Interview BCG

Interview met Lotte Straathof van BCG

Lotte Straathof is sinds oktober 2015 werkzaam als Associate bij The Boston Consulting Group. Na verschillende sollicitaties succesvol te hebben doorlopen voelde ze zich uiteindelijk bij BCG het beste op haar plek. In dit interview vertelt Lotte hoe zij haar keuze heeft gemaakt, waarom zij met zo veel plezier in de consultancy werkt en hoe zij zich heeft voorbereid op de case interviews.

The Boston Consulting Group

Lotte, op dit moment werk je in de Strategy Consultancy bij The Boston Consulting Group. Heb je voor je de Strategy Consultancy in ging ook naar andere sectoren gekeken?

“Voordat ik de strategy consultancy in ging wilde ik eigenlijk voor de overheid gaan werken. Ik heb daarom ook mijn afstudeerstage gedaan bij De Nederlandsche Bank. Tijdens die stage kwam ik er al vrij snel achter dat het allemaal net te langzaam voor me ging. Er heerste voor mij persoonlijk te veel een 9 tot 5 mentaliteit.”

“Vervolgens ben ik gaan kijken waarnaar ik dan wel op zoek was. Ik kwam tot de conclusie dat ik een aantal dingen nodig had in mijn toekomstige baan: een echte uitdaging, uitdagende en intelligente collega’s, veel kunnen leren en veel afwisseling in het werk. Daarmee kwam ik toch al snel bij consultancy uit. Hierdoor is strategy consultancy de enige sector waar ik gesolliciteerd heb.”

“Op dit moment kom ik net terug uit een project uit Londen!”

Kan je ons vertellen waarom je uiteindelijk bij BCG bent gaan werken?

“De keuze voor BCG is voor mij heel erg een gevoelskeuze geweest. Ik kreeg zowel tijdens de interviews als toen ik een offer had gekregen bij BCG sterk het gevoel dat zij samen met mij werkten om mij zo goed mogelijk tot mijn recht te laten komen. Ik denk dat het belangrijk is dat als je ergens gaat werken waar er veel van je verwacht wordt, je 100% op je werkgever kan leunen en dat die ervoor zorgt dat het beste uit jou naar boven wordt gehaald. Dit gevoel kreeg ik niet bij alle kantoren waar ik gesolliciteerd heb.”

Heb jij interesse om consultant te worden?

Word nu lid

Aanmelden is gratis en duurt 30 seconden

Kan je omschrijven hoe jouw werkdag bij BCG eruit ziet?

“Op dit moment kom ik net terug van een kort project in Londen! Daar heb ik met een team collega’s uit vier verschillende landen gewerkt op de voorbereiding van een overname.”

“Wat ik altijd erg gaaf vind en wat we zowel in Nederland als in Londen een aantal keer per week hebben is een Case Team meeting. Dat is een meeting met het gehele projectteam en de partners. Dit zijn voor mij vaak hele inspirerende meetings. Het zijn echt momenten om alle slimheid en wijsheid van de partners helemaal uit te putten. Er ontstaan daardoor vaak goede inhoudelijke discussies, waar je als consultant ontzettend veel aan hebt. Met zo’n groep slimme mensen in een zaal zijn om na te denken en de breinen bij elkaar te brengen, dat vind ik ontzettend gaaf.”

“Verder werken we natuurlijk veel in teams. Samen met je mede consultants doe je tijdens een project allerlei verschillende dingen. Dit varieert van vergaande analyses tot interviews met oud-CEOs in een sector, om erachter te komen hoe een bepaalde markt werkt. Daarbij heb je eigenlijk dagelijks wel een feedbackmoment, soms formeel, soms informeel. Dat vind ik persoonlijk heel fijn en het geeft me veel rust, juist omdat ik precies weet waar ik aan toe ben en hoe ik het doe.”

“Uiteindelijk is op kantoor de lunch echt een hoogtepunt! Ik heb geweldige collega’s en wanneer we tijdens de lunch met elkaar zitten vliegen de onderwerpen alle kanten op. Iedereen heeft een andere achtergrond en is heel nieuwsgierig en geïnteresseerd. Iedereen hier heeft wel interessante vragen of dingen om over te praten.”

Het case interview

Hoe heb jij je voorbereid op het case interview?

“Als voorbereiding op het case interview heb ik uiteraard veel geoefend met verschillende mensen. In totaal heb ik ongeveer 15 cases in het echt geoefend. Ik had het geluk dat mijn huisgenoot ook bezig was met case interviews, dus dat maakte het wel makkelijker voor me. Naast met vrienden en kennissen heb ik ook een aantal cases geoefend met iemand die al was aangenomen bij een consultancy kantoor, die dus heel goed wist hoe het in het echt is. Dat is ook wel echt een aanrader, mochten mensen de luxe hebben om dat te doen.”

“De belangrijkste tip die ik kreeg was: “Vergeet Victor Cheng en vergeet de statische frameworks.” Als een case begint, denk dan echt even goed na. Als ik op deze vraag een antwoord op wil geven, hoe ga ik dat dan doen? Gewoon echt even je brein gebruiken voordat je meteen in een framework duikt. Dat was voor mij echt de gouden tip. Dat heeft mij echt ontzettend goed geholpen om die cases goed te doen.”

“De belangrijkste tip die ik kreeg was: “Vergeet Victor Cheng en vergeet de statische frameworks.”

“Hoe ik het dus doe, en hoe ik het nu ook anderen leer, is om wanneer je een vraag krijgt er een rekensom van proberen te maken. Op die manier weet je precies welke informatie je nodig hebt en waar je naar gaat kijken. Ik ben ervan overtuigd dat elke case dan goed te doen is. Dit probeer ik ook over te brengen als ik nog met andere studenten een case oefen; dat doe ik nog regelmatig omdat ik het zelf erg leuk vind om te doen en daarnaast anderen een leuke baan bij BCG gun.”

“Als laatste wil ik benadrukken dat het case deel maar de helft van het interview is. Ik denk dat het heel belangrijk is het persoonlijke gedeelte niet te verwaarlozen.”

Hoe kwam jij erachter wat nog beter kon bij het oefenen van de cases?

“Om erachter te komen wat jouw zwakkere punten zijn is het essentieel om te oefenen met iemand die eerlijk tegen je is. Niemand heeft er wat aan om te oefenen met een partner die zegt dat het goed gaat terwijl dat niet zo is.”

“Ikzelf had een paar dingen die ik moest verbeteren. Eentje daarvan was het starten met de case; zodra de vraag werd gesteld leek het of ik alles wat ik ooit wist vergeten was. De oplossing was voor mij simpelweg een kwestie van veel oefenen, zodat je went aan het oplossen en structureren van cases. Daarnaast heb ik ook een site gebruikt waarbij je redelijk eenvoudige rekensommen binnen een bepaalde tijd moet doen. Tijdens je case interview krijg je gegarandeerd van die stomme sommetjes, die onder de druk van het case interview en iemand die mee kijkt opeens best lastig zijn. Daarom is het handig om daarvoor goed te oefenen en een aantal trucjes in je hoofd te hebben.”

Heb je nog een laatste tip voor onze studenten?

“Zorg dat je een beetje plezier hebt tijdens je interviews!”