijkheden
- Overstappen naar consultancy met werkervaring
- MBA en consultancy
- Strategie consultancy vs Management traineeship
- Consultancy salaris
- Consultancy vaardigheden
- BCG Amsterdam
- Switchen van Rocket Internet of onafhankelijke startups naar consultancy; een Q&A
- Rollen voor young professionals in consultancy
- Digital Strategy consultant tracks bij topkantoren
- Consultancy Recruitment Kantoren
- Ranking consultancy kantoren
- Het verschil tussen de grote strategy consultancy kantoren en andere kantoren