Werken als strategie consultant

Werken als strategie consultant

Projecten

Werken als strategie consultant gebeurt op project basis. Dit kan twee dingen betekenen: Je kantoor zoekt een project voor jou uit of je zoekt zelf een project dat je interessant lijkt. Vaak ligt het ergens in het midden, en hangt het af van het kantoor en de economische situatie of je projecten mag weigeren.

De lengte van een project verschilt per type project en per kantoor. Due Dilligence (begeleiden van een overname) projecten duren meestal slechts een paar weken, terwijl operationele projecten soms maanden duren (bijvoorbeeld het verbeteren van de efficiëntie van een fabriek). De typische lengte van projecten verschilt ook erg per kantoor: vraag dus ook meer hierover als je met een consultant spreek van een bepaalt kantoor.

 

Inhoud van het werken als strategie consultant tijdens het project

De inhoud van het werken als strategie consultant hangt erg af van het type werk dat je aan het doen bent. Elk project is uniek, maar aan de hand van twee voorbeelden proberen we de mogelijke verschillen te illustreren: een strategisch project en een operationeel project

 

Werken als strategie consultant – Strategisch project

Een voorbeeld van een strategisch project kan zijn het bepalen wat de focus van de komende 5 jaar van het gehele bedrijf moet zijn of bepalen op welke producten en kanalen een business unit de komende 2 jaar moet inzetten. Strategie betekent over het algemeen veel analyzes maken, clienten interviewen en je bevindingen bespreken met clienten. Kortom; veel excel en Powerpoint.

Over het algemeen werkt het team aan een redelijk breed vraagstuk, bijvoorbeeld het verbeteren van de winst van een bepaald onderdeel van het bedrijf. Jij krijgt dan een deel hiervan toebedeeld, zoals het verlagen van de kosten of de mogelijke uitbreiding naar een ander land. Hoe meer ervaring je krijgt, hoe groter dit deel wordt en hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt en neemt. Dit betekent dat je in het begin van het werken als strategie consultant het meeste contact hebt met je project leider, maar naar verloop van tijd krijg je meer direct client contact en werk je meer met de (junior) partners op het project.

 

Werken als strategie consultant – Operationeel project

Bij operationele projecten gaat het er vaak om dat je de clienten waarmee je werkt beter laat presteren. Een concreet voorbeeld kan zijn dat ze bepaalde dagelijkse meetings gaan doen en dat de client ze ook zelf waardevol gaat vinden. Of ze moeten bepaalde key performance indicators gaan bijhouden.

Vaak werk je nauw samen met clienten bij zo’n project. Je bent bij dit soort projecten vooral bezig met relaties opbouwen en mensen overtuigen dat ze bepaalde gewoontes moeten aanpassen.

Dit werk kan erg intensief zijn maar omdat de projecten langer zijn zijn de werktijden over het algemeen wat meer acceptabel.

 

Vaardigheden die je leert tijdens het werken als strategie consultant

Consultants geven na 1-2 jaar vaak aan de volgende punten te hebben geleerd

  • Gestructureerd denken – Beter worden in het absorberen van nieuwe informatie en het komen met oplossingen voor problemen
  • Presenteren, met of zonder Powerpoint – Doordat je advies geeft implementeer je eigenlijk nooit zelf je bevindingen maar moet je deze presenteren aan anderen en ze overhalen tot actie over te gaan.
  • Professioneel werken – De meeste consultants werken steeds in nieuwe omgevingen met nieuwe mensen. Bij de goede teams en kantoren wordt er continue besproken hoe je individueel en als team effectiever kan zijn (o.a. door het geven en ontvangen van feedback). Hierdoor leer je hoe je met veel verschillende mensen kan samenwerken.

 

Nog geen lid van the Inside Coach?

Word nu lid

(Lid worden is gratis en in minder dan een minuut geregeld)

 

Meer weten over consultancy en werken als strategie consultant?

Lees verder:

Bekijk hier een overzicht van alle publieke content op the Inside Coach