Interview met een  succesvolle kandidaat bij SparkOptimus

The Inside Coach helpt kandidaten bij het sollicitatieproces van verschillende kantoren bij strategie consulting, private equity en data science. Daarbij krijg je hulp met het vinden van het juiste kantoor, overleggen welke stappen je het beste kunt ondernemen en krijg je tips voor het case interview. Eén van onze kandidaten kreeg recentelijk een aanbod van SparkOptimus, nadat hij bij The Inside Coach is geholpen. Hier een interview met vragen over zijn ervaringen, zijn keuze voor private equity en zijn tips voor het case interview!

 

1.Hoe heb je je voorbereid op het case interview bij SparkOptimus?

Ik heb het boek “Case in Point” wat doorgebladerd, waarin verschillende oefencases staan. Wat ik echter het nuttigst vond zijn de filmpjes op YouTube waarbij een oud-McKinsey consultant de structuur uitlegt en voorbeelden bespreekt. (https://www.youtube.com/watch?v=6R5bT4cJh0A&list=PLTfZ_q9Y8IOWLM06p0TKGdG5egNGAMO-e). Door verschillende cases te oefenen kreeg ik meer gevoel voor wat er verwacht werd bij een vraag en waar ik op moest letten bij het beantwoorden hiervan.  Waar ik zelf het meest op moest letten, was de structuur en onderbouwing van mijn antwoord, deze moeten logisch zijn. Als tip wil ik meegeven niet de structuren niet uit je hoofd te leren, maar vooral te letten op de stappen en opbouw.

 

Wat ook erg heeft geholpen is dat ik al tijden geabonneerd was op The Economist, ik heb daardoor veel kennis vergaard over legio onderwerpen. De combinatie van logisch nadenken en het hebben van voldoende achtergrondinformatie was erg nuttig. Verder heb ik ook onder andere het hoofdrekenen, staartdelingen en lange reeksen van vermenigvuldigen kort geoefend. Hiervoor heb ik een aantal filmpjes op Google opgezocht en vervolgens ben ik het een aantal keer gaan oefenen.

2. Hoe heb je je voorbereid een persoonlijk gedeelte van het interview?

Ik ben mijn cv doorgelopen en heb bekeken welke voorbeelden ik helder kon opnoemen, wat mijn motivatie hiervoor was en wat ik er heb geleerd. Ik denk dat je motivatie het allerbelangrijkste is en dat je daarbij moet nadenken waarom het is dat jij deze baan wilt hebben en waarom jouw achtergrond relevant is voor deze functie. Een tip daarbij is om vragen voor te bereiden die je aan de interviewer kan stellen. Zo toon je interesse, kom je erachter wat de baan werkelijk inhoudt, krijg je te horen waarom de huidige werknemers hebben gekozen voor dit bedrijf en hoe het voldoet aan hun verwachtingen. Als feedback kreeg ik te horen dat ik de voorbeelden van mijn ervaringen wat beter had kunnen toelichten, dit wil ik daarom ook als tip meegeven.

 

3. Hoe verliepen de sollicitaties?

Bij SparkOptimus had ik twee rondes, elk bestaande uit twee gesprekken. De eerste ronde was met twee managers, de tweede ronde met een partner en senior manager. De cases waren elk erg verschillend. Het belangrijkste hierbij is om te bedenken dat de interviewers geen blaadje voor zich hebben met de gewenste antwoorden. Het gaat er echt om hoe jij het probleem structureert, welke vragen je stelt en wat je stappen zijn tot het uiteindelijke antwoord.

 

4.Welke feedback kreeg je?

Ik kreeg te horen dat het rekenen erg goed ging en dat ik de belangrijkste zaken uit de case heb benoemd.

Als verbeterpunten gaven ze aan dat ik wellicht nog wat breder kon nadenken over nog een vierde reden. Zelfs als je al drie redenen genoemd hebt is het belangrijk om extra opties te overwegen. Tijdens het interview werd al geprobeerd mij in die richting te sturen.

 

5. Welke tips heb je voor aankomende sollicitanten?

Richt je vooral op de inhoud van de case en laat zien dat je het onderwerp begrijpt. Blijf daarbij niet te lang hangen in een bepaald framework door een case in een specifieke structuur te stoppen.

 

6. Hoe heeft Inside Coach je geholpen bij je sollicitaties?

Zonder Peter was ik nooit bij SparkOptimus gekomen, ik kende het eerst helemaal niet. Door de samenwerking met The Inside Coach is alles absoluut sneller gegaan, daarbij kon Peter altijd bellen en zaken met hem overleggen. Daarnaast vond ik het erg fijn om een uur samen met Peter te zitten om een case te bespreken, zeker gezien zijn ervaring als consultant waardoor hij weet wat belangrijk is, hetgeen erg veel nuttige tips op heeft geleverd.

Lees verder: