Interview met Lieve van UniPartners Delft

Lieve is sinds Februari 2016 bestuurder van UniPartners in Delft. Lieve heeft tijdens haar bachelor Werktuigbouwkunde aan de TU Delft ook een half jaar in New York aan NYU gestudeerd. Momenteel heeft Lieve een tussenjaar genomen om zichzelf breder te ontwikkelen, ze doet dit als consultant bij De Kleine Consultant en is van plan vanaf Februari 2017 stage te gaan lopen. 

 

20160920_uni-partners-bestuursfotos_1359-1

 

Wat studeer je en waar houd je je nog meer mee bezig?

De afgelopen drie jaar heb ik Werktuigbouwkunde aan de TU Delft gestudeerd en heb afgelopen juli mijn bachelor behaald. Tijdens mijn bachelor heb ik de kans gekregen om een half jaar in New York te studeren aan New York University. Omdat ik nog erg jong ben, heb ik besloten eerst een tussenjaar te nemen alvorens aan mijn master te beginnen. Tijdens dit tussenjaar probeer ik ervaring op te doen op veel verschillende vlakken en houd ik mij momenteel bezig met onder andere een bestuursjaar bij UniPartners Delft en met De Kleine Consultant. Ik ben van plan om vanaf februari stage te lopen. In september 2017 zal ik aan mijn master beginnen, waarschijnlijk de master Systems and Control van Werktuigbouwkunde.

 

Hoe lang werk je al bij de UniPartners en welke rollen heb je gehad?

Tijdens mijn minor in New York City besloot ik dat bij terugkomst in Nederland graag iets uitdagends naast mijn studie wilde doen. Ik heb er toen voor gekozen om vanuit daar te solliciteren voor een bestuursjaar bij UniPartners. Sinds 1 Februari 2016 maak ik dan ook deel uit van het bestuur van UniPartners Delft. Van februari tot september heb ik de functie van HR-manager vervuld. Sinds september ben ik accountmanager. In februari zal ik het stokje weer doorgeven aan een lichting nieuwe bestuursleden.

 

Wat is UniPartners precies en hoe werkt het?

UniPartners Delft is een academisch adviesbureau dat gerund wordt door en voor studenten, met als doel een brug te vormen tussen het bedrijfsleven en masterstudenten van de TU Delft. Dit doen wij door op projectbasis uitdagingen aan te pakken bij bedrijven. Op deze manier kunnen studenten hun net opgedane kennis toepassen en doen ze ervaring op in het bedrijfsleven. Daar staat tegenover dat bedrijven toegang krijgen tot de meest recente, wetenschappelijke en technische kennis en in contact komen met slimme, ambitieuze studenten.

De studenten die wij inzetten, onze Junior Consultants, leveren als eindproduct altijd een advies aan bedrijven. Dergelijke adviezen leiden vaak tot een kosten- en/of tijdsbesparing, nieuw analytische inzichten, product- of procesverbetering of innovatieve ideeën.

UniPartners Delft is ook onderdeel van een landelijk netwerk. In elke studentenstad van Nederland zit een UniPartners Vestiging. Ook zijn wij aangesloten bij een wereldwijd netwerk van alle ‘Junior Enterprises’, genaamd JADE. Wij zijn een non-profit organisatie, dus zonder winstoog kenmerk. Ons belangrijkste doel is om zoveel mogelijk Delftse studenten een leerzame bijbaan te kunnen bieden, eentje die een boost geeft aan hun CV.

Ons bestuur bestaat uit acht bestuursleden. Een bestuursfunctie is parttime en kost ongeveer 20 uur per week. Om de kwaliteit en continuïteit van UniPartners te kunnen waarborgen, wisselt ons bestuur halfjaarlijks voor de helft. Ieder jaar in februari en in september starten er vier nieuwe bestuursleden en verlaten de oudste vier het bestuur. Het voordeel hiervan is dat je tijdens een bestuursjaar ook de kans krijgt om twee functies te vervullen, dit ervaar ik zelf als zeer waardevol.

 

consultancy vaardigheden

Wat is het meest bijzondere dat je bij UniPartners hebt mee gemaakt?

Iets waar ik heel tevreden op terugkijk is de ontzettende groei in naamsbekendheid die wij in een halfjaar tijd hebben kunnen realiseren. Toen ik net begon aan mijn bestuursjaar, was UniPartners vooral bekend onder masterstudenten en nog nauwelijks bij jongerejaars. Doordat wij afgelopen maanden keihard hebben gewerkt aan de promo, is UniPartners nu een bekend begrip in Delft geworden, dat is iets waar wij trots op zijn. Deze zomer hebben wij als promoactie paarse UniPartners doppers uitgedeeld aan studenten. Het resultaat: in de UB ziet het paars van de doppers.

 

Wat zijn de vaardigheden die je tot nu toe hebt geleerd?

Het belangrijkste dat ik geleerd heb bij UniPartners Delft is het runnen van je eigen onderneming. Als bestuur zijn wij zelf geheel verantwoordelijk voor hoe goed onze vestiging draait. Wanneer wij het erg goed doen en veel projecten hebben lopen, zien we daar ook direct de resultaten van terug. Dat is heel gaaf om mee te maken. Daarnaast is het ook een drive om hard je best te blijven doen. Ik heb veel geleerd over welke interne organisatiestructuur er nodig is om te zorgen dat een onderneming goed draait.
Binnen mijn functie als HR-manager is het belangrijkste dat ik geleerd heb het afnemen van sollicitaties, maar ook bijvoorbeeld het selecteren op basis van cv en de afweging kunnen maken of je iemand wel of niet aanneemt. Als accountmanager heb ik vooral veel geleerd over het contact met bedrijven en over projectmanagement. Eén van de grootste uitdagingen voor ons is het binnenhalen van projecten, zowel via koude als warme acquisitie. Door middel van trainingen en ervaring, ben ik hier het afgelopen jaar steeds vaardiger in geworden.

 

Hoe helpen je ervaringen bij UniPartners bij de voorbereiding op strategie consultancy?

Als bestuurslid van UniPartners ga je zelf niet aan de slag als consultant, maar zit je er als projectmanager wel dicht bovenop. Daarnaast is het ook de taak van de bestuursleden om de projecten af te bakenen en te bepalen uit welke fasen de opdracht wordt opgebouwd. Hierdoor krijg je een goed beeld van de aanpak van allerlei soorten consultancy opdrachten. Doordat je ook veel op afspraken gaat bij bedrijven, krijg je een kijkje in de keuken bij verschillende soorten industrieën, iets dat goed van pas kan komen in een carrière als strategie consultant. Als bestuur volg je meerdere keren per jaar trainingen. Deze zijn niet alleen ontzettend leerzaam, maar je doet hier ook contacten op met potentiele werkgevers.

 

Interesse in strategie consultancy en nog geen lid van the Inside Coach?

Word nu lid

Lid worden is vrijblijvend en duurt 1 minuut 

 

Hoe kunnen anderen betrokken raken bij UniPartners?

Twee keer per jaar, in februari en september, zoeken wij naar vier nieuwe bestuursleden. Voorafgaand aan de sollicitaties vindt er een interesseborrel plaats, waarbij wij duidelijk uitleggen wat een bestuursjaar bij UniPartners Delft inhoudt. Ook is er daar de mogelijkheid om aan oude en huidige bestuursleden al je vragen te stellen.
Daarnaast hebben wij twee commissies, de business commissie en de PR commissie, die beiden in september worden gekozen. De business commissie helpt ons met de acquisitie en de PR commissie organiseert allerlei events, zoals inhousedagen en bedrijvendiners.
Tenslotte heb je als masterstudent ook de mogelijkheid om te solliciteren voor één van onze projecten, om zo als Junior Consultant bij UniPartners betrokken te raken.

 

Heb je nog een specifieke tip voor de lezers?

Blijf je verbreden naast je studie! Tijdens dit tussenjaar ben ik erachter gekomen hoe waardevol het is om naast je studie ook andere ervaringen op te doen. Verder zou ik ook willen aanraden om al op tijd te beginnen met het oriënteren op toekomstmogelijkheden en het meedoen met bedrijvenevents, zoals business courses en inhousedagen. Het is best fijn dat wanneer je afgestudeerd bent, je al enig idee hebt over wat er wel en niet bij jou past.

 

Lees verder: