Consultancy bureaus

Consultancy is een succesvolle sector in Nederland, met vele grote en bekende kantoren alsmede kleine, niche kantoren. Bijna alle grote strategy consultancy bedrijven zijn gevestigd in Amsterdam, aan de Amstel (McKinsey en Bain) of aan de Zuidas (BCG, Roland Berger, Strategy&). Parthenon-EY (vroeger OC&C)) is als een van de weinig strategie consultants gevestigd in Rotterdam.

Kantoren aan de Amstel

McKinsey is gevestigd tegenover het Amstel hotel.

 

Verder naar het zuiden is het hoofdkantoor van Bain Amsterdam.

 

Kantoren op de Zuidas

Een groot aantal consultancy bureaus zit op de zuidas:

consultancy bureaus

 

Parthenon-EY is een weinige consultancy bureaus in Rotterdam

Parthenon-EY, het voormalige OC&C overgenomen door Ernst&Young, heeft het kantoor in Rotterdam. Ze zijn gevestid aan het Hofplein.

BCG
De Boston Consulting Group is wereldwijd een van de grootste consultants. Met meer dan 85 kantoren in 45 landen is het op veel locaties vertegenwoordigd. In Nederland is BCG gevestigd in Amsterdam en is het actief in o.a. consumptiegoederen, financiële diensten, energie, technologie en communicatie. De laatste tijd houdt BCG zich ook veel bezig met digitalisering. In de Vault ranking draait BCG al jaren in de top mee, zo werd het in 2015 uitgeroepen tot het meest prestigieuze kantoor.

AT Kearney
AT Kearney is een Amerikaanse strategy consultant die opereert in meer dan 40 landen met zo’n 3.600 consultants. AT Kearney is actief in een breed scala van industrieën en services. Zo werkt het onder andere aan projecten in verschillende industrieën, varierend van publieke sectoren tot aan financiële diensten.

McKinsey & Company
Misschien wel de bekendste strategy consultant is McKinsey & Company. Sinds de oprichting in 1926 in Chicago heeft het McKinsey netwerk zich inmiddels uitgebreid tot meer dan 100 kantoren. McKinsey wat in Nederland is gevestigd in Amsterdam is betrokken bij projecten van zowel grote internationale bedrijven als publieke organisaties. Een van de kenmerken is dat werknemers bij McKinsey vanuit verschillende achtergronden en disciplines komen. In de ranking van Vault presteert McKinsey de afgelopen jaren, op 2013 na, het beste met een nummer 1 ranking.

Bain & Company
Dit Amerikaanse kantoor is een van de grotere partijen binnen consultancy. Wereldwijd zijn ze vertegenwoordigd in 34 landen met 53 kantoren. Het Amsterdamse kantoor heeft de deuren geopend in 1998 en sinds dat moment heeft het veel Nederlandse bedrijven en organisaties geadviseerd binnen industrieën als energie, media, FMCG en logistiek. Bain staat ook bekend om zijn werkzaamheden binnen private equity en marketing.

Parthenon / OC&C / EY
Dit nieuwe kantoor is ontstaan uit de overname van Ernst & Young van OC&C Strategy Consultants Benelux. Als een van de weinige consultants is Parthenon niet gevestigd in Amsterdam, maar in Rotterdam en zal het de naam Parthenon – EY gaan dragen. Parthenon-EY zal na de fusie driemaal zo groot zijn met 900 werknemers met bijna 30 kantoren. Gebieden waarin Parthenon-EY actief is, zijn bijvoorbeeld het ontwikkelen van corporate en business unit strategieën, FMCG, dienstverlening en daarnaast beschikt het ook over grote expertise met betrekking tot private equity.

Strategy&
Het huidige Strategy& is het voormalige adviesbureau Booz & Company, dat na de overname door PriceWaterhouseCoopers in 2014 door het leven gaat als Strategy&. Hierbij is het onderdeel geworden van het grotere PWC netwerk dat vertegenwoordigd is in 157 landen met meer dan 223.000 werknemers. De Nederlandse tak van Strategy& houdt zich bezig met strategische vraagstukken in o.a. gezondheid, telecommunicatie, financiële diensten en de energie sector. De uitstekende reputatie van Booz & Company heeft zich doorgezet naar het nieuwe Strategy& dat de laatste jaren sterk presteert in de Vault ranking.

Oliver Wyman
Dit van origine Amerikaanse kantoor is opgericht in 1984. Momenteel werken er ongeveer 4.000 consultants een bij van 50+ kantoren in 26 landen. Oliver Wyman is een management consultant die gespecialiseerd is in strategie, operations en risk management. De Nederlandse vestiging van Oliver Wyman zit in Amsterdam.

Accenture Strategy
Accenture Strategy is de strategy consultant afdeling van het overkoepelende Accenture. Deze partij wordt sterkt gekenmerkt door de focus op innovatie en IT. Vaak adviseren zij bedrijven en organisaties die een vraagstuk hebben aangaande digitalisering en technologische ontwikkeling. Het netwerk van Accenture beslaat ruim 120 landen met meer dan 350.000 medewerkers. Het Nederlandse kantoor is gevestigd in op de Zuidas in Amsterdam.

Roland Berger
De Duitse consultant Roland Berger is in 1967 opgericht in München. Momenteel telt het kantoor rond de 2500 medewerkers in 51 kantoren verspreid over 36 landen. Het Nederlandse kantoor, dat gevestigd is in Amsterdam, bestaat sinds 2002. Karakteristieken van Roland Berger zijn de jonge ondernemingsgeest en de focus om bedrijven te begeleiden om de uitdagingen van de 21e eeuw het hoofd te bieden.

Locatie van het hoofdkantoor van de verschillende consultancy kantoren niet altijd even belangrijk

Bij de orientatie op een baan als strategie consultant is het niet raadzaam je blind te staren op de locatie van het hoofdkantoor van de consultancy bureaus. Bij een groot aantal consultants werk je het merendeel van de tijd op het kantoor bij de client (bijvoorbeeld bij McKinsey of bij Accenture Strategy). Daarom is het vaak geen eens zo belangrijk dat je in de buurt gaat wonen. Een groot deel van de consultants woont zelfs buiten Amsterdam.

 

Meer weten over consultancy in Nederland?

Word nu lid

Registeren is gratis en duurt 1 minuut

 

Relevante artikelen:

Een overzicht van alle publieke informatie op the Inside Coach