Interview met Olivier van LOGEX

Olivier is in 2017 begonnen als Analyst bij LOGEX. Het bedrijf is expert in healthcare analytics, met als missie de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg te verbeteren. Door onder andere de focus te leggen op healthcare en een samenwerking te hebben met meer dan 90% van de Nederlandse ziekenhuizen onderscheiden zij zich van andere consultancy kantoren.

Olivier studeerde Geneeskunde in Amsterdam voordat hij bij LOGEX aan de slag ging. Olivier vertelt over het werken bij LOGEX, zijn ervaringen bij LOGEX en wat zijn rol als Analyst precies inhoudt. Ook geeft hij meer informatie over de bedrijfscultuur en de mogelijkheden die er bij LOGEX liggen. Zijn rol binnen LOGEX: Met zijn medische achtergrond invulling geven aan zorginhoudelijke analyses, waarmee bijvoorbeeld artsen hun eigen zorgproces zowel financieel als zorginhoudelijk kunnen vergelijken met een benchmark.

Wat is het allerleukste dat je afgelopen week hebt gedaan?

We zijn momenteel bijvoorbeeld bezig met het lanceren van een nieuw product, waarbij we in een ziekenhuis op meerdere niveaus inzicht willen geven of de zorg die men levert doelmatig of efficiënt  is. Met andere woorden: hoe presteert dit ziekenhuis ten opzichte van andere ziekenhuizen in termen van doelmatigheid en efficiëntie? ‘Overbehandel’ je bijvoorbeeld patiënten niet als je jouw vakgroep vergelijkt met de ‘benchmark’? Hiervoor hebben we een tool ontwikkeld, die we van scratch af aan gebouwd hebben samen met ons development team. De tool is nu zo goed als af. Het is heel gaaf om te zien dat het werk waar je afgelopen maanden tijd in hebt gestoken, nu echt gerealiseerd wordt. Dat je je beeldscherm opent en die tool op je beeldscherm verschijnt. En dat er interessante inzichten uitkomen waar ziekenhuizen echt iets aan hebben.

Toegang tot meer interviews met Nederlandse consultants van McKinsey, BCG en andere kantoren?

Word nu lid

Registreren is gratis en kan in 1 minuut

Hoe zou jij de bedrijfscultuur en de mensen bij LOGEX omschrijven?

Ik werk met allemaal intelligente mensen samen. Het werkt voor mij motiverend om met mensen samen te werken die enerzijds een verschillende achtergrond hebben, maar anderzijds wel allemaal zeer analytisch en sociaal zijn en goed in staat zijn om abstracte ideeën te vertalen naar concrete concepten en oplossingen. De samenwerking is goed. Wanneer je met een vraag zit, zijn er altijd collega’s die bereid zijn om je te helpen. Wij zijn laatst ook met z’n allen gaan skiën en ben ik afgelopen zomer met twee collega’s naar Marokko gegaan om te kiten. Dus het is niet alleen dat ik op professioneel vlak goed met collega’s kan opschieten, maar ook op sociaal vlak ondernemen we veel met elkaar.

Bijna iedereen bij LOGEX heeft een natuurlijke affiniteit met data, met technische concepten of met programmeren. Daarnaast heeft een groot gedeelte van ons team wel een ‘secret link’ met  health care; familie of vrienden die bijvoorbeeld arts zijn of een natuurlijke interesse in de zorg vanwege de complexiteit en ontwikkelingen die gaande zijn in deze sector. Daarnaast vindt iedereen het mooi dat het werk dat we hier doen niet alleen ‘geld generen of winstmaximalisatie’ is, maar dat dit een nobeler doel heeft: we hopen dat we met onze analyses de zorg in Nederland kunnen verbeteren.

 We hopen dat we met onze analyses de zorg in Nederland kunnen verbeteren, dat is een nobel streven.”

 

 Wat voor een type problemen los je op bij LOGEX?

Wat we bij LOGEX doen is niet typisch consultancy werk. We zijn geen consultancy kantoor dat een project heeft lopen en een rapport oplevert om vervolgens aan een volgend project te beginnen. Bij ons is het een ‘ongoing process’ van ontwikkeling en dat vind ik zijn charmes hebben. We helpen klanten om de resultaten uit onze analyses te implementeren of bepaalde aanpassingen door te voeren in de modellen. We maken producten die zo goed zijn dat klanten er zelf mee aan de slag kunnen. We zijn continu bezig om onze product suite  te verbeteren en nieuwe tools te ontwikkelen, zodat deze naadloos aansluiten bij de behoeften van onze klanten. Onze tools worden direct gebruikt door het ziekenhuis en we kunnen zien hoe vaak ze worden gebruikt. Als we dus iets veranderen of een nieuwe model ontwikkelen, dan heeft dat direct impact bij de gebruikers.

“Bij ons is het een ‘ongoing process’ van ontwikkelen; als we iets veranderen of een nieuwe tool ontwikkelen, dan heeft dat direct impact bij de gebruikers.”

 

 Hoe en wat leer je bij Logex?

Bij LOGEX leer ik een heleboel; van programmeren tot presenteren, van problemen oplossen tot pingpongen. Om te beginnen met presenteren: ik ben bijna elke week bij een ziekenhuis om in-dept toelichting te geven over onder andere de resultaten uit een model. Als Analyst ondersteun ik de Senior associate en geef ik pitches over nieuwe modellen die we ontwikkelen. Dat is ontzettend leuk want dan sta je bijvoorbeeld voor een vakgroep van 20 chirurgen uit te leggen wat voor kwaliteit zorg zij bieden en hoe we dat inzichtelijk maken. Dat sluit goed aan bij mijn achtergrond als arts. Ik vind het heel leuk om vanuit die positie, met data, aan zorgprofessionals inzicht te geven over hoe zij hun zorg leveren en mogelijk kunnen verbeteren.

De ‘hard skills’ die ik heb geleerd zijn SQL en Excel, die leer je ook ‘on the job’. Wij werken vooral met deze programma’s voor het uitvoeren van analyses en met PowerPoint voor het terugkoppelen van inzichten naar de klant. In je eerste maand bij LOGEX krijg je een uitgebreid onboarding programma, waarin je kennismaakt met alle producten, programma’s, teams en onze cultuur. Daarnaast krijg je een buddy toegewezen die je wegwijs maakt binnen LOGEX, maar ook om je te helpen met nieuwe programma’s. Je hebt dus als nieuwkomer nooit het gevoel dat je er alleen voor staat.

Je krijgt hier al snel veel verantwoordelijkheid en leert grotendeels door ‘learning by doing’; de meest effectieve methode volgens mij. Collega’s zijn altijd bereid om je vragen te beantwoorden en vrij snel al leer je zelf nieuwe dingen. Soms worden er ook trainers in huis gehaald om nieuwe skills of competenties te leren; goed om soms even uit de dagelijkse praktijk te worden gehaald en van een afstandje te kunnen reflecteren op je eigen ontwikkeling.

“Je krijgt hier al snel veel verantwoordelijkheid en leert grotendeels door ‘learning by doing”

 

Wat is het perspectief van een Analyst binnen Logex?

Wanneer je als student aankomt bij LOGEX en je nog geen werkervaring hebt, dan stroom je na ongeveer 3 jaar door naar Associate. Als Associate krijg je meer verantwoordelijkheid; zowel op client, development, als op team management level. Je bent dan verantwoordelijk voor een aantal ziekenhuizen en voor de oplevering van de rapporten en (implementatie van) tools voor je eigen klanten. De Associate neemt daarnaast de leiding in het opstellen van de ontwikkel-agenda, of in het implementeren van ontwikkelpunten die op de agenda staan.

Waar gaat Logex naar toe volgens jou?

Sinds de oprichting in 2008 zijn we gegroeid van 3 econometristen tot een bedrijf met meer dan 50 medewerkers. Die groei zie ik zeker nog doorzetten, gezien onze ambities. Daarnaast zijn wij recentelijk gefuseerd met een ander bedrijf: Value2Health. Dit bedrijf is ongeveer anderhalf keer zo groot als LOGEX en richt zich meer op kwaliteit in de zorg. Een interessante combinatie in combinatie met onze ‘kosten’ kant, waardoor we nu de eerste ‘one stop shop’ zijn voor Value Based Healthcare in de wereld.

We hebben ook een office in Brno, Tsjechië, waar onze developers zitten. Op deze manier zie je dat LOGEX qua werkcapaciteit aan het uitbreiden is. Qua markten zitten we nu vooral in Nederland en bedienen we hier al zo’n 90% van alle ziekenhuizen. Daarnaast hebben we ook internationale ambitie en hebben we op dit moment concrete projecten lopen in o.a. Saudi-Arabië en Singapore.

 Wat zijn de verantwoordelijkheden van een stagiair?

Stagiairs werken ook voornamelijk op kantoor. Af en toe gaat een stagiair ook mee naar een presentatie bij de klant, dit is wanneer diegene op één project wordt gezet. De stagiair is expert op dat specifieke thema en komt dan veel aan het woord. Dat is interessant voor een stagiair, dat je echt een rol en verantwoordelijkheid krijgt en dat je als de expert op dat thema kunt optreden. Je krijg bij LOGEX de ruimte en de mogelijkheden om je skills en kennis te tonen. Je draait mee in het team, maar tegelijkertijd krijg je ‘ownership’ voor een bepaald project waar je zelf van A tot Z eindverantwoordelijk voor bent – uiteraard met de juiste begeleiding. Als Analyst ervaar ik die ruimte en mogelijkheden zelf ook.

“Als stagiair krijg je bij LOGEX de ruimte en de mogelijkheden om je skills en kennis te tonen. Je draait mee in het team, maar tegelijkertijd krijg je ‘ownership’ voor een bepaald project waar je zelf van A tot Z verantwoordelijk voor bent.”

Toegang tot meer interviews met Nederlandse consultants van top kantoren?

Word nu lid

Registreren is gratis

Meer interviews met consultants:

Lees verder interviews met studenten: