Consultancy vs. Private Equity

Private equity en strategie consultancy zijn erg aantrekkelijke sectoren voor de meest getalenteerde starters. Echter wat zijn de belangrijkste verschillen? Wat is beter en welke past het beste bij je?

Het grote verschil tussen private equity (PE) en strategie consultancy zit in het business model: in private equity verdient men door het beheren en aan- en verkopen van bedrijven. In strategie consultancy verdient men door bedrijven te helpen met strategische of organisatorische vraagstukken, en vraagt hier voor een fee per project.

 

Private equity

In private equity wordt er geïnvesteerd in bedrijven. Afhankelijk van de specialisatie van het private equity kantoor, ben je bezig met het identificeren van mogelijke portfolio bedrijven, het aankopen en financieren van nieuwe portfolio bedrijven en het beheren van portfolio bedrijven. Portfolio bedrijven zijn meestal middelgroot, maar soms gaat het ook echt om grote bedrijven. Zo heeft het vooraanstaande private equity kantoor HAL Investments bijvoorbeeld belangen in Boskalis en Coolblue. Private equity verdient uiteindelijk geld door middel van een vergoeding voor het managen van het fonds. Bovendien deelt een private equity kantoor mee in de winst van het bedrijf waarin je hebt investeert (‘carried interest’). Aangezien er in deze projecten meerdere miljoenen aan investeringen op het spel staan, is het van belang dat je erg kwantitatief bent ingesteld.

Amerikaanse Leveraged Buy-Out (LBO) transacties uit het verleden hebben de reputatie van de private equity industrie beschadigd. Bij een LBO wordt er veel geld geleend om een bedrijf te kunnen kopen, wat een relatief hoog (cash flow) risico met zich meebrengt. Ook zijn er in het verleden berichten uit de US geweest over het opsplitsen van overgenomen bedrijven en het ontslaan van grote aantallen medewerkers. Dergelijke praktijken zijn niet representatief voor de Nederlandse private equity industrie. Per kantoor is de strategie verschillend maar weinig kantoren hebben een focus op LBOs. Bovendien is de Nederlandse private equity industrie een stuk minder agressief en wordt er veel minder risico genomen dan in het verleden in de US (ook door strengere kapitaaleisen van banken).

Een van de voordelen van beginnen in private equity is dat je direct nuttige kennis en een gespecialiseerd netwerk begint op te bouwen. Veel starters blijven jaren werken in private equity en kunnen doorgroeien tot partner of een eigen fonds oprichten.

Interesse in een private equity stage of startersfunctie? Mail ons op peter@theinsidecoach.nl of zie hier ons publieke aanbod van private equity stages

 

thecity

 

Consultancy

Als strategie consultant help je cliënten met specifieke vraagstukken, bijvoorbeeld over de strategie of organisatorische indeling. Waar je binnen private equity vooral werkt met middelgrote bedrijven, werk je in strategie consultancy bijna uitsluitend met grote multinationals. Gemiddeld werken consultants ongeveer 5 jaar bij een kantoor, al vertrekken de meesten voor die tijd al naar een andere sector.

Een project in consultancy duurt meestal niet langer dan 4 à 6 maanden, waarbij je je continu focust op de output die je levert aan je cliënt. In private equity kunnen projecten veel langer duren, aangezien je betrokken bent bij de eigendom van het bedrijf waardoor je meer tijd en energie in het project kan steken. Een significant en bekend voordeel van strategie consultancy is de on-the-job training (of drilling) die je de eerste jaren ontvangt. Omdat je met steeds wissende project teams werkt, leer je veel verschillende werkstijlen kennen. In consultancy zul je veel feedback ontvangen en je snel ontwikkelen op je manier van werken. Ook krijg je veel verschillende industrieën en functies (e.g., strategie, marketing, organisatie, operations) te zien en bouw je een breed netwerk op.

Lees hier meer over werken als strategie consultant

startup

Sollicitatieprocedures in private equity en consultancy

Wat betreft het solliciteren nemen consultancy kantoren zoals McKinsey, BCG en Bain mensen aan die nog geen ervaring hebben. Hierdoor wordt er door deze kantoren ook veel geld gestoken in business courses en inhouse dagen, zodat ze daarmee de beste studenten van de universiteiten kunnen overhalen om te komen solliciteren.
Private equity kantoren nemen vaker mensen aan die al werkervaring hebben in het bedrijfsleven, zoals investment bankers en strategie consultants.  Aangezien ze in mindere mate naar net afgestuurde studenten zoeken, is het lastiger om direct aan de slag te gaan in de private equity.
In beide sectoren echter blijft een netwerk opbouwen het belangrijkst. Probeer zoveel mogelijk mensen te spreken.

De sollitatieprocedure lijkt voor beide sectoren op elkaar. Het begint met een CV-check en soms enkele analytische testen, zoals het oplossen van figuur- en cijferreeksen. Vervolgens heb je gesprekken over je CV en moet je cases oplossen.
In de consultancy krijg je een business case die jij vervolgens op een logische en gestructureerde manier moet oplossen. In deze cases komen de onderwerpen en problemen terug die consultants in hun echte werk ook tegenkomen.

In de PE zal de nadruk tijdens de interviews meer liggen op je algemene kennis van investeren en waarom je interesse hebt in private equity. De case zal in dit geval waarschijnlijk gaan over een eventuele overname van een bedrijf, waarin jij uiteindelijk zal moeten bepalen of er in geïnvesteerd moet worden.

Lees meer over het private equity case interview in het interview met Frank, private equity stagiair bij Gilde Healthcare

necktie

Arbeidsvoorwaarden in private equity en consultancy

Mocht je worden aangenomen dan zit het qua salaris in beide gevallen goed. Het startsalaris in de consultancy voor een pas-afgestuurde ligt bij de top kantoren net iets onder de 50.000 euro per jaar. Mocht je echter na twee jaar een MBA hebben gedaan dan loopt dit op naar rond de 80.000 euro per jaar. Lees hier meer over de arbeidsvoorwaarden in consultancy.

In de private equity krijg je een basissalaris uitbetaald plus een bonus. Deze bonus zorgt er voor dat het salaris sterk varieert in het eerste jaar. Net als in de consultancy zal het basissalaris liggen tussen de 40.000 en 60.000 euro, maar door de bonus kan dit nog eens kan oplopen tot 20%. Mocht je echter een gekocht bedrijf na enkele jaren weer succesvol verkopen, dan kan je meedelen in de winst die er met de investering is behaald. Hierdoor kunnen de bonussen na enkele jaren erg hoog en verschillend oplopen, wat het lastig maakt om er een bedrag aan vast te koppelen.

Tot slot geldt voor beide carrières dat het geen 9-tot-5 banen zijn. Vooral in de eerste paar jaren is het hard werken. Gemiddeld zal het aantal uren per week liggen rond de 60 uur, hoewel dit sterk afhangt van de deadlines die gehaald moeten worden in verband met het aflopen van een project of het doen van een investering.

 

Relevant: