Het verschil tussen de grote strategy consultancy kantoren (e.g., Bain, McKinsey, BCG) en andere kantoren
Binnen de consultancy branche kun je verschillende kanten op. Zo heb je de top 3 strategy consultantcy kantoren (McKinsey, BCG en Bain), de andere bekende strategie kantoren (Roland Berger, Strategy&, Parthenon-EY), specialistische kantoren (M3 consultancy, VODW, SparkOptimus) en kleinere kantoren. Om je wegwijs te maken binnen al deze sectoren, hieronder een overzicht met de grootste voor- en nadelen per sector.
Top 3 vs specialistische kantoren
Een groot verschil tussen deze kantoren is het type project dat je zult doen. Voor de top 3 kantoren zijn dit vaak projecten voor multinationale bedrijven van verschillende industrieën met uiteenlopende vraagstukken. Bij de specialistische kantoren gaat het vaak om een bepaald proces of bepaalde industrie waarbinnen je de projecten uitvoert. Hierdoor heb je wat minder afwisseling in de projecten, maar leer je wel zeer nuttige vaardigheden en krijg je de kans om een specialist te worden binnen het gebied. Bij de top 3 kantoren begin je als generalist, maak je kennis met verschillende industrieën en specialiseer je je pas na verloop van tijd. Voor de top 3 kantoren zijn de uitstroommogelijkheden dan ook erg breed, bij specialistische kantoren is dit specifieker. Vraag bij de gespecialiseerde kantoren daarom ook naar de uitstroommogelijkheden en de ervaringen van senior consultants om hier zelf beter beeld van te krijgen. Vaak geeft een zoektocht op LinkedIn ook veel inzicht.
Grote vs kleine strategie kantoren
Bij een groot kantoor is er vaak grotere naamsbekendheid, ontwikkel je een groter netwerk en heb je de mogelijkheid om ook in het buitenland voor hetzelfde kantoor te werken. Kleinere kantoren kunnen echter ook voordelen bieden, met name als je iemand bent die beter gedijt in kleinere sferen. Het belangrijkste bij deze keuze is dat je jezelf kunt vinden binnen de bedrijfscultuur, de teamstructuur en de collega’s om je heen.
Strategiekantoren vs o.a. Deloitte en PWC
Naast de pure strategiekantoren zijn er ook genoeg bedrijven die een consultancy afdeling hebben binnen het bedrijf, zoals Deloitte Consulting en PWC Advisory. Het voornaamste verschil hierbij is het type en de duur van de projecten dat je zult gaan doen. Bij een consulting afdeling van een groter bedrijf zijn er vaker langlopende projecten, ligt de focus meer op implementatie en is er vaker contact met het middel management in plaats van met het topmanagement. Echter is er bij deze afdelingen wel regelmatig samenwerking met de andere afdelingen en krijg je ook de kans om te zien wat de werkelijke impact is van het advies door het mede uit te voeren.
Lees hier meer over consultancy