Strategie consultant

Strategie consultant is een term die gebruikt wordt om de consultants van kantoren als McKinsey, Bain, BCG en vergelijkbare kantoren te beschrijven.

 

Kenmerken strategie consultant

Strategie consultants zijn vaak inzetbaar om voor grote, vaak beursgenoteerde bedrijven te helpen bij het opstellen van de strategie. Daarnaast zijn strategie consultants vaak inzetbaar voor projecten rondom operationele verbeteringen en het bepalen van een nieuwe organisatie structuur.

Bij strategie consultants werken vaak jonge werknemers. Een groot deel van de consultants is in de laatste 1-2 jaar afgestudeerd. Een tweede deel heeft of eerder twee jaar als consultant gewerkt en daarna nog een MBA of secondment gedaan. Het derde deel zijn de strategie consultants die zijn opgeklommen binnen het kantoor en nu werkzaam zijn als project managers of partners.

 

Profiel strategie consultant

Strategie consultants kunnen allerlei achtergronden hebben. Veel voorkomende achtergronden zijn echter Natuurkunde en Econometrie. Daarnaast hebben strategie consultants vaak veel activiteiten naast hun studie gedaan. Bijvoorbeeld een jaar bestuur van een studie- of studentenvereniging, een interessante bijbaan, prestaties als nationaal of internationaal sporter of een uitwisseling naar het buitenland.

strategie consultant

Carrièreverloop van strategie consultants

Strategie consultants werken van 2-3 jaar als junior consultant. Dit heet dan bijvoorbeeld junior consultant, junior associate of soms fellow. Bij veel kantoren zoals BCG en McKinsey worden consultants daarna gestimuleerd om minstens een jaar iets anders te gaan doen, zoals een MBA of een secondment bij een ander bedrijf. Daarna komen ze vaak terug. Deze positie heet dan vaak senior consultant, senior associate of simpelweg associate. Daarna worden ze project manager of engagement manager om uiteindelijk wellicht (junior) partner of director (senior partner) te worden.

 

Exits van strategie consultants

Consultants vertrekken veelal vrijwillig na een tijdsrovende carriere als consultant bij het consultancy kantoor. Na consultancy zijn er een groot aantal richtingen mogelijk, bijvoorbeeld Private Equity, strategie bij multinationals, ondernemerschap of consultant bij een ander kantoor.

 

Lees meer:

Bekijk hier een overzicht van alle publieke content op the Inside Coach