Sollicitatie: Het persoonlijke gedeelte voorbereiden

Naast het case interview bestaat het consultancy interview ook uit een persoonlijk gedeelte. Hierbij probeert de interviewer te bepalen of jij past in de bedrijfscultuur van het kantoor en of je naast je mentale capaciteiten, die worden getest in het case interview, ook genoeg andere talenten heb om te overtuigen als management consultant. Het is hierbij essentieel dat je genoeg kennis over jezelf hebt om de interviewer ervan te overtuigen punt.  De interviewer zal je hierbij niet op je woord aan nemen Je zal echt met specifieke voorbeelden moeten komen van situaties, momenten en ervaringen die spreken over jouw talenten en persoonlijkheid.

 

Schakel anderen in voor het persoonlijke gedeelte van het consultancy interview

Vaak is het daarom een goed idee om anderen, die je goed kennen of met je gewerkt hebben (bijvoorbeeld tijdens een bestuur/commissie of stage) van tevoren te raadplegen en te vragen naar specifieke voorbeelden en sprekende anecdotes.

 

Hieronder een overzicht van hoe je deze voorbereidingen optimaal kan aanpakken. We zijn zelf met deze techniek in aanraking gekomen tijdens een training over “Strengths based development”, maar deze techniek is ook uiterst effectief om voor sollicitaties toe te passen.

 

persoonlijke gedeelte van het consultancy interview

 

Overzicht van de optimale voorbereiding van het persoonlijke gedeelte van het consultancy interview

 1. Bepaal rond de 5 personen die jou goed kennen en bij voorkeur jou in een professionele context aan het werk hebben gezien. Dat wil zeggen een situatie waarbij er ook echt iets moest gebeuren, voorbeeld met het team van een commissie of een studie project. Hiermee wordt minder bedoeld vrienden uit de kroeg
 2. Daarna ga je vragen opstellen over jezelf en je professionele kwaliteiten. Bijvoorbeeld, wat zijn mijn 3 grootste kwaliteiten? Kan je per kwaliteit een moment of situatie beschrijven waarbij ik deze kwaliteit liet zien? Wat zijn mijn grootste valkuilen? Of als je specifieke voorbeelden zoekt van bepaalde kwaliteiten, bijvoorbeeld leiderschap of doorzettingsvermogen: kan je mij een voorbeeld geven waarin ik leiderschapskwaliteiten heb gedemonstreerd?
 3. Vervolgens is het belangrijk een email op te stellen die je zelf niet gênant vindt een comfortabel mee bent om naar deze personen te sturen. Je kan een introductie gebruiken waarin je uitlegt dat je dit doet ter voorbereiding op een sollicitatie en dat je deze vragen zullen worden gesteld tijdens het interview. En dat je liever verhalen verteld die echt kloppen dan dat je dingen gaat vertellen die wellicht niet kloppen
 4. Vervolgens is het natuurlijk belangrijk dat je de e-mails gaat versturen. Als je dit lastig vindt, begin dan met het versturen van 1 email en besluit daarna pas wanneer je de volgende gaat versturen.
 5. Verzamel daarna alle reacties. Dit moet je een goed beeld geven van je kwaliteiten en zwaktes. Daarnaast versterkt dit je arsenaal van krachtige anecdotes die kwaliteiten van jezelf illustreren. Dit komt zeker van pas tijdens een sollicitatie.

 

Hieronder een aantal voorbeelden van emails die je zou kunnen versturen. Voel je vrij om deze te gebruiken, aan te passen of zelf je eigen mail op te stellen: 

 

Beste Frits,

hoop dat alles goed met je gaat! Ik wilde je hulp vragen voor het volgende: binnenkort heb ik een sollicitatie bij Roland Berger. Tijdens dit interview zullen mij vragen worden gesteld over mijn kwaliteiten, ofwel waar ik goed in ben. Om dit goed voor te bereiden is mij aangeraden om mensen om mij heen te vragen naar mijn sterke punten. Aaangezien wij samengewerkt hebben in de XXX commissie denk ik dat jij een goed beeld hebt bij hierbij.

 

Zou je mij enorm kunnen helpen door kort antwoord te geven op de vragen hieronder? Dit hoeft zeker niet lang te duren, ik denk dat je er in vijf tot tien minuten zeker klaar mee bent. Het zou mij enorm helpen en als ik nooit hetzelfde voor jou kan doen doe ik dat graag.

 

Dit zijn de vragen:

 • Wat vind jij mijn 3 sterkste punten?
 • Kan je in 1 zin beschrijven wat het dan precies is dat ik goed doe per punt?
 • Kan je een voorbeeld of anecdote geven waarin ik dit sterke punt liet zien?
 • Wat vind je mijn 3 grootste valkuilen of zwaktes?
 • Kan je deze ook uitleggen?

 

Bij voorbaat veel dank en hoop je snel weer te spreken. 

 

Beste Anna,

Ik ben me op het moment aan het voorbereiden voor mijn consultancy interview bij Strategy&. Het platform www.theinsidecoach.nl helpt mensen zoals ik bij deze voorbereiding en raad aan om ter voorbereiding op het persoonlijke gedeelte van het consultancy interview mensen om je heen te raadplegen over je kwaliteiten.

Jij bent een van de personen die ik hier graag naar zou willen vragen. Zou je me willen helpen door kort antwoord te geven op de vragen hieronder? Kost je denk ik max 5 minuten en je zou me er enorm mee helpen.

Dit zijn de vragen:

 • Wat vind jij mijn 5 grootste kwaliteiten?
 • Kan je deze kort (bijvoorbeeld in 1 zin per punt) beschrijven?
 • Kan je refereren naar een situatie waarin ik deze kwaliteit liet zien?
 • Wat vind je mijn 3 grootste valkuilen of zwaktes?

Als ik voor jou hetzelfde kan doen hoor ik het graag.

Bij voorbaat veel dank

 

Als je tijd hebt om met deze mensen face-to-face af te spreken om deze vragen te stellen is dat natuurlijk ook een goed idee. Dit geeft waarschijnlijk nog meer inzicht. Echter wees je er van bewust dat hier gemakkelijke enkele weken overheen kunnen gaan dus begin hier vroeg mee.

 

Dit artikel ging over het persoonlijke gedeelte van het consultancy interview. Wil je meer weten over het consultancy interview? Lees dan