Strategy consultancy vs Management traineeships

Heb je als starter veel talent en ambitie, dan is het lastig om te kiezen waar je toekomst ligt. Management consultancy (bijvoorbeeld McKinsey, BCG, Bain) en management traineeships (bijvoorbeeld Unilever, Ahold, KLM, ABN Amro) gelden allebei als een mooie start van een carrière in management. Maar welke keuze is de beste? En wat zijn überhaupt de belangrijkste verschillen en implicaties daarvan? Een korte beschouwing van de voor- en nadelen van beide opties.

strategie consultancy vs management traineeship

 

Strategy consultancy

Werken als strategie consultant heeft veel bekende voordelen. Zo kom je in aanraking met veel senior management in verschillende industrieën en bedrijven. Hierdoor is het mogelijk om een breed netwerk op te bouwen. Tegelijkertijd werk je vaak met jonge, over het algemeen prettige collega consultants die een basis leggen voor een breed netwerk later in je carrière.

Ook spreken strategie consultants bijna zonder uitzondering over een steile leercurve. Deze steile leercurve ontstaat door de interne bedrijfscultuur, gericht op continue verbetering en groei, en het projectmatig werken met verschillende teams en collega’s van allerlei nationaliteiten en met diverse achtergronden.

Bovendien wordt werken in management consultancy gezien als een mooie ‘stepping stone’ voor je carrière. Naderhand is het mogelijk om een mooie baan te vinden in bijvoorbeeld private equity, bij een grote multinational of bij een snelgroeiende, veelbelovende start-up.

Er zijn natuurlijk ook nadelen. Zo stel je als het ware je carrière keuze uit; na enkele jaren moet je waarschijnlijk alsnog een bedrijf en industrie kiezen. Daarnaast zul je als consultant veel uren maken (vaak 55-70 uur/week) en een hogere werkdruk voelen (lees hier meer over arbeidsvoorwaarden in consultancy).

Zie hieronder de meest bekende werkgevers in strategy consultancy in Nederland.

Meest bekende werkgevers
Strategy consultancy
  • McKinsey & Co
  • Boston Consultancy Group
  • Bain & Co

 

 

 

Management traineeships

Management consultancy heeft weer andere voordelen. Ook een management traineeship kan een stepping stone zijn, maar dan met name voor een hogere functie binnen het zelfde bedrijf of dezelfde industrie. Je leert de cultuur en het management van het bedrijf goed kennen. Als je je op je plek voelt is het gebruikelijk om er jaren te blijven werken. Dit kan veel rust geven en ook de opmaat voor een mooie carrière. Bovendien bouw je een sterk netwerk op binnen het bedrijf en de industrie.

Een bijkomend voordeel is dat het meestal niet nodig is om werkweken van 60+ uur te maken en veel in hotels te overnachten.

Uit gesprekken met (voormalig) management trainees blijken ook nadelen. Ze spreken over een leercurve die initieel hoog ligt, maar na enkele jaren vaak afvlakt. Ook vereist groei (of promotie) in de organisatie vaak meer geduld dan bij strategy consultancy. Bovendien is er minder afwisseling en is de compensatie goed, maar wel iets lager dan in management consultancy.

Een overzicht van bekende werkgevers die management traineeships aanbieden:

Bekende werkgevers
Management traineeships
  • Ahold
  • Unliver
  • KLM
  • Heineken
  • Shell
  • ABN Amro
  • PostNL
  • KPN
  • NS

 

Overzicht voor- en nadelen strategy consultancy vs management traineeship

Hieronder de voor- en nadelen van zowel strategy consultancy als management traineeships nog eens naast elkaar.

+ Voordelen– Nadelen
Strategy consultancy+ Exposure aan veel senior management in verschillende industrieën

+ Jonge collega’s binnen het kantoor en oudere, senior cliënten, waardoor je een breed netwerk opbouwt

+ Steile leercurve

+ Mooie stepping stone voor je carrière in brede zin

+ Meestal hoge compensatie, met name na enkele jaren werkervaring

Uitstel van keuze w.b. industrie en type werk- Meer uren (55-70 uur/week)- Behoorlijk hoge werkdruk
Management traineeship+ Stepping stone voor carrière in het bedrijf of industrie+ Kennismaking met het management+ Sterk gespecialiseerd netwerk binnen een bedrijf en industrie– Leercurve vlakt vaak af na enkele jaren- Minder afwisselingCompensatie vaak iets lager dan consultancy (maar meestal nog steeds vrij goed)

 

Kortom, twijfel je nog sterk over in welke industrie je wilt werken dan kan strategy consultancy uitkomst bieden; hiermee houd je veel opties open en creëer je zelfs nieuwe. Ook kan het de start van je carrière een mooie boost geven. Weet je al dat een bepaalde industrie en/of bedrijf goed bij je past en heb je geen trek in extreem lange dagen, dan ligt een management traineeship meer voor de hand.

 

 

Consultancy traineeships

Consultancy kantoren hebben het zelden over (management) traineeships. Dit komt omdat de meeste starter posities binnen een consultancy kantoor perspectief bieden op sterke doorgroeimogelijkheden (uiteindelijk tot partner). Bij traditionele, grote multinationals zijn er nogal wat verschillende startersposities en heeft niet elke positie perspectief op dergelijke groei. Daarom onderscheiden multinationals de starterspositie met de meeste doorgroeimogelijkheden door dit (management) traineeships te noemen.

Sommige consultancy kantoren spreken niettemin over consultancy traineeships. Voorbeelden van consultancy bedrijven met consultancy traineeships zijn Blinklane, PWC (Advisory), Accenture en Zestgroup.

 

Gerelateerde artikelen