Interview met Marthijn Bontekoning van A.T. Kearney

Marthijn is sinds November 2018 werkzaam als Business Analyst bij A.T. Kearney. A.T. Kearney is een internationaal strategy consultancy kantoor opgericht in 1926 en sinds 1980 actief in Nederland. In dit interview vertelt Marthijn wat hem het meest uitdaagt en waarom hij met zo veel plezier in de strategy consultancy werkt.

Over jezelf

Wat heb je gedaan voordat je bij A.T. KEARNEY aan het werk ging?

“Ik heb een zeer technische master (Msc offshore engineering), met een internationaal programma gevolgd aan de TU Delft. Het internationale programma in combinatie met duurzaamheid zijn de  belangrijkste redenen geweest dat ik koos voor deze master. Het eerste halve jaar heb ik in Denemarken gestudeerd, daarna in Delft en vervolgens in Noorwegen. Het laatste halve jaar mag je zelf indelen. Het idee is dat je een internationaal programma hebt en een variatie van verschillende goed aangeschreven universiteiten ziet. Mijn master thesis heb ik gedaan over de complexe relaties tussen windmolens die dicht bij elkaar staan, denk aan luchtstromen, en wat de impact is op de business case daarvan.”

Waarom heb je gekozen voor A.T. Kearney?

“Mijn allereerste aanraking met consultancy was al tijdens mijn bachelor. Toen heb ik meegedaan aan een consultancy dag om cases op te lossen en was meteen enthousiast. Na mijn afstuderen ben ik niet gelijk de strategy consultancy ingestapt, maar ben ik eerst fulltime bezig geweest met het opzetten van mijn eigen bedrijf gericht op software development. Vervolgens heb ik samen met een van mijn goede vrienden een start-up opgezet gericht op duurzaamheid. Dat was een fantastische tijd, maar ik merkte wel dat ik bepaalde vaardigheden miste die ik graag wilde leren. Daarnaast leek het mij leuk om deel uit te maken van een grotere groep collega’s in plaats van een heel klein team of zelfs met zijn tweeën, wat heel leuk is, maar wel een totaal andere dynamiek opwekt dan de dynamiek waar ik nu in werk. Toen heb ik besloten uit de start-up te stappen en ben vervolgens gaan oriënteren op alle mogelijkheden. Ik heb een afweging gemaakt tussen:

  • Techniek (wind energie)
  • Strategie consultancy

Al snel bleek dat strategie een perfecte mix van alle voorwaardes is die ik van te voren had bepaald; een hele goede combinatie van een entrepreneurial mindset en een enorme focus op de persoonlijke learning curve. Daarnaast heb ik bij A.T. Kearney te maken met uitdagende strategische vraagstukken op C-level niveau binnen bedrijven gelegen over de hele wereld. Kortom, alle uitdaging die ik zocht was terug te vinden in strategie consultancy. Op papier zijn er dan een aantal bekende kantoren die naar mijn mening redelijk overeenkomen qua uitdaging. Ik heb uiteindelijk voor het kantoor gekozen waar ik mij het prettigst bij voelde en dat was A.T. Kearney.”

“Al snel bleek dat strategie een perfecte mix van alle voorwaardes is die ik van te voren had bepaald; een hele goede combinatie van een entrepreneurial mindset en een enorme focus op de persoonlijke learning curve.”

Heb jij interesse om consultant te worden?

Word nu lid

Aanmelden is gratis en duurt 30 seconden

Het bedrijf

Wat voor een mensen werken bij A.T. Kearney?

“Bij A.T. Kearney werken hele slimme maar tegelijkertijd ook hele sociale mensen. Beide aspecten zijn noodzakelijk als je een goede consultant wilt worden. Verder heerst er een hele open sfeer waar het niet moeilijk is om je gelijk thuis te voelen. Vanaf moment één is het een uitdagende baan en dan is het belangrijk dat je je thuis voelt en met iedereen kunt samenwerken. Je krijgt in het begin een buddy aangewezen die je helpt met alle praktische zaken maar ook hoe je bijvoorbeeld het beste met een bepaalde klant kunt communiceren. Daarnaast heb je een mentor die zich bezig houdt met je doorgroeimogelijkheden. Kortom er is erg goede begeleiding. Toevallig startten er nog twee anderen toen ik hier ben begonnen, dat zorgt gelijk voor een samenhorigheidsgevoel, maar eigenlijk ken ik bijna iedereen hier bij naam en op persoonlijk niveau.

Wat een perfecte omschrijving van de bedrijfsethiek is, is: Essential rightness. Dat houdt in dat we echt proberen te doen wat het beste is voor de klant. Ik heb al een aantal keer een scenario ervaren waarin het strategische plan in eerste instantie al heel goed is voor de klant, maar we gedurende het project vraagtekens hadden bij de daadwerkelijke implementatie. We leggen altijd de klant naast het plan om te kijken of het ook wel écht goed past. Soms komen dan bepaalde mismatches naar voren en passen we het plan daar op aan zodat het plan het beste aansluit bij de klant en het daadwerkelijk implementeerbaar advies is.”

Wat voor een type problemen los je op bij A.T. Kearney en wat geeft je de meeste uitdaging?

“Iedereen start als Business Analyst met als voornaamste focus het consultancy vak leren. Dit bestaat ten eerste uit analyses maken in met name excel, maar ook andere tools als tableau en leren omgaan met hele grote datasets. Hoe krijg je de data structureel goed en hoe ga je daar vervolgens slim conclusies uit trekken?”

Het tweede leertraject is het presenteren van je bevindingen. Als master student heb je vaak lange verslagen met veel informatie. Als strategie consultant moet je in enkele minuten een onderzoek van een aantal weken of maanden kunnen presenteren. Het is uiteindelijk heel gaaf als jou slides in het eindproduct komen die worden gepresenteerd aan de CEO van het desbetreffende bedrijf.”

Wat leer je bij A.T. Kearney?

“Iets wat er voor mij uitspringt is het eigenaarschap over je eigen tijdlijn. Je werkt in een team waarin alles wordt onderverdeeld. Als het blijkt dat het onderdeel dat aan jou is toebedeeld veel tijd in beslag neemt moet je dit zelf aangeven. Je moet verantwoordelijk nemen over je taken óók als het te veel is. Al vrij snel begin je aan een project en word je een beetje in het diepe gegooid. Dat zorgt er wel voor dat je echt on the job leert en ook vooral snel leert.”

“Al vrij snel begin je aan een project en word je een beetje in het diepe gegooid. Dat zorgt er wel voor dat je echt on the job leert en ook vooral snel leert.”

Het perspectief

Wat is het prespectief van een Business Analyst bij A.T. Kearney binnen [je bedrijf]?

“Iets wat ik heel graag wil en wat ook zeker mogelijk is, is een project in het buitenland. Het mooie aan A.T. Kearney is dat we werken met global staffing. Dat houdt in dat we eigenlijk een grote wereldwijde pool van consultants zijn waar een project manager uit kan kiezen en dat maakt het heel makkelijk om in het buitenland een project te kunnen draaien. Je kan hierin je voorkeuren aangeven maar er wordt ook gekeken naar beschikbaarheid en compatibiliteit. Het is zo dat in principe iedere consultant kan worden ingezet voor elk project, maar sommige mensen hebben bijvoorbeeld een zeer chemische achtergrond en dan kan het zijn dat deze persoon ook op een project in de chemi wordt geplaatst. Tegengesteld gebeurt het natuurlijk ook, zo was mijn eerste project voor een verzekeraar en werkte ik samen met iemand die al vele jaren aan ervaring had, dan is je learning curve echt stijl en leer je in het begin ontzettend veel.

Ook hoop ik op een gegeven moment weer terug te keren naar de ondernemerswereld. Ik heb mede voor strategie consultancy gekozen om mijn skills breder en verder te ontwikkelen, ik denk dat ik die als entrepreneur straks ontzettend goed kan toepassen.”

Waar gaat jullie bedrijf A.T. Kearney naar toe volgens jou?

“Dit vind ik een lastige vraag omdat ik hier nog maar relatief kort werk, maar ik denk dat er nog meer focus gaat liggen op digital. Het digitale element gaat een steeds grotere rol spelen binnen een bedrijf. Inmiddels hebben we als A.T. Kearney een bedrijf gekocht dat gespecialiseerd is in big data en de analyse daarvan. Het is de bedoeling dat uiteindelijk dit gedeelte volledig geïntegreerd is in het bedrijf en dat we een grotere rol als digitale specialist kunnen bekleden. Tegenwoordig kom je er niet meer onderuit om digital te integreren in je bedrijfsstructuur, bijna alles heeft te maken met digital en ik denk dat dat alleen maar kan groeien.”

Waar werk je meestal?

“Ik ben heel veel bij de klant. Ik heb deze hele week ook bij de klant gewerkt behalve vandaag. Ik begin ook steeds meer te begrijpen wat de waarde daar van is. Als je het vanuit het perspectief van de klant bekijkt en je besteedt iets uit; een moeilijk vraagstuk, en je hoort uiteindelijk alleen de resultaten terwijl strategisch advies veel kost, is dat lastiger te verantwoorden dan wanneer je als consultant veel op het kantoor zichtbaar bent en je ook overlegt met de mensen binnen het bedrijf.”