Studieachtergronden van strategie consultants 

Welke studieprofielen komen het meest voor onder strategie consultancy en waarom?

 

Strategie consultants moeten ondernemend zijn, analytische vaardigheden hebben, problemen kunnen structureren en uiteindelijk oplossen. Maar welke studieachtergronden passen hier nou het beste bij? En welke non-technische studies zitten erbij? Op basis van de honderden profielen van huidige consultants in de top-tier bedrijven zijn hier de antwoorden op deze prangende vragen.

 

De top 8 van de meest voorkomende profielen zijn:

 1. Econometrie
 2. Lucht- en Ruimtevaart
 3. Toegepaste natuurkunde
 4. Finance
 5. Economie
 6. Werktuigbouwkunde
 7. Natuurkunde
 8. Business administration

 

Profielen met een technische studie

Wat opvalt is dat er een groot deel van deze studie een technisch karakter hebben. Dat is niet verwonderlijk, aangezien er binnen deze studies een focus ligt op data-analyses en kwantitatieve vaardigheden. Daarnaast is het dus minder van belang of de inhoudelijke kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan overeenkomt met de inhoud van de projecten die je als consultant zult gaat doen. Wat belangrijk is dat je een brede interesse hebt en je de vaardigheden die je tijdens je studie hebt opgedaan kan toepassen tijdens projecten en met een kritische en probleemoplossende blik naar een project kan kijken.

 

Profielen met een economische studie

Naast technische studies doen ook economische studieachtergronden het erg goed binnen strategie consultancy. Hierbij valt het op dat de nadruk vooral ligt op sterke kwantitatieve studies, zoals econometrie, finance en economie. Daarnaast komen bredere economische studieachtergronden ook voor, waaronder bedrijfseconomie, internationaal management en business administration. De reden dat deze economische studies het goed doen, is vooral omdat er vaak een economische insteek zit in vele projecten van grote internationale bedrijven.

Profielen met een niet-technische studie

Wat als je nou geen technische studie doet of hebt afgerond? Ook dan zijn er mogelijkheden binnen strategie consultancy. Deze profielen zijn erg gevarieerd en komen uit de meest verschillende richtingen. De meest niet-technische studies die voorkomen onder strategie consultants zijn:

 

 

 • Rechten
 • Geneeskunde
 • Accounting
 • Internationale relaties

 

Wat daarnaast nog opvalt is dat veel consultants met een niet-technische studies 2 bachelor- of masterstudies hebben gedaan (40%) of naar het buitenland zijn geweest (70%). Meer weten, lees hier mee (link – https://www.theinsidecoach.nl/en/consulting-cv/consulting-cv-non-technical-students/)

 

Wil je meer weten over hoe je je cv het beste kunt vormgeven op basis van je studie? Lees meer over consulting cv’s: