Interview met Tim van Varova

Na zijn master econometrie in Amsterdam, een stage bij onder andere KLM en zijn voorzitterschap bij de FSA Investment Cruise was Tim klaar om te solliciteren. Na een goede voorbereiding is hij succesvol door alle sollicitatierondes gekomen en gaat hij nu aan de slag bij het private equity bedrijf Varvova! In dit interview gaan we in op private equity, de voorbereiding op het sollicitatieproces en een paar tips en tricks!

Welke kantoren heb je allemaal gezien binnen de private equity en waarom heb je voor Varova gekozen?

Binnen de private equity heb ik een redelijke breed scala aan bedrijven gezien. Onder andere NPM, Egeria, Avedon en HB Capital. Uiteindelijk heb ik voor Varova gekozen, omdat er tijdens het sollicitatiegesprek een goede klik was ontstaan. In tegenstelling tot een paar andere private equity bedrijven, is Varova erg hands-on waarbij ze ook een deel van de strategische vraagstukken behandelen. Dat vond ik erg interessant en mede daarom heb ik uiteindelijk voor Varova gekozen.

amsterdam-683534_1280

 

Hoe heb je je voorbereid op het case interview?

Voor mijn sollicitatieproces had ik al twee stages gedaan, bij een venture capital bedrijf en bij een consulting bedrijf. Hierdoor had ik al een beter idee over het soort werkzaamheden die je doet en wat voor soort ervaringen en vaardigheden dit soort bedrijven zoeken.

Verder heb ik veel case interviews geoefend, door eerst alleen en vervolgens 1-op-1 te oefenen.

Is er een verschil tussen private equity cases en strategie consulting cases?

Private equity zou je kunnen opdelen in twee categorieën:

  1. De “hands-off” kantoren richten zich vooral op het opstellen van een sterk investeringsportfolio en deze zo goed mogelijk bij te houden. Deze zijn vooral gefocust op het investeren zelf en daarom zal er tijdens een sollicitatieproces ook meer een nadruk liggen op de financiële vaardigheden en het opbouwen van een financieel model.
  2. De “hands-on” kantoren richten zich naast het investeren in bedrijven ook deels op de strategische koers van deze bedrijven. De interviewprocessen voor deze private equity kantoren lijken daarom redelijk veel op de cases voor consulting, omdat er vaker een businesscase wordt gebruikt dan een pure investeringscase.

 

Hoe heb je je voorbereid op het persoonlijk gedeelte van het interview?

Dit deel heb ik uitgebreid voorbereid. Zo heb ik een lijst gemaakt met de meest voorkomende vragen over leiderschap, overtuigingskracht en over verkeerde keuzes die ik hebt gemaakt en wat ik daarvan hebt geleerd. Vervolgens heb ik de STAR-methode gebruikt, waarbij je de Situation, Task, Action en Result benoemt om zo een gestructureerd antwoord te geven. Uiteindelijk heb ik ongeveer acht situaties gekozen die ik voor het grootste deel voor de oefenvragen kon gebruiken. Dit zou ik zeker aanraden, zo heb je namelijk altijd een voorbeeld bij de hand voor de specifieke vragen die interviewers stellen!

 

Hoe zag de sollicitatieprocedure eruit?

In totaal heb ik zeven gesprekken gehad, waarbij de eerste drie met associates en managers waren en de laatste vier met partners van het bedrijf.

Bij de eerste drie lag de focus vooral op het oplossen van een businesscase. Dit zijn dus deels strategische vraagstukken over overnames, synergiën, markt toetredingen of kostenbesparingen.

Bij de partners was het meer een gesprek, waarbij je samen door een case loopt. Hier wordt er ook meer op je persoonlijke motivatie ingegaan, je ervaringen in bepaalde situaties en je motivatie voor private equity.

Wil je jezelf goed voorbereiden voor case interviews met private equity en consultancy kantoren? 

Word nu lid

Registratie is gratis en duur slechts

Registration is free and only takes 1 minute

Wat voor tips zou je geven voor vragen rondom de ‘personal-fit’ bij een bedrijf?

Dit is natuurlijk niet voor niets een personal-fit en zal daarom per persoon verschillen. Wat ik als tip zou meegeven is om van tevoren op de site te kijken wat voor visie het bedrijf heeft, in welke sector of bedrijven zij vooral investeren en hoe de teams binnen het bedrijf er uitzien.

Daarnaast krijg je gaandeweg het sollicitatieproces ook steeds meer te weten over het bedrijf en zijn er genoeg mogelijkheden om vragen te stellen aan de associates en partners over hun ervaringen en keuzes binnen het bedrijf.

Wat voor feedback kreeg je tijdens je sollicitatieproces?

Over het algemeen kreeg ik te horen dat ik mijn persoonlijke ervaringen goed kon verwoorden en dat mijn goede eigenschappen duidelijk naar voren kwamen. De feedback na mijn eerste ronde was dat ik nog wat meer kon oefenen op het structureren van de case, hardop benoemen wat je plan is en waar je mee bezig bent en dit vervolgens stapsgewijs te doen. Dit is zeker iets wat ik anderen kan aanraden, omdat dit niet erg natuurlijk is maar wel veel beter je denkproces laat zien!

 

Tot slot, wat voor tips heb je voor aanstaande kandidaten?

Voor het consulting gedeelte zou ik als tip meegeven om Victor Cheng’s boek over case interviews door te bladeren en vervolgens veel met anderen te oefenen. Ongeacht of dit cases zijn voor strategie kantoren of banking, de structuur is vaak hetzelfde en zo kan je elkaar wijzen op de goede punten en verbeterpunten.

Voor het financiële gedeelte zou ik aanraden om je accounting boek weer even tevoorschijn te halen. Het boek Handboek Investeren & Financieren door Taco Rietveld is erg handig, aangezien het een Nederlands boek is met een specifiek deel over private equity. Het leest vrij makkelijk én zo scherp je je basiskennis en business sense aan.

Dank voor dit interview Tim en veel succes bij Varova!

Meer lezen over private equity? Lees dan de volgende artikelen: