Interview met Jack van De Kleine Consultant

Jack studeert Econometrics and Operations Research aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Naast zijn studie is hij inmiddels al meer dan een jaar actief bij De Kleine Consultant, een strategisch adviesbureau volledig gerund door studenten. In dit interview vertelt hij meer over zijn bezigheden bij De Kleine Consultant en over De Kleine Consultant zelf. 

 

Wat studeer je en waar houd je je nog meer mee bezig?

Ik zit in mijn derde jaar econometrie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgend jaar hoef ik nog maar een paar vakken van mijn studie, dus dan is er ruimte voor wat verbreding. Ik wil mij dan meer gaan toeleggen op programmeren en/of finance. Naast mijn studie en De Kleine Consultant speel ik piano en nu probeer ik ook in conditie te komen voor een lange klimexpeditie in Canada aankomende zomer.

Hoe lang werk je al bij de De Kleine Consultant en welke rollen heb je gehad?

Ik zit nu een precies een jaar bij De Kleine Consultant. Ik zou het eigenlijk geen werken willen noemen, het is meer een investering in jezelf terwijl je óók nog eens bijdraagt aan de maatschappij. Ik ben begonnen als consultant bij onze vestiging in Utrecht. Er was toen nog geen vestiging in Groningen. Na één project in Utrecht te hebben gedaan heb ik mogen helpen met het oprichten van de vestiging in Groningen. Hier ben ik project manager geweest en inmiddels ben ik director. Dat houdt in dat ik me niet meer met projecten inhoudelijk bezig houdt, maar meer met acquisitie, recruitment en de ontwikkeling van de consultants.

Wat is De Kleine Consultant precies en hoe werkt het?

De Kleine Consultant is een non-profit strategie consultant. Ons doel is niet om veel geld te verdienen, maar om maatschappelijke impact te hebben door onze opdrachtgevers goed advies te geven en om onze consultants heel veel te leren. Dat eerste kunnen we doordat we niet alleen hele goede studenten aannemen, maar ook gecoacht worden door grote strategie kantoren zoals McKinsey, Bain, BCG en A.T. Kearney. Daarnaast helpen wij voornamelijk maatschappelijke ondernemingen, die zich geen ‘grote, dure’ consultant kunnen permitteren. Onze consultants werken voor zichzelf en voor impact, niet voor het geld. Daarom kunnen wij weinig geld vragen voor een project. Onze consultants ontwikkelen zich bij ons door wekelijkse training binnen de vestiging, maandelijkse trainingen van onze partners en misschien wel het meest van het doen van een project; het omgaan met de klant, het onderzoek doen en het werken in een team.

Wat zijn de vaardigheden die je tot nu toe hebt geleerd?

Dat zijn er veel, zowel soft skills als hard skills. Ik zal er een paar toelichten. Één van de vaardigheden die ik het meest heb ontwikkeld is presenteren. Via mijn studie presenteerde ik vrijwel nooit, dus boekte ik geen vooruitgang. Door bijna wekelijks iets te presenteren bij De Kleine Consultant of bij de opdrachtgever kon ik veel feedback krijgen en kreeg ik ook de ruimte om deze te implementeren. Een andere vaardigheid is het geven (en ontvangen) van feedback. Feedback is heel belangrijk binnen onze organisatie. Omdat iedereen zichzelf enorm snel wilt ontwikkelen, vraagt en geeft iedereen continu feedback. Dit is in het begin even wennen, maar je pakt het snel op en leert er veel van.

Hoe helpen je ervaringen bij De Kleine Consultant bij de voorbereiding op strategie consultancy?

Onze sollicitaties lijken in zekere zin op de sollicitaties van de grote strategie kantoren. Iedereen die bij ons actief is, neemt sollicitaties af. Dit is extreem leerzaam en helpt zeker bij het zelf solliciteren. Ook hebben wij een database met oefencases. De belangrijkste voorbereiding is natuurlijk het zijn van een strategieconsultant. Doordat je bij ons al ervaring opdoet met het proces van het geven van strategisch advies en het versterken van je analytische vaardigheden heb je een voorsprong op iedereen die dat nog niet heeft. Via onze partners en coaches komen wij in contact met veel strategie kantoren. Bij ieder project krijg je een andere coach van een ander kantoor (Bain, McKinsey, BCG, A.T. Kearney, Strategy&) en daarnaast kom je via de maandelijkse trainingen en trainingen tijdens ons Nationaal Weekend ook in contact met onze andere partners (Accenture, Eden McCallum, Gupta Strategists, Roland Berger, e.a.). Hierdoor leer je de verschillen tussen de bedrijven al goed kennen.

Interesse in strategie consultancy en nog geen lid van the Inside Coach?

Word nu lid

Lid worden is vrijblijvend en duurt 1 minuut 

Hoe kunnen anderen betrokken raken bij De Kleine Consultant?

Iedere vestiging organiseert drie keer per jaar een informatieavond. Hier wordt van alles verteld over onze organisatie en zal ook een case in het klein worden gedaan om iedereen een idee te geven van wat consultancy inhoudt. Je kan ook altijd een mailtje sturen naar de vestiging in jouw stad om een keer koffie te gaan drinken met een van onze consultants.

Is er nog een bepaald boek dat je zou willen aanraden (al dan niet in relatie tot je werkzaamheden bij DKC)?

The Signal and the Noise van Nate Silver. Het is echt een boek voor econometristen. Het leert je dat je niet alleen naar data moet kijken, maar ook vooral niet moet vergeten dat er meer is dan alleen dat. Dat je, voordat je een causaal verband legt, eerst het hele proces moet begrijpen. Data zegt veel, maar kan ook heel misleidend zijn.

 

Lees verder: