Leaseplan, succesvol in de toepassing van data science

Een interview met Wouter Overbeek, data scientist bij Leaseplan/ CarNext

Leaseplan is een internationaal auto lease bedrijf voor zowel privé als zakelijk. Wouter Overbeek is daar als data scientist via the Inside Coach terecht gekomen. Bij CarNext, een onderdeel van Leaseplan dat zich bezig houd met de verkoop van auto’s die uit de lease komen, houdt hij zich bezig met het bouwen en in gebruik nemen van modellen en IT-tools die door middel van data science tot stand zijn gekomen. Lees hier meer over zijn ervaringen als data scientist en de dynamische werkomgeving bij Leaseplan.

Waar heb je je de afgelopen weken mee bezig gehouden?

De afgelopen periode was ik erg druk met het maken van een autoprijs-model voor Zweden. Om even wat context te geven: we zijn bezig met het creëren van een internationale applicatie vanuit CarNext waar auto’s die uit de lease komen mee verkocht kunnen worden. Dit betreft 300.000 auto’s per jaar. Voor deze applicatie bouwen we een model waar allerlei verschillende gegevens in moeten over de auto, zoals: hoe oud is de auto, wel/geen airco, is er navigatie aanwezig, wel/ geen licht metalen velgen en hoeveel kilometers heeft deze auto gereden? Het model bepaalt de prijs van de auto en of die in de showroom verkocht moet worden of aan een handelaar. Deze applicatie wordt uitgezet binnen 30 landen, waarvan 23 in Europa. Ik was dus druk bezig met het model voor Zweden.

Voor alle verschillende landen moeten verschillende modellen worden gebouwd. De prijs van een auto wordt per land namelijk door verschillende elementen bepaald. Zo hebben ze in Spanje bijvoorbeeld minder problemen als er een deukje in de auto zit terwijl dat in Duitsland heel erg wordt gevonden. Zulk soort elementen moeten per land in het model aangepast. Het is dus niet zo eenvoudig als maar een paar variabelen in een model zetten. Je moet echt nadenken welke variabelen de auto prijs kunnen bepalen. Machine learning helpt ons hierbij, maar daarvoor moet je wel genoeg en de juiste variabelen in het model zetten.

Dit model voor Zweden moet in juli af zijn. Dan wordt de applicatie daar gelanceerd. Dat betekend dat we naar Zweden vliegen om de auto handelaren die daar van de applicatie gebruik gaan maken te instrueren. Het werk is dus meer dan alleen programmeren en modellen bouwen.

Toegang tot meer interviews met Nederlandse consultants van McKinsey, BCG en andere kantoren?

Word nu lid

Registreren is gratis en kan in 1 minuut

Wat komt er nog meer kijken bij je werkzaamheden bij Leaseplan?

Voordat je een model gaat maken ben je eerst veel informatie aan het inwinnen. Door contact te hebben met de auto handelaren in Zweden kom je te weten over waar zij naar kijken als ze een auto beoordelen. Tijdens de ontwikkelfase hou je dan contact over hoe de applicatie gebruiksvriendelijk blijft, uiteindelijk moeten de handelaren gaan werken met de applicatie.

Aangezien de applicaties van verschillende landen met elkaar verbonden zijn kunnen we aan de hand van alle data ook kijken of bepaalde auto’s in andere landen meer waard zijn. Bijvoorbeeld als er in Spanje opeens een lading Opels beschikbaar is, maar in Duitsland meer marktwaarde hebben. Binnen CarNext zijn we op het moment bezig om deze auto’s dan te verplaatsen van Spanje naar Duitsland. Hierbij komt dan weer wet- er regelgeving bij kijken wat betreft import en export. Dus een complexe uitdaging op meerdere vlakken.

Daarnaast hebben we veel contact met externe partijen die de data aanleveren voor het model. Hiervoor moet er een constante data stroom bestaan tussen hun servers en onze servers. Dat is complexer dan het klinkt. Er moeten constant updates van de data plaatsvinden, in een format dat gelijk geïntegreerd kan worden in de modellen en over een beveiligde verbinding. Hier gaat veel overleg aan vooraf.

Zoals je merkt zijn de werkzaamheden erg divers. Het is dus niet zo dat ik alleen maar achter mijn computer zit te programmeren. Daarnaast is het ook nog zo dat ik bezig ben met mijn eigen opleidingstraject.

Kan je iets meer vertellen over hoe je eigen opleidingstraject eruit ziet?

Dit traject bestaat uit twee delen. Het eerste deel is intern bij CarNext. Dit betreft veel leren on-the-job. Dit heeft betrekking op het project management deel van het werk. Je houdt je dan bezig met vraagstukken als : met welke externe partijen leg je wel contact, en met welke ook niet? Ook het meer business denken komt aan bod, zodat je in het proces je ook contact afvraagt: wat levert dit op? Daarnaast krijg je bij je eerste vergaderingen al verantwoordelijkheid over een stukje presenteren, om later de mogelijkheid te krijgen om een vergaderingen te leiden. Door feedback vanuit mijn leidinggevende heb ik mij daar snel in kunnen ontwikkelen. Ook kan ik voor advies wat betreft programmeren en het bouwen van modellen naar een collega met meer ervaring op dit vlak. Zo heb ik mij in mijn eerste periode erg kunnen verbeterd wat betreft programmeren.

Het tweede deel is extern bij MIcompany. MIcompany is een data science consultant die ook trainingen verzorgt. Hier volg ik een meerjarig opleidingstraject. De echte skills van data science komen hier aan bod. Maar ook business sense en elementen als presenteren en het inrichten van PowerPoint slides. Hierdoor merk ik in mijn werk dat ik productiever werk en in de vergadering doortastender overkom.

Toegang tot meer interviews met Nederlandse consultants van top kantoren?

Word nu lid

Registreren is gratis

Hoe zou jij de bedrijfscultuur bij CarNext en Leaseplan omschrijven?

CarNext is een dynamische omgeving waar je snel leert schakelen. We zijn een jong team binnen de grotere organisatie Leaseplan waar we met de applicatie een heel nieuw platform bouwen. Afgelopen weken was ik met een onderdeel bezig en moest opeens ik alles laten voor wat het was, omdat door een ontwikkeling de prioriteiten ergens anders kwamen te liggen. Dit zorgt voor een onwijs uitdagende dynamische omgeving.

Het leuke aan werken bij Leaseplan is dat je tussen de collega’s van andere afdelingen in zit. We zitten naast collega’s die verantwoordelijk zijn voor de advertising. Er is net een reclame spotje gelanceerd over CarNext. Je krijgt dan echt dat proces mee, omdat je ernaast zit. Je voelt je daardoor ook echt onderdeel van de organisatie.

Het is daarnaast zo dat mensen heel enthousiast zijn als je iets nieuws hebt gemaakt. Zeker als je een deel van het model verder ontwikkeld. Het IT gedeelte is nog erg vernieuwend binnen Leaseplan, waardoor je collega’s erg veel waardering tonen voor je werk. Dat maakt het werk extra leuk.

Mensen bij Leaseplan zijn sowieso erg open en vriendelijk. Er wordt eerlijk gesproken over wat er wel goed gaat en wat er beter kan. Je krijgt ook veel feedback, maar met een positieve insteek. De algehele positieve sfeer die er heerst komt volgens mij door het nieuwe merk CarNext, de groei daarvan, het enthousiasme van iedereen en de dynamische werkomgeving die daarmee gepaard gaat.

Wat zou je als tip meegeven aan de studenten die dit interview lezen?

Als je tijdens je studie al interesse krijgt in data science probeer je dan tijdens je studie ook al te ontwikkelen op de soft skills. Uiteindelijk zal je de modellen en uitkomsten ook moeten presenteren naar de klanten.

Meer interviews met consultants:

Lees verder interviews met studenten: