Consultancy met werkervaring

Strategy consultancy is een bekende stap voor starters, maar voor professionals met werkervaring zijn er meer onzekerheden. Strategy consultancy kan professionals met werkervaring veel bieden, maar vaak wordt de stap niet genomen omdat er te veel vragen zijn: wat zijn de voor- en nadelen? Naar welke achtergronden wordt gezocht en wat zijn de overige criteria? Hieronder een korte beschouwing. 

Auteur: Peter (voormalig strategie consultant)

 

Waarom met werkervaring switchen naar consultancy ?

Switchen naar consultancy met werkervaring kan je op de lange termijn extra mogelijkheden bieden in je carrière. Als je bijvoorbeeld werkervaring hebt als specialist in een bepaalde industrie, kan een paar jaar werken als consultant je helpen ervaring op te doen in bedrijfsmatige zaken zoals strategie, bedrijfsprocessen en project management.

Daarnaast biedt werken in de consultancy het voordeel dat je veel korte projecten kan doen bij veel verschillende bedrijven. Hierdoor kan je een kijkje in de keuken nemen bij veel excellente bedrijven, en ideeën opdoen voor wanneer je zelf weer in een bepaalde industrie gaat werken.

 

3 tot 8 jaar werkervaring en interesse in strategy consultancy?

Voormalig strategie consultant Peter Zeeuw van der Laan begeleidt persoonlijk kandidaten

 

Ik heb interesse in consultancy

Klik hierboven voor meer informatie over kosteloze begeleiding van een top headhunter

 

consultancy artikelen

 

Strategy consultancy als carrière versneller

Vaak wordt gezegd dat overstappen naar consultancy met werkervaring goed kan zijn voor je carrière. Dit kan zijn omdat je na een paar jaar consultancy een exit kan maken naar een hoger (management) niveau, terwijl je daarvoor een meer specialistische functie had. Of je kan langere tijd in consultancy blijven werken, partner worden en een exit maken op nog hoger niveau.

Maar hoe werkt dat precies? Wat zijn de voorbeelden hiervan en hoe werkt een carrière binnen een consultancy kantoor nou echt? Lees hier verder over strategy consultancy als carrière versneller

 

Werkervaring en meer weten over de overstap naar strategy consultancy?

Lees onze gratis entry guide voor strategy consultancy

Download onze entry guide (pdf)

Gratis pdf geschreven door oud McKinsey consultant

 

Arbeidsvoorwaarden

Als strategie consultant maak je veel uren. Daar tegenover staat een goed salaris. Ook kan er veel gereisd worden. Lees hier meer over arbeidsvoorwaarden in strategie consultancy

Benodigde ervaring voor switchen naar consultancy met werkervaring

Voor studenten zijn de eisen en criteria voor strategy consultancy kandidaten crystal clear: analytische studie, hoge cijfers, en breed ontwikkeld. Echter voor kandidaten met werkervaring is dit een stuk minder duidelijk en zijn er veel vragen: Hoe kijkt men naar werkervaring? Zijn cijfers nog belangrijk? Is een MBA noodzakelijk?

De meeste consultants vragen minstens 2, maar liever 3-7 jaar werkervaring. In tegenstelling tot de gevolgde studie of het onderwerp van een PhD, is je vakgebied vaak erg relevant wanneer je gaat switchen naar consultancy met werkervaring.

Een consultancy kantoor dat veel werk doet in bijvoorbeeld olie en gas zal actief zoeken naar kandidaten met ervaring in deze industrie.

 

Veel gevraagde profielen zijn:

  • Oil & Gas
  • Ervaring met implementatie en change management
  • ICT, data analytics en technologie in het algemeen
  • (Investment) banking

 

Lees hier meer over de eisen en criteria voor kandidaten met werkervaring in strategie consultancy

 

Rollen voor young professionals en PhDs

Wat voor een rol krijg je als kandidaat met werkervaring? En hoe verhoudt zich dit tot consultants die als starter begonnen zijn? 

Lees hier meer over rollen voor PhDs en young professionals met werkervaring 

chess-316658_1280

Werkzaamheden na de switch naar consultancy

Over het algemeen word je na de switch naar consultancy met werkervaring senior consultant, al zal dit bij elk kantoor een andere naam hebben. Bij McKinsey heet dit bijvoorbeeld Associate.

Over het algemeen wordt verwacht dat je deze positie 2-3 jaar doet voordat je de switch maakt naar project manager of project lead (dit heet Engagement manager bij McKinsey).

Na enige jaren werken als strategie consultant zijn er ook veel interessante opties. Lees hier meer over consultancy exits (coming soon)

 

 

Toegang tot case interview oefenpartners, oefencases en meer over strategie consultancy?

Word nu gratis lid

Word nu lid

Lid worden is kosteloos en neemt een paar seconden van je tijd

 

Relevante artikelen: