Als banking consultant help je banken met organisatorische, strategische en/of financiële vraagstukken. Vraagstukken die in de loop der tijd veranderen onder de invloed van nieuwe digitale technologieën, de dynamiek van consumenten voorkeuren, toenemende concurrentie en veranderende wet- en regelgeving.

Taken van een banking consultant

Een banking consultant helpt banken met het aanpassen van business modellen, het opstellen van competitieve strategieën, beoordelen van business portfolio’s en het verkennen van nieuwe markten en partnerships. In sommige gevallen ontwerp en ondersteun je zelfs complete herstructureringen of verbeter je op management- en technisch niveau risico-inschattingsmethodes.

Verdere voorbeelden van projecten als banking consultant:

  • Klantenstrategie en klanten loyaliteit verbeteren, door product lijnen te herzien en de effectiviteit van sales activiteiten onder de loep te nemen.
  • Banken helpen met het integreren van digitale en mobiele bank oplossingen op een strategisch niveau.
  • Het ondersteunen van beleidsvorming om zo de effectiviteit van de organisatie te verbeteren.
  • Het ondersteunen van compliance- en risicomanagement afdelingen bij het verwerken van de nieuwste regels en regulatie, zonder dat de winstgevendheid van de onderneming in het geding komt.
  • Het verlagen van kosten en het verhogen van efficiency, door onder andere kritisch te kijken naar back-office kosten en service operations.

Als banking consultant houd je je in de loop van je carrière met alle bovenstaande punten en meer bezig. Een afwisselende baan die de vele facetten van het gewone consultancy werk verdiept met unieke uitdagingen die direct met banking te maken hebben.

 

banking consultant

 

Hoe wordt je banking consultant?

De vereisten voor een banking consultant verschillen per potentiële werkgever. Hoewel veel consultancy kantoren met een financiële focus vragen om een relevante studie, zoals econometrie, finance of een MBA, zijn er ook veel voorbeelden van mensen die de overstap naar financiële consultancy maken zonder relevante opleiding. In die gevallen wordt echter wel vaak gezocht naar kandidaten met ervaring in de bank- of financiële services sector.

Veel banking consultants beginnen in de algemene consultancy, bijvoorbeeld bij strategische consultancy kantoren zoals McKinsey of Bain of meer operationale / IT kantoren zoals Accenture, en specialiseren zich dan langzaam op banking consultancy. Ook hebben veel grote Nederlandse banken een interne banking consultancy tak, zoals ook ING (S&BC).

Als management trainee van grote bedrijven in de sector, zoals ABN Amro, ING of Rabo heb je absoluut een streepje voor om bij externe kantoren banking consultant te worden, maar er zijn ook voorbeelden van professionals die zonder een dergelijke achtergrond toch hun weg als banking consultant hebben weten vinden. Je dient in ieder geval over een flinke dosis flexibiliteit en kritisch denkvermogen te beschikken. Ook dien je uitstekend te kunnen communiceren, onderhandelen en ben je per definitie een teamplayer.

 

Lees verder: