Onderstaande is het verslag van een gesprek van onze oprichter (Peter, voormalig strategie consultant en ex Rocket Internet) en een ondernemer met ~2 jaar werkervaring als business development manager bij Rocket Internet. 

Welke skills en ervaringen uit business development (of het ondernemerschap) zijn toepasbaar op management consultancy? Welke skills en ervaringen zijn er niet?

Ik heb zelf als managing director van een venture bij Rocket Internet enkele stagiairs gehad. Ik vind dat je bijzonder significante ervaring opdoet in een jaar, die goed toepasbaar is op consultancy. Sales ervaring zal je in consulting helpen met het opbouwen van relaties en het positief beïnvloeden van je omgeving.

Ervaring in het leiden van een organisatie leert je veel voor eventuele operations opdrachten. In zulke opdrachten moet je verandering teweeg brengen in een organisatie om deze effectiever of efficiënter te laten werken. Je zult sneller pijnpunten zien en je leert zelfstandig beslissingen te nemen.

Je kunt je ervaring bij Rocket ook goed uitleggen als team ervaring. Je hebt geleerd hoe je moet zorgen dat een team gemotiveerd blijft. Verder werk samen je met Rocket-collega’s. Ook kun je zeggen dat je gewend met met externe stakeholders om te gaan, zoals investeerders, support functions en klanten. Deze punten gelden natuurlijk ook voor leiderschapservaring.

 

Wat zijn valkuilen bij solliciteren in management consultancy na Rocket Internet of een startup?

Het kan voelen als een stap terug in verantwoordelijkheid. In een startup zul je sneller voor quick en dirty oplossingen gaan, terwijl in een consulting werk het belangrijk is om ‘nicely en cleanly’ te werken. Je produceert immers werk voor een externe cliënt

 

consultancy instromen werkervaring

Worden mensen met 2-4 jaar werkervaring aangenomen in strategie consultancy? En is het dan nodig om een stap terug te nemen of kun je ‘een treetje hoger’ instromen?

Het overgrote deel van de consultants bij de top 3 (McKinsey, BCG en Bain) komt binnen als afgestudeerde universiteitsstudent op een functie van junior consultant of na 4-8 jaar werkervaring en/of een MBA als senior consultant. Kandidaten met minder dan 1-2 jaar werkervaring solliciteren ook meestal voor de junior consultant positie. Ongeveer één derde komt binnen als senior consultant. Zij hebben 4-8 jaar een goed baan gehad, vaak bij multinationals zoals Shell en Ahold of investment banks zoals Goldman Sachs en Deutsche Bank, of hebben een MBA van topscholen (in Nederland veelal INSEAD of Columbia). Soms zit er nog een niveau tussen, dit gaat dan in de meeste gevallen om sollicitanten met een PhD achtergrond (lees hier meer over PhD en consultancy). Het is de bedoeling dat deze in 6 à 12 (maximaal 24) maanden doorstromen naar senior associate. Lees hier meer switchen naar consultancy met werkervaring 

Hoe kijken recruiters en interviewers aan tegen ervaring bij Rocket Internet of een startup?

Niet alle consultancy recruiters kunnen deze ervaring goed plaatsen. Ik zou goed uitleggen wat je ervaringen zijn.

In elk geval is het goed om je prestaties zo veel mogelijk te kwantificeren en uit te leggen wat je verantwoordelijkheden precies waren. Aan wat voor teams gaf je leiding, met wie werkte je samen, wat voor initiatieven heb je opgezet en had je te maken met klanten.

Wordt business development ervaring (buiten gestructureerde traineeships bij bekende multinationals) überhaupt serieus genomen?

Lastig te zeggen. Recruiters zullen letten op de kwaliteit van op de naam van het bedrijf, grootte van het team dat je geleid hebt en welke learnings je hebt ervaren. Het zal altijd afhankelijk zijn van de recruiter. Nogmaals, het helpt om te kwantificeren wat je precies gedaan hebt helpt om te laten zien wat voor impact je had.

Wordt men, na ervaring buiten consulting en zeg 1 jaar als consultant, alsnog gevraagd een MBA/externship te doen voordat als post-MBA door mag?

Soms is het, als je ervaring meeneemt en goed presteert, mogelijk dat je meteen door gaat. Wie liever meteen doorgaat in plaats van een MBA moet onderbouwen waarom jouw ervaring minstens zoveel waard is als een MBA. Ervaring bij Rocket Internet is misschien zo te verkopen, maar de kans is groot dat je alsnog een MBA moet doen. Soms is het juist andersom en mogen alleen de goed presteren consultants een MBA doen.

Nemen Nederlandse consultants veel MBA’s aan?

Ook consultants in Nederland nemen veel aan uit MBA’s. Het is wel zo dat er niet heel veel Nederlanders zijn die er voor kiezen om een MBA te doen als deze niet gesponsord wordt.  Lees hier meer over MBAs en consultancy

Ben je professional en geïnteresseerd in consultancy? Wordt nu gratis en vrijblijvend lid van the Inside Coach

Word nu lid

Relevant: