Consultancy stage

Bij de meeste consultancy kantoren in Nederland is het mogelijk om stage te lopen. Dit kunnen zijn

• Consultancy stage als student
• Consultancy stage als PhD of MBA

 consultancy stage

Consultancy stage als student

De meeste strategie consultancy kantoren zoals McKinsey, BCG, Bain, OC&C etc. bieden studenten de mogelijkheid to een consultancy stage. De toelatingseisen voor een consultancy stage zijn vaak vergelijkbaar met die voor een normale positie als startende consultant. Het doel is dan ook de stagair te converterende naar een consultant zodra de studie is afgerond. Je zal dus niet worden gebruik als goedkope arbeidskracht maar worden gezien als behandeld als een startende consultant.
Vaak zijn ook je werkzaamheden heel vergelijkbaar met het werk dat je zou doen op het moment dat je net zou zijn gestart als consultant. Meestal draai je mee op een project en krijg je directe verantwoordelijkheden toegewezen. Daarnaast zal je, net als een normale consultant, feedback krijgen en geven aan je collega’s.
Over algemeen hoor je tegen het einde van de consultancy stage of je wel of niet een aanbod krijgt om na je studie terug te komen om te beginnen als consultant. Het overgrote deel krijgt na de consultancy stage dit aanbod.

Afstudeerstage in de consultancy

Afstuderen in met name de strategie consultancy is vaak lastiger. Bij het afstuderen worden vaak bepaalde eisen gesteld aan het type onderwerp en de moeilijkheidsgraad vanuit de universiteit. Strategie consultancy projecten zijn erg flexibel en vaak ook erg veelzijdig. Daarom zijn deze projecten vaak ongeschikt als onderwerp om op af te studeren.
Bovenal, zijn strategie consultancy projecten over het algemeen ‘confidential’, wat het extra moeilijk maakt om het project te kunnen bespreken met bijvoorbeeld de professor of studiebegeleider.

Consultancy stage als PhD of MBA

Veel strategie consultancy kantoren in Nederland bieden ook consultancy stages aan aan PhD studenten of aan MBA studenten. Deze zijn vaak in de zomer. Net als bij een consultancy stage voor studenten, zal je dan meelopen bij een echt project en een realistische indruk krijgen van het werk als consultant later. Ook hier geldt dat de eisen om te worden toegelaten tot een consultancy stage meestal vergelijkbaar zijn met de normale eisen.

 

Lees meer