Interview met Lore van M3 Consultancy

Lore is sinds december 2018 werkzaam als Senior Consultant bij M3 Consultancy. In dit interview vertelt Lore wat haar het meest uitdaagt en waarom zij met zo veel plezier bij M3 consultancy werkt.

Wat heb je gedaan voordat je bij M3 consultancy aan het werk ging?

Ik heb in Delft Life Science and Technology gestudeerd, vervolgens heb ik een jaar full-time bestuur gedaan bij een studentenvereniging en aansluitend de Delftse master die het beste aansloot op mijn bachelor. Het was voor mij snel duidelijk dat ik niet de wetenschap in wilde duiken en ben me gaan oriënteren op de arbeidsmarkt. Ik heb toen ook al gekeken naar consultancy maar uiteindelijk heb ik voor een groot internationaal bedrijf gekozen. Bij constructiebedrijf Fluor kon ik mijn technische achtergrond combineren met commerciële rollen binnen een management traineeship. Al snel merkte ik dat mijn drive om de status-quo continu te verbeteren niet goed aansluit bij de langlopende projecten en executiegerichte cultuur van Fluor. Deze mindset sluit beter aan bij consultancy, vanwaar de keuze om te switchen.

Wat zou je iemand aanraden die nog in de oriënterende fase zit en zich zo goed mogelijk wil voorbereiden op de arbeidsmarkt na zijn/haar studie?

Iets wat mij ontzettend heeft geholpen toen ik voor de tweede keer ging solliciteren, is om expliciet te vragen naar iemand waarmee je informeel een gesprek kunt voeren over zijn of haar ervaringen binnen het bedrijf, zonder druk van cases en dergelijken. Het liefst met iemand die je (via via) kent zodat je oprechte aandacht en antwoorden krijgt op vragen die je aan je toekomstige baas misschien niet zo snel zou stellen. Daarnaast kun je tijdens je studie al veel in-housedagen bezoeken. Je kunt dan gemakkelijker een beeld vormen van het type mensen dat bij het bedrijf werkt en de sfeer proeven. Als je zo in aanraking komt met bedrijven krijg je een betere indruk dan dat je kunt afleiden van een website.

“De laatste jaren zijn er veel specialisaties binnen de strategie consultancy bijgekomen, en ondertussen wist ik dat bij een partij wilde werken met een focus op Supply Chain & Operations. Wat dat betreft sloot M3 Consultancy perfect aan bij mijn interesse. “

Heb jij interesse om consultant te worden?

Word nu lid

Aanmelden is gratis en duurt 30 seconden

Waarom heb je gekozen voor M3 consultancy?

Een van de redenen waarom ik in eerste instantie niet voor strategy consultancy gekozen had, was dat er in de promotie naar de studenten veel focus lag op marketing, sales en finance vraagstukken. Hier lag mijn interesse niet. Veel leuker vond ik het om te kijken naar de fysieke processen van een bedrijf en hoe je een bedrijf van uit haar eigen kracht kunt verbeteren. De laatste jaren zijn er veel specialisaties binnen de strategie consultancy bijgekomen, en ondertussen wist ik dat bij een partij wilde werken met een focus op Supply Chain & Operations. Wat dat betreft sloot M3 Consultancy perfect aan bij mijn interesse.

Wat zeker hielp bij de keuze, was dat ik al direct een goede klik had met de werknemers waarbij ik op gesprek kwam. Het is een klein bedrijf en na mijn sollicitatie had ik de helft van alle collega’s al eens gesproken. Omdat het bedrijf snel groeit, zijn er veel mogelijkheden om zelf door te groeien en iedereen is ook gemotiveerd een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van het bedrijf. Er is daardoor ook totaal geen up-or-out cultuur.

De partners komen allemaal van de top tier consultancy kantoren, dat geeft mij ook het vertrouwen dat ik de komende jaren de juiste methodieken geleerd krijg en een snelle ontwikkeling door zal maken.

Hoe zijn je eerste maanden bij M3 Consultancy bevallen?

Ik vond het erg tof dat ik vanaf dag één gestaffed werd op een project. Ik kreeg direct het vertrouwen van mijn collega’s en werd gevraagd mee te denken aan alle vraagstukken binnen het project. Ik was echt deel van het team. Wat ik ook een leuke toevoeging aan het dagelijks werk vind, is dat we een keer in de maand in een nieuwe technologie of industrie duiken om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zo zijn we vorige maand bij een bedrijf actief in tele-operations op bezoek geweest. Tele-operations zijn op afstand bestuurbare robots. Ze hadden daar een aantal prototypes staan waar wij dan ook mee aan de gang mochten, wat erg leerzaam was en een leuke afwisseling.

Daarnaast draagt iedereen met een eigen taak bij aan de ontwikkeling van het bedrijf. Ik houd me bezig met ons nieuwe kantoor. We gaan einde van het jaar naar een andere locatie verhuizen en daar hoort een verbouwing en nieuwe inrichting bij. Ik coördineer dit project. Ik had niet gedacht dat ik in mijn eerste jaar bij M3 bezig zou houden met zichtlijnen, kleurschema’s en akoestische materialen. Ik leer ontzettend veel nieuwe dingen, ook buiten het projectwerk om.

Wat voor een mensen werken bij M3 Consultancy?

Mijn collega’s komen allen van een technische universiteit af of hebben econometrie gestudeerd, al is dit geen vereiste om te solliciteren. Verder zijn we allemaal vrij direct en pragmatisch ingesteld, en richten we ons graag op de inhoud. We komen slechts een keer in de week met zijn allen bij elkaar, maar door de interne projecten en de maandelijkse deep dives zoals het langs gaan bij het tele-operations bedrijf, leer je elkaar toch snel kennen.

Waar werk je meestal?

Tijdens projecten altijd van maandag tot en met donderdag bij de klant, en op vrijdag met alle collega’s op ons eigen kantoor. Tussen twee projecten in, zit je alle dagen op kantoor. Dan is er ook meer tijd voor andere dingen. Zo ben ik laatst mee geweest naar een klant voor een proposal, om uit te leggen hoe wij werken en waarvoor je ons het beste kunt inschakelen. Dat zijn ook belangrijke leerprocessen als ik straks de manager rol op me dien te nemen.

“Ik vond het erg tof dat ik vanaf dag één gestaffed werd op een project. Ik kreeg direct het vertrouwen van mijn collega’s en werd gevraagd mee te denken aan alle vraagstukken binnen het project.”

Wat voor een type problemen los je op bij M3 CONSULTANCY en wat geeft je de meeste uitdaging?

De focus ligt op Operations en Supply chain maar dat wordt wel in de bredere zin van het woord opgepakt. Het verschilt bijvoorbeeld van hoe een bedrijf nieuwe producten kan produceren binnen een bestaande infrastructuur, hoe vliegtuigen op tijd kunnen vertrekken van de luchthaven, tot hoe je een warehouse het beste kunt inrichten, waarbij we steeds op tactisch / strategisch niveau blijven werken. De vraag zal dan niet snel enkel gaan over hoe je het warehouse moet inrichten maar ook waar het warehouse het beste kan worden gebouwd en of het überhaupt wel nodig is.

Daarnaast zijn bijna alle projecten die we doen data gedreven. Ons advies wordt opgebouwd aan de hand van modellen en analyses. Bij mijn vorige project heb ik bijvoorbeeld een model gebouwd dat verschillende scenario’s kon simuleren binnen een productie afdeling, afhankelijk van de keuze welke producten gefabriceerd moesten worden. Hierop hebben we een significant deel van ons advies gebaseerd.

Hoe ziet het leertraject bij M3 CONSULTANCY eruit?

De eerste jaren bij M3 is er een vast trainingsprogramma, gericht op het ontwikkelen van de consultancy skills. Dit zijn een aantal trainingen die door je collega’s gegeven worden, maar het bevat ook meerdere externe cursussen. Zo heb ik aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam een strategic problem solving cursus gevolgd. Ook is er altijd budget en ruimte als je zelf bepaalde cursussen wilt volgen die je kunnen helpen bij je werk. Naarmate je langer bij M3 werkt, wordt dit programma steeds vrijer.

Ook proberen we steeds up to date te blijven van de nieuwste technologieën en software die ons kunnen helpen bij ons werk. Door de grote datasets van onze klanten waarmee we werken, is twee jaar terug besloten dat we Python gaan gebruiken om deze sets op te schonen en te bewerken. De managers en associates hebben zich dit via een selectie online cursussen eigen gemaakt, en dit zit nu ook standaard in het trainingsprogramma voor nieuwe associates. Ik heb me dit dus ook snel eigen moeten maken. Gelukkig had ik tijdens mijn studie al wat programmeerskills opgedaan, al was dit in Matlab wat toch aardig afwijkt van Python.

Wat is het perspectief van een consultant bij M3 CONSULTANCY ?

Ik ben als senior associate ingestroomd met het doel om binnen enkele jaren door te groeien naar een manager rol. Dit jaar ben ik met name bezig met het leren van het consultancy vak en volgend jaar zal ik steeds meer toewerken naar het managen van projecten. Wanneer je direct na de studie instroomt, zal je als associate binnenkomen. De stap van associate naar senior associate is 2-3 jaar. Na senior associate volgen dan manager- en partnerrollen.
Omdat we in kleine teams werken van twee of drie collega’s, krijgt iedere associate meteen veel verantwoordelijkheid. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor de data-analyse maar denkt ook direct mee met het advies dat uiteindelijk aan de klant zal worden gegeven.

Waar gaat jullie bedrijf M3 CONSULTANCY naar toe volgens jou?

We hebben een groei-ambitie van 3-4 nieuwe collega’s per jaar. Dat willen we de komende jaren zeker doorzetten. Verder zien we veel nieuwe klanten en hebben we een steeds breder scala aan projecten. Waar de meeste projecten in de eerste jaren van M3 in de luchtvaartindustrie waren, hebben we sinds enkele jaren bijvoorbeeld ook commercial due diligence opdrachten opgepakt voor investeringsmaatschappijen. Dit betreft dan wel nog steeds bedrijven, sterk gelieerd aan de operatie. De focus blijft wel om ons advies fact based te onderbouwen met data. Je zult ons niet zo snel met bergen post-its aan de slag zien gaan.