Interview met Luc Severijns van PVH & Magnus

Luc is sinds September 2018 werkzaam als Young Associate bij PVH en Magnus. PVH is een van de grootste apparel bedrijven en Magnus een consultancy partij die zich richt op digital en data gedreven projecten, opgericht in 1990. Samen hebben zij een samenwerkingsverband wat zich richt op data science en consultancy. In dit interview vertelt Luc wat hem het meest uitdaagt en waarom hij met zo veel plezier in de consultancy en data science werkt.

Over jezelf

Wat heb je gedaan voordat je bij PVH aan het werk ging?

“Voordat ik ben begonnen aan mijn traineeship bij PVH en Magnus, heb ik een master in business analytics gedaan aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik stage bij KLM & ING gelopen, bij KLM heb ik met behulp van machine learning voorspeld welke passagiers er te laat zouden komen voor hun vlucht. Bij ING heb ik een model gemaakt om verlies in te schatten op basis van klant eigenschappen.  Achteraf gezien is de werkervaring die ik tijdens mijn studie heb opgedaan erg nuttig geweest voor de keuzes die ik daarna heb gemaakt.”

Wat zou je iemand aanraden die geïnteresseerd is in data analyse maar nog niet is afgestudeerd en de mogelijkheid heeft zich te oriënteren?

“Dat ligt heel erg aan je interesses. Tegenwoordig is het zo dat steeds meer bedrijven een data science gerichte afdeling oprichten of een bedrijf in schakelen die hier gespecialiseerd in is. Als je geïnteresseerd bent in data science is het een groot voordeel als je kunt programmeren (Python, R bijvoorbeeld), zodat je de kennis ook kan toepassen voor het maken van een model. Daarnaast is de toepassing van kunstmatige intelligentie op data een steeds belangrijkere asset en is ervaring hier mee een pré.”

Waarom heb je gekozen voor Magnus en PVH?

“De samenwerking tussen Magnus en PVH vond ik in eerste instantie al leuk klinken. Het bood mij de mogelijkheid om zowel de corporate als de consultancy kant van het bedrijfsleven te ervaren. Ik ben begonnen aan een traineeship waarbij ik iedere drie maanden van afdeling wissel. Het eerste jaar is dat bij PVH, het corporate gedeelte, en het tweede jaar bij Magnus, het consultancy gedeelte. Bij PVH roteer ik van team binnen Analytics & Business Intelligence, en in drie periodes van ongeveer drie maanden doe ik kennis op van een aantal verschillende deelgebieden hierbinnen.”

De eerste drie maanden werkte ik in het masterdata-team. Nu maak ik onderdeel uit van een scrumteam, om op een Agile manier de sell-out data van verschillende typen winkels gestructureerd binnen te laten krijgen, verwerken en presenteren. De binnenkomende data moet naar een datatabel geleid worden, en de weg daarnaartoe begeleiden wij: het zogenaamde data-warehousing gedeelte dus.

Doordat je zo veel afdelingen te zien krijgt, kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor het team dat het beste bij jou past en waar je de meeste uitdaging denkt te vinden. Een traineeship geeft je ook een breder perspectief over de gang van zaken binnen het bedrijf, dit zorgt ervoor dat je een duidelijker beeld krijgt van de bedrijfsmentaliteit en visie.”

“Doordat je zo veel afdelingen te zien krijgt, kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor de afdeling die het beste bij jou past en waar je de meeste uitdaging denkt te vinden.”

Heb jij interesse om consultant te worden?

Word nu lid

Aanmelden is gratis en duurt 30 seconden

Het bedrijf

Wat is het allerleukste dat je afgelopen week hebt gedaan?

“De verantwoordelijkheid en het vertrouwen dat ik vanaf dag één al kreeg bemoedigde me enorm. Om vervolgens een duidelijke analyse af te leveren of een gebruikersvriendelijk dashboard waar iedereen goed mee kan werken geeft voldoening. Wat mij erg motiveert is dat er daarvoor ook veel waardering komt van directe collega’s en collega’s uit de business. Het afleveren van een mooi resultaat waar de klant blij mee is én waar ik plezier in heb bij het ontwikkelen is natuurlijk een win-win situatie. Daarnaast is de samenstelling waarin ik nu werk een groot verschil met de individualistische insteek bij een universiteit. Nu werk ik in een team om samen doelgericht een product of dienst af te leveren terwijl je als student alleen bezig bent om jezelf te ontwikkelen.”

Wat voor een mensen werken bij PVH?

“Bij PVH werken met name veel jonge mensen. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 30 jaar. Er heerst een cultuur waarin je bij iedereen terecht kan met vragen. Er is daarnaast veel mogelijkheid om te groeien en de deur staat altijd open voor nieuwe ideeën, je zult wel zelf de eerste stap moeten zetten, het vergt initiatief. Zoals hiervoor al even beschreven, dat we hier in een team problemen oplossen is ook van toepassing op deze vraag, teamplay is echt key. Als je als team een nieuw dashboard of een goede proces beschrijving aflevert, krijgt het hele team daar credits voor. Als ik straks aan het tweede deel van mijn traineeship bij Magnus begin, zijn we met minder mensen. Het is daar nog meer een soort familie waar iedereen elkaar kent en helpt. “

“Er is daarnaast veel mogelijkheid om te groeien en de deur staat altijd open voor nieuwe ideeën, maar je zult zelf de eerste stap moeten zetten, het vergt initiatief.”

Wat voor een type problemen los je op bij PVH?

“Bij PVH werken ongeveer 40 mensen op de IT afdeling die opdrachten krijgen vanuit de modesector. Daar produceren we veel verschillende dingen zoals dashboards maar doen we ook data analyses en spelen we die door aan de klant of een ander team die er dan mee kan werken. Wat ik de leukste problemen vind zijn de problemen die alleen op te lossen zijn met machine learning. Tijdens mijn studie heb ik dit al veel toegepast, maar ik heb er expres voor gekozen om pas tijdens mijn laatste roulatie van het traineeship hiermee aan de slag te gaan zodat ik eerst ervaring kan opdoen in alle andere sectoren.

Een voorbeeld van een case waar we nu bij PVH mee bezig zijn is een interactieve simulatie waarbij de klant op de website op zijn of haar postuur kleren krijgt aanbevolen door een algoritme naar aanleiding van eerdere keuzes die gemaakt zijn, zo kun je gelijk zien of een kleding stuk bij je past en of je het leuk vindt. Daarnaast zijn we bijvoorbeeld bezig met een voorspelling van het aantal retour zendingen die we krijgen van klanten, hoeveel procent van de kleding die wordt verzonden, wordt ook weer terug gestuurd? Dit soort vraagstukken en problemen zijn voor mij echt een uitdaging.”

Wat leer je bij PVH?

“Het moment dat je begint bij een bedrijf zijn er zo veel dingen die je in de eerste paar maanden al leert. De bedrijfsstructuur en dynamiek zijn heel anders dan in de academische wereld. Het werk is minder theoretisch en je werkt veel meer samen met je collega’s in de bedrijfswereld. Het duurt even voordat je de bedrijfsdynamiek eigen hebt gemaakt en ben je in het begin vooral bezig met het vinden van je draai. Je wilt eigenlijk niemand tot last zijn en denkt daarom eerst goed na over wat iemand voor je kan betekenen voordat je die persoon benadert. Inmiddels is dat helemaal geen probleem meer. Het is voor mij heel leerzaam geweest om te ervaren hoe dat proces in zijn werk gaat.”

Het perspectief

Wat is het perspectief van een business analyst binnen PVH?

“Na het traineeship kan ik kiezen bij welke van de twee bedrijven (Magnus/PVH) ik ga werken. Mijn advies aan net afgestudeerden is om niet al te veel na te denken over je keuze als je niet precies weet bij welk bedrijf je wilt werken, kies wat je op dat moment het leukste lijkt en wat je de meeste uitdaging biedt dan kom je er vanzelf achter of het iets is dat bij je past.

De komende jaren wil ik mij breed ontwikkelen en veel sectoren van het bedrijf leren kennen. Later kan ik dan, met een brede basis en veel ervaring in alle sectoren, bijdragen aan de strategie en management van het bedrijf om vervolgens groei te realiseren.”

Waar gaat jullie bedrijf PVH naar toe volgens jou?

“PVH richt zich steeds meer op data analyse en big data, dat is ook terug te zien aan de mensen die worden aangenomen, er komen steeds meer data analisten hier werken. In de toekomst zullen dus ook steeds meer beslissingen worden onderbouwt met data analyses.”

Wat geeft jou de meeste uitdaging bij PVH?

“Het is erg leerzaam en interessant om te zien hoe de mode wereld werkt. Voor mij was het voordat ik begon met werken bij PVH een totaal onbekende wereld en heb ik in de afgelopen maanden al ontzettend veel geleerd. Er bestaan veel uiteenlopende visies over vrouwen en mannen mode. Daarnaast heb je in een jaar vier seizoenen en ieder seizoen is er weer een totaal andere mode trend. Dit zorgt voor een erg dynamische omgeving. Ook vind ik de retail kant van een grote corporate erg interessant. Hoe zorg je ervoor dat je de beste keuzes maakt als je een grote corporate bent? Dat soort vraagstukken spreken mij heel erg aan.”

Waar werk je meestal?

“Bij PVH werk ik altijd op het hoofdkantoor. Bij een consultancy bedrijf zit je vaak 4 dagen per week bij de klant en 1 dag op het kantoor.