McKinsey is een van de initiatiefnemers van Scale-Up Nation, naast Deloitte en opleidingsinstituut THNK. Het programma heeft als doel het aantal snelgroeiende ondernemingen in Nederland te verhogen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze zogenaamde scale-ups verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van nieuwe banen.

 

scale-up nation en mckinsey

 

Start-ups, Scale-ups en Unicorns

Uit onderzoek van THNK en Deloitte blijkt dat slechts 0.4% van nieuwe ondernemingen of start-ups uiteindelijk doorgroeit naar een scale-up met een omzet van meer dan 10 Mln EUR en een flink werknemersbestand. Doel van Scale-up Nation is om dit percentage te verhogen. De ultieme voorbeelden van succesvolle scale-ups zijn bedrijven als Booking.com, Adyen, Takeaway.com, TomTom, ASML en Basic-Fit. Deze bedrijven worden ook wel “Unicorns” genoemd (bedrijven met een waarde of omzet boven de 1 Mjd EUR.

Partners van Scale-Up Nation

Scale-up Nation is een breed gedragen initiatief, met naast McKinsey partners als Deloitte, THNK, New Venture. Een groot deel van de kosten worden voorgefinancierd met een EFRO subsidie. Deelnemers van het Scale-up Nation programma krijgen enkele jaren begeleiding in ruil voor een kleine deelneming in de scale-up. Mocht de scale-up inderdaad een flinke groei doormaken (boven de 50 Mln EUR), dan wordt gedeeld in het succes door de participatie van Scale-up Nation te verhogen.

 

scale-up nation en mckinsey

 

De achtergrond van Scale-up Nation

Een groot deel van de betrokken bij Scale-up Nation heeft een achtergrond bij New Venture. New Venture is van oorsprong een business plan competitie die zo’n 17 jaar geleden is opgericht door McKinsey. Na het begeleiden van meer dan 17 duizend ondernemers bleek dat slechts een handjevol start-ups (bedrijven als Ampelmann, Greenchoice, ISIS, Senz en nieuwelingen als Nightbalance en Snappcar) verantwoordelijk waren voor het gros van de banencreatie en totale omzet. Na grondig onderzoek door THNK en Deloitte bleken een aantal factoren (zoals de achtergrond en ervaring van de oprichters, teamgrootte) enorm veel invloed te hebben op de toekomst van scale-ups. Hieruit werd de gedachte voor Scale-Up nation geboren.

 

Verder lezen: