Consultancy exit mogelijkheden en overwegingen

Weinig mensen blijven voor altijd actief binnen de consultancy. Drijfveren voor een consultancy exit lopen uiteen van comfortabelere arbeidsvoorwaarden tot een noodgedwongen switch. Het is duidelijk dat er veel mogelijkheden zijn na de consultancy, maar wat zijn veel voorkomende exits en wat is de beste timing? 

Auteur: Peter (voormalig strategie consultant)

Op zoek naar exit mogelijkheden?

 

Veel voorkomende consultancy exits

Voormalig consultants zijn erg populair, het is daarom bijna onmogelijk om te spreken van een stereotype consultancy exit. Desalniettemin hebben wij vier veel voorkomende consultancy exits in kaart gebracht:

  • Corporates: Een grote groep van voormalig consultants gaat aan de slag bij grote, gevestigde ondernemingen. Vaak in een strategische functie.
  • Investeerders: Veel consultants verlaten consultancy voor een baan bij een private equity kantoor of ander fondsmanagement.
  • Start-ups: Vaak volgen consultants op een gegeven moment hun ondernemingsgeest. Hierbij beginnen ze een eigen bedrijf of ze sluiten zich aan bij een al bestaande start-up.
  • Sociale sector: Publieke organisaties en non-profits (i.e., NGOs) zijn ook populaire bestemmingen na een consultancy exit.

Consulting exit overwegingen

Los van binnen welke sector of bij welke onderneming je aan de slag wilt gaan, komen de volgende overwegingen van pas mocht je een consultancy exit overwegen:

  1. Persoonlijke match met het type werk: Word je enthousiast bij het vooruitzicht om dag in dag uit aan de slag te gaan bij je nieuwe werkgever?
  2. Arbeidsvoorwaarden: Denk hierbij aan werktijden, salaris, en hoe veel je eventueel moet gaan reizen.
  3. Collega’s: Kijk je er naar uit om je nieuwe collega’s beter te leren kennen?
  4. Groei mogelijkheden: Wanneer je vijf jaar vooruit kijkt, is deze nieuwe baan de juiste manier om terecht te komen naar waar je over vijf jaar wilt zijn?

consultancy exit

Consultancy exit timing

Een veel voorkomende discussie omtrent een consulting exit betreft wanneer het beste moment hiervoor is. Is dit post-MBA, wanneer je project manager bent of moet je eerst partner worden?

Dit hangt er vanaf. Wij hebben fantastische exits gezien van partners, maar tegelijkertijd ook verhalen waar men het moeilijk vindt om aan te passen naar P&L of management line verantwoordelijkheden. Ditzelfde is ook van toepassing op exits van consultants op het niveau van project manager of analist.

 

Dit artikel ging over de overwegingen en mogelijkheden van een consultancy exit. Lees hier meer over een consultancy exit: