De beste voorbereiding voor een Data Science Interview

Data Science is wereldwijd een steeds groter wordende industrie, zo ook in Nederland. Sterker nog, Nederland staat internationaal op de kaart als topspeler op het gebied van Data Science. Dit komt zowel door de uitstekende opleidingen in Nederland als de grote hoeveelheid Nederlandse multinationals die in hoge mate gebruik maken van Data Science.

Wil je graag je carrière beginnen of voortzetten bij een van deze bedrijven, dan is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je je het beste op een interview kunt voorbereiden. Daarom hebben we de beste tips voor je verzameld en hieronder op een rijtje gezet.

Een sollicitatie bestaat vaak uit een aantal rondes. Gedurende deze rondes zal je zowel technische als persoonlijke vragen moeten beantwoorden. Gedurende je verder in het proces komt zullen deze interviews met mensen zijn die hogere functies binnen het bedrijf bekleden. Omdat Data Science een relatief nieuwe industrie is kunnen de sollicitatieprocedures per bedrijf behoorlijk variëren.

Een mogelijke indeling van de rondes is als volgt:

  1. Kennismakingsgesprek
  2. Online Assessment
  3. Gesprek met mensen binnen de afdeling waarvoor je solliciteert
  4. Case ronde
  5. Eindgesprek met mensen hoger op de ladder

Houd er rekening mee dat niet elke sollicitatie uit al deze rondes zal bestaan, daarom zullen we hier alle rondes apart bespreken zodat je alleen op de rondes kan focussen die voor jou van toepassing zijn.

 

Word lid van de Inside Coach om het case interview te oefenen

Word nu lid

Registreren is gratis en duurt 1 minuut

  1. Kennismakingsgesprek

Een kennismakingsgesprek is vaak relatief informeel en zal geen of relatief weinig technische vragen bevatten. Deze ronde is bedoeld om de interviewer een kans te geven erachter te komen hoe je overkomt als persoon en wat je interesses zijn. Kortom, om een eerste indruk te krijgen of je goed binnen het bedrijf zou passen.

Voor jou als sollicitant is het een mogelijkheid om wat meer te leren over het bedrijf en vooral de mensen die er werken. Ook is het een kans om een goede indruk te maken en je interesse in het bedrijf en de positie waar je voor solliciteert over te brengen.

Hoewel deze ronde eenvoudig lijkt is het wel belangrijk je hier goed op voor te bereiden. Dit doe je bijvoorbeeld door:

Vragen voor te bereiden die je kan stellen over het bedrijf.

Vragen voor te bereiden over de mogelijke toepassingen van Data Science binnen een bedrijf of bepaalde sector. Denk bijvoorbeeld aan een algoritme dat een real time price berekendt of welk algoritme je zou kunnen gebruiken voor segmentatie van klanten.

Te bedenken wat relevante ervaringen en interesses zijn waar je graag over zou vertellen. Wellicht dat je tijdens je studie al een machine learning model hebt gemaakt of een bedrijfskundig probleem hebt opgelost met een data gedreven model.

Let er op dat je door je voorbereiding tijdens het gesprek niet alleen geforceerd ingestudeerde antwoorden aan het geven bent. Luister goed naar wat er wordt gevraagd en geef passend antwoord. Dan kom je authentiek over.

  1. Online assessment

Een online assessment bestaat vaak uit een aantal onderdelen die je algemene capaciteiten test. Vaak bestaat deze test uit een numeriek, taal en logica gedeelte. Het wordt vaak niet van je verwacht dat je je hiervoor voorbereidt, desondanks kan het vaak wel helpen om zo’n test een aantal keer te oefenen, zeker als je nog nooit eerder zoiets hebt gedaan. Er zijn hiervoor voldoende voorbeeldtests te vinden online.

Let op dat je ook zoekt naar moeilijkere tests (veel testen op het internet zijn relatief simpel).

  1. Gesprek met mensen binnen de afdeling waar je solliciteert

Dit onderdeel van het interviewproces is een mogelijkheid voor je toekomstige directe collega’s om te ervaren hoe jij als persoon bent en om te beoordelen of jouw vaardigheden voldoende aansluiten op wat zij nodig hebben binnen het team. Dit onderdeel zal waarschijnlijk bestaan uit een combinatie van persoonlijke en technische vragen. Beide van deze onderdelen zijn belangrijk om voor te bereiden, maar hebben een verschillende aanpak nodig.

Het technische onderdeel zal vooral jouw kennis testen op het gebied van wiskunde, statistiek en programmeren. De specifieke vragen zullen afhangen van de functie waar je voor solliciteert en de programmeertalen die van je worden verwacht. Dit is terug te vinden in de functiebeschrijving van de vacature. Ga dus na of er bepaalde onderdelen zijn van je technische kennis die extra belangrijk zijn voor de functie en lees, indien nodig, nog even de onderdelen die misschien wat zijn weggezakt goed door.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Specifieke numerieke programeertalen als Python en Matlab en databases als SQL
  • Algoritmes en overige modellen die typisch gebruikt worden in data science. Bijvoobeeld op het gebied van:
    • Segmentatie van klanten (classificering via Random Forest, of clustering)
    • Bepaling van real time pricing (regressie)
  • Machine learning approaches en modellen, e.g., decision tree learning, neural networks, rule -based learning, supervised vs. unsupervised learning
  • Business sense (kan je een bedrijfskundig probleem oplossen met een data science toepassing)

Voor het persoonlijke onderdeel is het een goed idee om te zorgen dat je goed weet wat er op je cv staat en dat je alles kan toelichten met relevante voorbeelden. Probeer hierbij te bedenken wat je bij iedere ervaring hebt geleerd en hoe dit relevant kan zijn voor de functie waar je voor solliciteert. Zorg er ook voor dat je goed weet wat de functie waar je voor solliciteert precies inhoudt en durf vragen te stellen indien bepaalde onderdelen niet helemaal duidelijk zijn. Dit zal vaak alleen maar je interesse in het bedrijf en de functie tonen.

Dit onderdeel is ook bij uitstek de kans om jouw motivatie voor dit deze functie te laten zien. Dus ga goed na waarom je graag voor dit bedrijf deze specifieke functie zou vervullen en breng dit tijdens het gesprek goed naar voren.

  1. Case ronde

De case ronde is een onderdeel dat in sommige gevallen voorkomt in sollicitatieprocedures in Data Science. In deze ronde krijg je een dataset aangeleverd met een vraagstuk die overeenkomt met een situatie die je bij reguliere werkzaamheden bij het bedrijf ook tegen kan komen. Er wordt verwacht dat je bepaalde resultaten uit de data set weet te halen om deze vervolgens te presenteren. Naar aanleiding van je presentatie zal je verdiepende vragen moeten beantwoorden. In deze ronde toetsen ze een aantal elementen: hoe je een vraagstuk benaderdt, je analytische vaardigheden, hoe je uitkomsten interpreteert en hoe je deze uitkomsten presenteert.

Als er sprake is van een case ronde vraag dan vooral van tevoren bij de organisatie wat deze ongeveer inhoud. Het is handig om te weten of je met Excel, Python of R aan de slag moet of kan (soms mag je dit zelf aangeven). Richting je case is het handig om je analyse skills even op te frissen. Hetzelfde als met de figuurreeksen die eerder werden vermeld. Oefenen van tevoren hoeft niet, maar leidt uiteindelijk vaak tot een beter resultaat.

  1. Eindgesprek met mensen hoger op de ladder

Eenmaal aangekomen bij het laatste onderdeel van het sollicitatieproces heb je laten zien dat je vaardigheden en persoonlijk goed passen binnen de organisatie. Nu is het laatste gesprek een kans om ook aan degene met meer zeggenschap binnen een bedrijf te laten zien dat jij de beste kandidaat bent voor de positie. Omdat je in de eerdere gesprekken de technische vragen al succesvol hebt beantwoord zal daar in dit gesprek wat minder de nadruk op liggen. Hier zal het belangrijkste zijn jouw motivatie om voor het bedrijf te werken te laten zien. Daarnaast is het voor de interviewer een kans om ook nog te beoordelen of jij de beste fit bent voor de positie wat betreft je persoonlijkheid. Ga als voorbereiding voor dit laatste gesprek dus weer na waarom je graag deze baan wilt en hoe jij waarde toe kan voegen aan het bedrijf.

The Inside Coach helpt je graag bij het vinden van een voor jou geschikte, mooie positie binnen Data Science. Mail Valentijn Doffegnies via valentijn@theinsidecoach.nl voor meer informatie.

 

Meer over The Inside Coach