Interview met Josephine van BLOOm

Josephine werkt sinds september 2016 bij BLOOM. Ze heeft voordat ze bij BLOOM aan de slag is gegaan twee masters afgerond aan de Erasmus Universiteit. Tijdens haar studie heeft ze een bestuursjaar gedaan bij de studievereniging FAECTOR en een uitwisseling naar Zuid-Amerika. Daarnaast heeft ze nog een stage gelopen bij ABN Amro en Robeco. Nu zet ze haar kwantitatieve skills in bij BLOOM waar ze concrete inzichten uit grote hoeveelheden data haalt. 

foto_josephine_BLOOM

 

Wat heb je allemaal gedaan voordat je bij je kantoor bent begonnen?

Ik heb mijn Bachelor in Econometrie en Operationele Research gedaan in Rotterdam. Na mijn Bachelor wilde ik mijn kennis met betrekking met betrekking tot economie verbreden, aangezien econometrie vooral gaat over kwantitatieve processen en niet over theorie. Ik heb er daarom voor gekozen om twee masters te volgen aan de Erasmus Universiteit: één econometrische (Quantitative Finance) en één economische (Financial Economics) master. Daarnaast ben ik tijdens mijn master op uitwisseling geweest in Montevideo.

Tijdens mijn studie ben ik actief lid geweest van FAECTOR, de studievereniging van Econometrie. Ik heb hier verschillende commissies en een bestuursjaar gedaan en later was ik voorzitter van de Raad van Commissarissen. Aan de universiteit was ik mentor en ambassadeur, ik was actief lid van een studenten investeringsclub (Porto D’oro, deel van B&R) en ik speelde hockey bij de studenten hockeyvereniging. Daarnaast heb ik twee stages gedaan in de financiële sector: bij ABN Amro en Robeco. Ik heb ook als rekendocent gewerkt op een middelbare school in Rotterdam.

 

Wat zou je een student, zo’n 2 jaar voor zijn of haar afstuderen en interesse in consultancy aanraden?

Ten eerste zou ik aanraden om zoveel mogelijk uit je studententijd te halen en zoveel mogelijk verschillende dingen te ervaren: doe een stage, ga op uitwisseling, start een bedrijf. Kom erachter wat je echt leuk vindt en doe niet alleen dingen om aan je cv te werken.

Ik zou ook aanraden om naar recruitment events te gaan. Zo leer je niet alleen over de verschillende bedrijven, maar je leert ook gelijkgezinde studenten kennen die eventueel toekomstige interview-oefen-buddies kunnen worden. Kijk niet alleen naar consultancy maar doe mee aan allerlei events, misschien vind je de perfecte baan waar je eerst nog nooit van had gehoord.

 

Hoe ben je bij je kantoor terecht gekomen?

Ik hoorde voor het eerst over BLOOM via een oud-huisgenoot die er een stagiair was. Hij had al eens gezegd dat het bedrijf ook heel goed bij mij zou passen. Hij vertrok vervolgens echter naar Colombia, inmiddels twee jaar geleden, en ik had er verder niet echt over nagedacht tot Eric Klaassen, partner bij BLOOM, me benaderde via LinkedIn. Ik was toen volop aan het solliciteren bij de grotere strategie consultants. Maar de ondernemende mindset, de ideologie en de ambitie van BLOOM spraken me zo aan, dat ik er toch voor heb gekozen om voor BLOOM te gaan.

 

Heb je naar meerdere kantoren gekeken en zo ja, wat waren de verschillen?

Tijdens mijn studie heb ik inderdaad met meerdere bedrijven gesproken en aan verscheidene recruitment events meegedaan. Mijn ervaring is dat de mindsets van de meeste strategie consultants redelijk hetzelfde is en de culturele verschillen daardoor niet erg groot zijn. Ik denk dat het grootste verschil tussen BLOOM en de grotere strategische consultants is dat er bij BLOOM een meer proactieve houding nodig is. Het is een klein bedrijf en je krijgt direct veel verantwoordelijkheid. Daarnaast denk ik dat we bedrijven iets meer helpen dan de andere strategie consultants: we leveren niet alleen een strategie maar ook vaak een prototype om de implementatie te kickstarten. Aangezien we vooral op online activiteiten focussen, gaat de implementatie heel snel en zijn de resultaten binnen een korte termijn zichtbaar. Verder helpen wij naast grote klanten ook veel kleinere online start-ups – echt heel gaaf om te doen.

 

Wat vind je van je tijd als consultant tot dusverre?

Ik heb net mijn eerste opdracht afgerond en tot nog toe bevalt het me heel goed om als consultant te werken! Het is erg bevredigend om een cliënt aan een oplossing voor een probleem te helpen en om te zien hoe een strategie wordt uitgerold. De teamspirit is ook echt heel goed en nieuwe ideeën voor de BLOOM strategie worden ook verwelkomd, ook van iemand die pas net is begonnen.

 

Hoe heb je je voorbereid op het interview?

Voordat ik begon met oefenen heb ik de boeken “Case interview secrets” van Victor Cheng en “Case in Point” van Marc Cosentino gelezen. Ik heb ook een Facebook groep opgezet (“Consultancy cases Rotterdam”) voor studenten die cases willen oefenen in Rotterdam. Ik oefende elke dinsdag en donderdag in een koffiebar in Rotterdam, waar mensen van de Facebook groep konden aansluiten. Er was daardoor altijd een nieuwe student met wie we konden oefenen. Daarnaast oefende ik met een vriend die bij BCG werkt. Hij was veel ‘strenger’ dan de uiteindelijke echte interviewers – dat was een goede leerervaring.

 

 

Interesse in strategie consultancy en nog geen lid van the Inside Coach?

Word nu lid

Lid worden is vrijblijvend en duurt 1 minuut 

 

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

In de komende jaren wil ik ervaring opdoen als consultant, leren over verschillende industrieën en BLOOM verder helpen groeien. BLOOM heeft zoveel groeipotentie en het is echt gaaf om daar deel van uit te maken. Daarnaast wil ik naar Amsterdam verhuizen en vloeiend worden in twee extra talen: Spaans en Python. Oh ja, en daarnaast wil ik misschien ook nog een start-up beginnen.

Mocht je naar aanleiding van dit interview interesse hebben gekregen in werken bij BLOOM schroom dan niet om contact met ons op te nemen via info@bloomamsterdam.com

 

Lees verder: