Arbeidsvoorwaarden in consultancy

Strategy consultancy is een erg populaire branche voor starters en professionals, maar de vraag die velen zich stellen: wat zijn de arbeidsvoorwaarden? Hoeveel uur moet ik werken? Krijg ik überhaupt vakantie? Hoeveel krijg ik betaald?

In dit artikel proberen we antwoord te geven op deze vragen

 

Arbeidsvoorwaarden in consultancy – werkuren 

Over het algemeen werken consultants in Nederland ergens tussen de 55 tot 70 uur per week. Mijn eigen ervaring zegt dat dit extremen zijn: een werkweek van 55 uur wordt gezien als extreem weinig en een werkweek van 70 uur als extreem veel. Het gemiddelde ligt bij de meeste kantoren ergens tussen de 60 en 65 uur.

Hieronder voorbeelden en meer details van

  • Een werkweek van 55 uur
  • Een werkweek van 70 uur

 

arbeidsvoorwaarden consultancy

 

Wat houdt dat concreet in wat betreft werktijden en work-life balance?

Naast het aantal werkuren zijn ook werktijden een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden in consultancy.

 

Werkschema werkweek van 55 uur

Een werkweek van 55 uur zou zich vertalen in bijvoorbeeld:

  • Maandag: 09-21h
  • Dinsdag: 09-20h
  • Woensdag: 09-20h
  • Donderdag: 09-21h
  • Vrijdag: 09-18h
  • Zaterdag: –
  • Zondag: –

Zeker als je tot na 20h doorwerkt kiezen de meeste consultants er voor om op kantoor te eten (of in een restaurant of in het hotel).

 

Work-life balance in een werkweek van 55 uur

Met een dergelijk schema is het nog wel mogelijk een sociaal leven te onderhouden door de week heen. Met een begripvolle partner en een crèche die tot laat open is zijn deze arbeidsvoorwaarden voor jonge ouders ook nog wel haalbaar.

 

Werkschema werkweek van 70 uur

Een werkweek van 70 uur zou er zo uit kunnen zien:

Maandag: 09-23h
Dinsdag: 09-23h
Woensdag: 09-23h
Donderdag: 09-23h
Vrijdag: 09-18h
Zaterdag: –
Zondag: 5h

Dit is een taai schema en wordt over het algemeen niet gezien als “sustainable”. Echter, het komt zeker voor.

 

Toegang tot meer insider informatie over strategy consultancy?

Word nu lid

Lid worden is gratis en duurt 1 minuut

 

Work-life balance bij een werkweek van 70 uur

Mijn eigen ervaring bij een werkweek van 70 uur is dat het eigenlijk niet mogelijk is om doordeweeks een sociaal leven te onderhouden, i.e., met mensen af te spreken of uit eten te gaan (naast je collega’s). Voor jonge ouders is een dergelijk schema ook vrij lastig: Je bent echt afhankelijk van een partner of iemand anders die je kind het grootste gedeelte van de tijd kan opvangen. Daarnaast zal je je in de uurtjes die je wel thuis bent moe en gestresst voelen.

 

arbeidsvoorwaarden consultancy

 

Werken in het weekend

Werken in het weekend wordt over het algemeen gezien als onwenselijk in de Nederlandse consultancy. Ik heb zelf in meer dan twee jaar slechts 3 keer in het weekend hoeven werken, en dit was nooit meer dan een paar uur. Ook bij mijn collega’s kwam het wel eens voor, maar het was zeker niet de regel.

Er zijn echter veel verhalen van buitenlandse consultancy kantoren, bijvoorbeeld in Italië of Duitsland, waar het de norm is om in het weekend te werken. Dit geldt over het algemeen niet voor de arbeidsvoorwaarden in consultancy in Nederland.

Arbeidsvoorwaarden in consultancy – elke nacht in een hotel?

Ondanks dat de meeste kantoren (alle behalve OC&C) het Nederlandse hoofdkantoor in Amsterdam hebben, zijn er behoorlijk veel projecten buiten Amsterdam of in het buitenland (ongeveer 50/50).

Vaak kan je zelf aangeven of je wel of niet akkoord gaat met een consultancy project en de arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld of je wel of niet thuis kan overnachten, maar het is lastig om altijd consultancy projecten te vinden waarbij aan al je gewenste voorwaarden wordt voldaan.

Als je thuis overnachten geen belangrijke arbeidsvoorwaarde vindt, kan je er bij veel kantoren ook voor kiezen om voor een project langere tijd naar het buitenland te gaan. Denk bijvoorbeeld aan Australië, Mexico of Nigeria.

 

Arbeidsvoorwaarden in consultancy – vakantie

Het Nederlandse minimum is 25 vakantie dagen per jaar, en dit is dan ook onderdeel van de arbeidsvoorwaarden van de meeste consultancy kantoren in Nederland.

Echter, veel kantoren staan steeds meer open voor parttime werken, waarbij je de facto meer vakantiedagen hebt in ruil voor een lagere bonus aan het einde van het jaar. Hierdoor kan je soms regelen dat je tot 50 vakantiedagen krijgt.

 

Arbeidsvoorwaarden in consultancy – salaris

De volgende inschattingen van salarissen komen van publiek beschikbare data van Glassdoor:

 

StartersTweede niveau (incl. experienced hires*)
BCG salaris:49.000 EURUnknown
Bain salaris:43.000 EURUnknown
McKinsey49.000 EUR86.000 EUR
OC&C salaris:UnknownSenior consultant: 65.000 – 73.000 EUR

* Professionals met 4-8 jaar werkervaring die overstappen naar consultancy

 

Lees hier meer over het consultancy salaris bij de top strategie kantoren.

Zie hier de database van Glassdoor van BainMcKinsey en van BCG waarop deze cijfers gebaseerd zijn.

 

2+ jaar werkervaring en interesse in de overstap naar strategy consultancy?

Voor Young professionals

Bekijk de mogelijkheden voor Young professionals

Een gezin en de arbeidsvoorwaarden in consultancy – te combineren? 

Een van de belangrijkste redenen dat mensen op een gegeven moment de consultancy verlaten is meer tijd spenderen met hun gezin. Zeker als zowel jij als je partner werken en baby hebben, kan dit onmenselijk zwaar zijn. Sommigen lukt het door een combinatie van een flexibele partner, crèche, en kamermeisjes. Echter, de arbeidsvoorwaarden in consultancy combineren met een jong gezin blijft erg uitdagend en zwaar.

 

consultancy kinderen

 

Part time werken

Zoals al eerder beschreven kan je vaak de arbeidsvoorwaarden in consultancy wijzigen door parttime te gaan werken. Vaak vertaalt dit zich in meer vakantiedagen, maar sommigen lukt het ook om 4.5 of 4 dagen per week te gaan werken in plaats van 5. Echter, dit is zeker niet standaard en dit zal een hoop energie kosten om tot een succes te brengen. De arbeidsvoorwaarden in de consultancy zijn dermate veeleisend dat dit een lastige uitdaging blijkt voor velen die het proberen.

 

Strategy consultancy vacatures

 

Dit artikel ging over arbeidsvoorwaarden in consultancy. Lees verder: