Consultancy salaris bij top strategie consultancy kantoren

Strategie consultancy (Bain, McKinsey, BCG etc.) is een populair vakgebied. De arbeidsvoorwaarden, inclusief het salaris, zijn een belangrijk element in deze populariteit. Maar hoe hoog is dat consultancy salaris eigenlijk? Hierover wordt nog wel eens geheimzinning gedaan. Hieronder een overzicht.

Verschillen in salaris

Het consultancy salaris hangt met name af van het niveau waarop je werkt (starter of senior consultant) en de reputatie van het kantoor waar je werkt. Internationale top kantoren, zoals BCG, McKinsey en Bain betalen immers over het algemeen beter dan minder bekende, nationale of zelfs regionale kantoren.

 

Het consultancy salaris en baten bij topkantoren:

Hieronder een aantal schattingen van het consultancy salaris bij topconsultants per positie. Dit consultancy salaris is gebaseerd op de publiek beschikbare data van Glassdoor.

 

Salaris starters in consultancy

Met een starter bedoelen we iemand die direct uit de universiteit of met minder dan een jaar werkervaring begint als consultant. Een starter verdient bij de topkantoren vaak rond de 45 000 tot 50 000 euro per jaar.

Vaak krijg je hier nog allerlei secundaire baten bij, zoals een leaseauto, zorgverzekering, levensverzekering, telefoon en abonnement, en een bonus. Bij elkaar wordt het vaak geschat rond de 60 000 tot 65.000 euro in totaal. In Nederland komt dit netto neer op een bedrag ruim boven de 2000 euro per maand.

 

Salaris senior consultant

Met een senior consultant bedoelen we iemand met meer dan twee of drie jaar werkervaring als consultant, of nieuwe consultants die instromen na een PhD, MBA of 4 tot 8 jaar werkervaring in een andere industrie. Het salaris van een senior consultant ligt meestal tussen de 70 000 en 90 000 euro bruto per jaar. Netto komt dit neer op een bedrag ruim boven de 3000 euro per maand. Net als bij starters komen hier nog allerlei secundaire baten bij, zoals een (vaak grotere) lease auto, telefoon, bonus, zorgverzekering, etcetera.

 

Zie hier de links naar de data van Glassdoor waarop deze data is gebaseerd voor BCG, Bain en McKinsey. Deze schattingen van het consultancy salaris zijn gebaseerd voor Bain, McKinsey and BCG.

 

consultancy salaris

 

 

Consultancy salarissen bij minder bekende Consultancy kantoren

Hierover is minder publieke data beschikbaar. Onderstaande moet daarom ook vooral worden geïnterpreteerd als schattingen.

  • Starters: 35 000 tot 40 000 euro bruto per jaar, exclusief bonus en secundaire baten zoals verzekeringen en een eventuele leaseauto.
  • Senior consultant: 50 000 tot 65 000 euro bruto per jaar, exclusief secundaire baten

 

Toegang tot meer insider informatie over consultancy?

Word nu lid

Lid worden is gratis en duurt 1 minuut

 

 

MBA

Vaak is er een regeling waarbij een eventuele MBA ook (al dan niet deels) vergoed wordt. Bij de topkantoren zoals BCG, McKinsey en Bain krijgen de meeste starters de mogelijkheid om na 2 jaar een MBA te doen die bij terugkomst geleidelijk wordt afbetaald. Nieuwe consultants met een diploma in MBA kunnen vaak ook een bijdrage krijgen. Lees hier meer over MBA en consultancy.

 

Overige arbeidsvoorwaarden in consultancy

Lees hier meer over de overige arbeidsvoorwaarden in consultancy.

 

Meer lezen?