MBA en consultancy

Een MBA is geen mainstream fenomeen in Nederland. Echter, er zijn veel strategie consultants die wel een MBA hebben, bijvoorbeeld consultants van kantoren als McKinsey, BCG en Bain.

Er is een groep consultants die na twee jaar voor één jaar of meer vertrekken naar bijvoorbeeld INSEAD of Columbia University om een MBA te halen. Een andere, wat kleinere groep consultants, bestaat uit professionals die na een aantal jaar werkervaring een MBA hebben gehaald, alvorens de overstap te maken naar consultancy. Vaak betaalt het consultancy kantoor ook voor een groot deel de kosten van de MBA.

Dit roept een aantal vragen op die we in dit artikel proberen te beantwoorden:

  • In welke mate is een MBA noodzakelijk op het moment dat ik als professional de overstap wil maken naar consultancy?
  • In welke mate zijn de vaardigheden en kennis die ik zou opdoen tijdens een MBA noodzakelijk voor een carrière als strategie consultant?

Auteur: Peter (voormalig strategie consultant)

MBA consultancy

 

Een MBA als treintje om de overstap te maken van de industrie naar consultancy?

Grofweg zien we een aantal categorieën professionals die de overstap maken naar consultancy

  • (Investment) bankers
  • Technische professionals, bijvoorbeeld met ervaring olie & gas of consumer electronics
  • Management trainees van grote bedrijven zoals KLM
  • Consultants actief in een andere tak van consultancy, bijvoorbeeld sustainability consultancy
  • Overig: voormalig F-16 piloten, leger officieren, topsporters, etc.

Er zijn voor elke categorie massa’s voorbeelden te vinden van professionals die met en zonder MBA de overstap hebben gemaakt. Een uurtje browsen op LinkedIn bevestigd dit beeld.

Een MBA is dus sowieso niet noodzakelijk voor de overstap naar consultancy.

3 tot 7 jaar werkervaring en interesse in strategy consultancy?

Voormalig strategie consultant Peter Zeeuw van der Laan helpt kandidaten persoonlijk

 

Ik heb interesse in consultancy

Klik hierboven voor meer informatie over kosteloze begeleiding van een top headhunter

 

 

In welke situaties kan een MBA een groot verschil maken?

In sommige situaties heeft een professional een indrukwekkende track record maar eigenlijk geen echte business ervaring. Bijvoorbeeld in een situatie dat een technische studie is gevolgd en een technisch beroep is gekozen zonder enig commercieel raakvlak en zonder internationale exposure. Zelfs voor dit soort situaties schieten voorbeelden naar boven van individuën die dit toch hebben gedaan, maar ik kan me voorstellen dat in dit soort situaties een algemene introductie in business, finance, etc. via een MBA waarde kan hebben.

Ook is er tijdens het MBA programma veel aandacht voor carrière oriëntatie en planning. Je komt veel consultants tegen dus je kan uitgebreid bespreken of het eventueel iets voor jou is. Ook zal er vanuit het MBA programma en vanuit je medekandidaten veel hulp beschikbaar zijn om je te helpen de stap te maken.

Daarnaast kan een MBA je ook goed op weg helpen als je een internationaler netwerk wilt opbouwen en wellicht in het buitenland wilt gaan werken.

 

MBA en consultancy

 

Mini MBA

Bij grote kantoren zoals McKinsey bestaat er soms ook de mogelijkheid tot een mini MBA. Dit is een programma van ongeveer een maand, over het algemeen verzorgd door een top instelling, die deelnemers een introductie biedt aan business administration.

Zo’n mini MBA wordt dan gesponsord door het consultancy kantoor en bovendien is een maand een stuk overzichtelijker dan een jaar of langer, wat een vereiste is bij volledige MBA programma’s. Bovendien hoef je niet op de gok zo’n 60 000 EUR te investeren in een typisch MBA programma, in de hoop dat je daarna aan de slag kan bij een werkgever die dit wel even betaalt.

 

MBA vaak betaald door het consultancy kantoor

Consultants die na 2-3 jaar als junior consultant hebben gewerkt en één of twee jaar vertrekken voor een MBA worden vaak gesponsord door het consultancy kantoor. De MBA wordt dan, vaak over een periode van 2 jaar, geleidelijk afbetaald bij terugkomst.

Professionals die na een MBA de overstap maken naar consultancy krijgen vaak ook een significante bijdrage voor hun MBA kosten.

 

Overlap vaardigheden en kennis MBA met consultancy

Veel MBA alumni die na 2 jaar consultancy een MBA hebben gedaan, kijken achteraf op de volgende manier terug aan hun MBA programma:

“Ik heb een geweldige tijd gehad en veel leuke mensen ontmoet. Echter, het niveau van de deelnemers vond ik lager dan het niveau van mijn collega’s in de consultancy en veel van de opdrachten, vakken en programma’s had ik eigenlijk al een keer gezien tijdens mijn werk of eerdere studie. Ik ben blij dat ik het heb gedaan vanwege de mooie tijd maar had daar zelf nooit 60 000 EUR voor willen betalen”

Dit geeft aan dat een MBA over het algemeen een mooie tijd oplevert maar niet noodzakelijk een skill set oplevert waarmee je een blijvend voordeel hebt in de arbeidsmarkt.

MBA buiten consultancy

In Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder zijn er niet zo veel mensen met een MBA. Daardoor zijn er eigenlijk geen posities die je alleen met een MBA zou kunnen doen. Daarnaast weten ook veel managers uit onwetendheid niet goed hoe ze een MBA op waarde moeten schatten.

Een van de weinige industrieën die wel redelijk MBA intensief is, zelfs in Nederland, is Private Equity.

Meest populaire MBAs voor consultants in Nederland

INSEAD is verruit het meest populaire MBA programma in Nederland. Daarnaast wordt ook het programma van Columbia Business School steeds populairder.

 

Werkervaring en meer weten over de overstap naar strategy consultancy?

Lees onze gratis entry guide voor strategy consultancy

 

Download onze entry guide (pdf)

Gratis pdf geschreven door oud McKinsey consultant

 

Lees verder: