Interview met Sebastiaan van Parthenon-EY

Sebastiaan is begin 2015 begonnen als Associate Consultant bij Parthenon-EY. Voor Parthenon startte Sebastiaan een internet startup in de Filipijnen en was hij voorzitter van een van de grootste studieverenigingen van Nederland. Sebastiaan vertelt over waar consultancy kantoren naar op zoek zijn in een kandidaat, wat Parthenon  onderscheidt van de andere consultancy kantoren en wat het meest waardevol is bij het oefenen van cases. 

(OC&C is sindsdien overgenomen door Ernst&Young en gaat nu onder de naam Parthenon-EY)

Veel dank Sebastiaan voor dit leuke interview!

 

Toegang tot meer interviews met Nederlandse consultants van Parthenon , McKinsey, BCG en andere kantoren?

Word nu lid

Registreren is gratis

 

Ervaringen voor consultancy

“Ervaring opdoen in het bedrijfsleven door bijvoorbeeld een stage is erg nuttig om je business sense te ontwikkelen”

 

OC&C consultancy

Wat heb je allemaal gedaan voordat je bij Parthenon  bent begonnen?
Gedurende mijn studie Finance aan de Universiteit van Amsterdam ben ik onder andere op uitwisseling geweest naar Lissabon. Daarnaast heb ik gewerkt als onderwijsassistent Econometrie en ben ik voorzitter geweest van één van de grootste studieverenigingen van Nederland. Na het afronden van mijn studie wilde ik graag nog een tijd in het buitenland werken. Ik ben toen voor een jaar naar Azië vertrokken om daar voor Rocket Internet een internet-onderneming (Carmudi in de Filipijnen) op te richten en om te reizen. Sinds maart 2015 ben ik werkzaam bij Parthenon als Associate Consultant.

 

Wat zou je een student, zo’n 2 jaar voor zijn of haar afstuderen en interesse in consultancy aanraden?
Doe zo veel mogelijk ervaring op naast je studie, bijvoorbeeld in het buitenland, bij verenigingen of via een stage. Zo leer je jezelf echt goed kennen en kom je erachter waar je ambities liggen. Bovendien kun je je op deze manier goed in de kijker spelen bij de bedrijven waar je later graag wilt werken.

Specifiek voor consultancy is het  belangrijk dat je een goede business sense hebt en over een sterk analytisch vermogen beschikt. Hierbij kan het erg helpen om ervaring op te doen doet in het bedrijfsleven. Ook kun je er bij het kiezen van bijvoorbeeld je master rekening mee houden door te kiezen voor een studie met een analytisch karakter

 

 

 Carière oriëntatie  

“Parthenon staat bekend om haar focus op strategiebepaling, en minder op operationele projecten”

 

OC&C consultant

Hoe ben je bij Parthenon terecht gekomen? 
OC&C (de oude naam van Parthenon-EY) heb ik leren kennen tijdens mijn periode als voorzitter van mijn studievereniging, waarin ik veel in contact stond met het bedrijfsleven. De goede indruk tijdens mijn bestuursjaar en de enthousiaste verhalen van mensen die reeds bij OC&C werkten hebben mij doen besluiten te solliciteren.

 

Heb je naar meerdere kantoren gekeken en wat vond je de verschillen? 
Ik heb zeker bij meerdere kantoren gekeken. Het is mijn ogen erg belangrijk om bij verschillende kantoren te kijken, want zo kun je pas echt de verschillen zien. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Parthenon omdat hier mijn gevoel veruit het beste was. Bij het vergelijken van kantoren heb ik op twee dingen gelet: inhoudelijke werkzaamheden en sfeer.

Door tijdens de sollicitatiegesprekken en ook daarom heen met OC&C’ers te spreken kreeg ik een beter beeld bij de werkzaamheden en de sfeer die op het kantoor heerst. OC&C was het enige kantoor waar ik mezelf echt al kon zien rondlopen. OC&C staat bekend om haar focus op strategiebepaling, en minder op operationele projecten. Dit sluit precies aan bij mijn wensen. Met de kennis van nu kan ik alleen maar heel blij zijn dat ik hier ben gestart!

 

Wat vind je van je tijd als consultant tot dusverre? 
Sinds mijn start is alles in een stroomversnelling geraakt. Ik heb voor cliënten gewerkt uit totaal verschillende industrieën, waarbij je elke keer weer met andere vraagstukken te maken krijgt. Vanaf dag 1 ben je volwaardig lid van het team. Doordat je meteen grote verantwoordelijkheden krijgt de leermogelijkheden heel goed. Ik ben erg blij met het uitdagende en afwisselende werk in combinatie met de leuke collega’s bij Parthenon!

 

Voorbereiding van de consultancy interviews

 “Het meest waardevol was het oefenen van cases met anderen – juist dan leer je pas echt onder druk een case te kraken en je verhaal te structureren”

 

amsterdam-683534_1280

Hoe heb je je voorbereid op het interiew?
Tijdens het voorbereiden heb ik veel over mijn motivatie nagedacht, goed het nieuws bijgehouden en uiteraard veel cases geoefend. Het meest waardevol was het oefenen van cases met anderen – juist dan leer je pas echt onder druk een case te kraken en je verhaal te structureren. Ik kan iedereen die zich voorbereidt op consulting interviews aanraden om zoveel mogelijk met anderen te oefenen.

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Ik wil de komende jaren als consultant veel ervaring opdoen in uiteenlopende industrieën en samen met inspirerende mensen werken aan uitdagende vraagstukken. Waar dit pad mij heen gaat leiden weet ik nog niet, op dit moment heb ik het in ieder geval heel erg naar mijn zin bij Parthenon-EY!

 

Toegang tot meer interviews met Nederlandse consultants van McKinsey, BCG en andere kantoren?

Word nu lid

Registreren is gratis

 

Lees verder:

Lees verder interviews met studenten: