Het consultancy interview in Nederland

Consultant worden is niet gemakkelijk. Na een grondige evaluatie van je CV waarbij al honderden andere kandidaten afvallen, begin je aan het consultancy interview. Ook dit is zeer competitief: slechts zo’n 10% van de kandidaten krijg na het consultancy een aanbod. Zorg daarom dat je je goed voorbereid op het consultancy interview.

Het consultancy interview proces

Bij de meeste kantoren volgt het consultancy interview het volgende proces:

  • Selectie op basis van CV en cijferlijsten – Motivatiebrief is over het algemeen niet nodig
  • Optionele assessment – sommige kantoren vragen je deel te nemen aan een analytische (e.g., problem solving) test
  • Ronde 1 – 3 interviews met senior consultants en project managers
  • Ronde 2 – 3 interviews met junior en senior partners

Meestal zit er minstens een week tussen ronde 1 en 2 en hoor je vrij snel (vaak dezelfde dag) of je door kan naar de volgende ronde of een baan krijgt aangeboden. Over het algemeen duurt elk interview ongeveer een uur en bestaat uit een case interview en een persoonlijk gedeelte.

 

consultancy interview

 

Het persoonlijke gedeelte van het consultancy interview

In het persoonlijke gedeelte van het consultancy interview zal worden bepaald of je enerzijds genoeg interpersoonlijke vaardigheden bezig om effectief te zijn als consultant, en anderzijds of jouw persoonlijkheid past bij de cultuur van het betreffende kantoor.

Tijdens het persoonlijke gedeelte zal je interviewer je vragen stellen over je ervaringen en vragen naar voorbeelden van bepaalde talenten (bijvoorbeeld overtuigingskracht, initiatief, conflictresolutie, werken in groepen).

Het is belangrijk dat je van te voren bepaald welke voorbeelden veel over jouw kwaliteiten zeggen en dat je voorbereid hoe je deze het beste kan vertellen tijdens het consultancy interview. Zorg dus dat je deze anekdotes goed voorbereid en eventueel uitschrijft. Lees ook ons interview met Nienke van BCG waarin ze in detail vertelt hoe zij het persoonlijke gedeelte van het consultancy interview met succes heeft voorbereid.

Lees hier meer over hoe je het persoonlijke gedeelte van het consultancy interview optimaal kan voorbereiden

 

Waar wordt op gelet tijdens het consultancy interview

Voorbeelden van inherente talenten die belangrijk zijn bij het consultancy interview van de grote strategie kantoren:

  1. Analytisch vermogen: het vermogen om problemen op te delen in kleinere onderdelen, die afzonderlijk makkelijker op te lossen zijn
  2. Kwantitatief vermogen: het vermogen om goed te kunnen rekenen
  3. De ‘big picture’ kunnen zien: kan je goed de grote lijnen van een probleem zien en verlies je deze ook niet uit het oog als je de details ingaat (e.g., bij afzonderlijke analyses)
  4. Communicatief en persuasief vermogen: goed je gedachtes kunnen uitleggen aan een ander en deze kunnen overtuigen
  5. Persoonlijkheid: Een character dat past bij het profiel van dat kantoor, bijvoorbeeld makkelijk connecties leggen met mensen en gedreven zijn om te presteren

Deze talenten worden getest tijdens het consultancy interview. De eerste 4 criteria worden met name getest in het case interview, de laatste met name in het persoonlijke gedeelte van het interview.

 

Lees verder: